21
Ιανουαρίου
2016
- 00:21
Τελευταία τροποποίηση στις 23 Ιανουαρίου, 2021 - 01:33
Όλο ένα και πληθαίνουν οι φωνές των οικονομολόγων, των οικονομικών αναλυτών, αλλά και των σκεπτικιστών αναφορικά με την τρέχουσα κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και την κατεύθυνση προς την οποία κινείται.
Τα τελευταία στοιχεία αποκαλύπτουν μια δραματική αλήθεια που προέκυψε από τις πολιτικές των ανεπτυγμένων χωρών των τελευταίων 50 ετών, που έχουν αλλάξει άρδην τον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη, δημιουργώντας τις συνθήκες γι΄αυτό που όλοι οι εμπλεκόμενοι με το παγκόσμιο γίγνεσθαι αποκαλούν " νέα τάξη πραγμάτων".
Φαντάζει εξωπραγματικό το γεγονός πως μόλις 64 άνθρωποι κατέχουν τον πλούτο του μισού πληθυσμού ολόκληρου του πλανήτη! Το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει περισσότερο πλούτο από το 98%.
Άλλο ένα χτυπητό παράδειγμα που φανερώνει πως οπωσδήποτε κάτι θα πρέπει να αλλάξει, είναι το γεγονός πως οι ΗΠΑ προκειμένω να συντηρηθούν χρησιμοποιούν το 64% των ενεργειακών πόρων ολόκληρου του πλανήτη και αυτό το ποσοστό περιλαμβάνει φυσικά καύσιμες ύλες,πρώτες ύλες, τρόφιμα και νερό!
Όπως γίνεται αμέσως αντιληπτό, οι οικονομικές πολιτικές των ΗΠΑ και των ανεπτυγμένων κρατών - δορυφόρων τους, οδηγούν τη συσσώρευση του πλούτου σε μια χούφτα ανθρώπων, παραδίδοντας τους ουσιαστικά εν λευκώ τα κλειδιά της διακυβέρνησης ολόκληρης της ανθρωπότητας.
Αυτό φυσικά εμπεριέχει όλο ένα και λιγότερη δημοκρατία για όλους, με όλο ένα και λιγότερα εργασιακά δικαιώματα και μέσα σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον μιας μόνιμης οικονομικής ύφεσης που στοχεύει ολοταχώς στη μείωση των βαθμών ελευθερίας των πολιτών καθιστώντας τους ανίκανους να "δουν" πίσω από την αγχωτική κουρτίνα των μέσων μαζικής "εξημέρωσης", τα πραγματικά ζητήματα που θα έπρεπε να τους απασχολούν.
Προς το παρόν, η ψευδαίσθηση της ψηφοφορίας των εκλογών και τα διάφορα δημοψηφίσματα δημιουργούν την εντύπωση μιας ατομικής ικανοποίησης, ενώ στην πραγματικότητα οι αποφάσεις λαμβάνονται κεκλεισμένων των θυρών σε μεγάλα οικονομικά φόρουμ, όπως αυτό του Νταβός στις νοτιοανατολικές Άλπεις, στο οποίο θα έχει την "τιμή" να βρίσκεται και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Το φετινό θέμα του παγκόσμιου αυτού οικονομικού event, θα είναι η εμβάθυνση σε αυτό που αποκαλείται "η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση", με όλα τα επακόλουθα της και τις συνέπειες που ενδέχεται να επιφέρει σε παγκόσμιο πάντα επίπεδο.
Με την κινεζική οικονομία να έχει επιβραδυνθεί προκαλώντας μαζικό τρόμο στα οικονομικά επιτελεία όλων των κρατών και τα βαρέλια του πετρελαίου να κατρακυλούν ΄στα 28 δολάρια έκαστο, με τις προβλέψεις να μιλούν ακόμα και για πτώση στα 20 δολάρια, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για μια επερχόμενη και μάλιστα ανεξέλεγκτη παγκόσμια οικονομική κρίση, με τραγικές συνέπειες!
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η σύναξη των ανθρώπων που απαρτίζουν την ελίτ του πλανήτη, αυτή τη φορά αποκτά άλλη βαρύτητα και κάποιες από τις συσκέψεις θα παραμείνουν μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας, αφού όσοι θα λάβουν μέρος έχουν λάβει πολύ ιδιαίτερες προσκλήσεις υψηλής διαβάθμισης.
Ίσως να αναρωτιέστε τι δουλειά μπορεί να έχει σε ένα τέτοιο event μεγαθήριων ο πρωθυπουργός μας. Ναι, όντως φαίνεται αστείο από μια πρώτη ματιά, αλλά τελικά φαίνεται πως στο στενό περιβάλλον του Μαξίμου έχουν σχέδιο!
Μέσα στις απανωτές συσκέψεις για την παγκόσμια οικονομία, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής πακέτο με την συμφωνία στο Παρίσι, τον διεθνή πόλεμο κατά τη τρομοκρατίας των τζιχαντιστών και την εισβολή της ρομποτικής τεχνολογίας και του αυτοματισμού που "κλέβουν" ταχύτατα το δικαίωμα στην εργασία, ο μικρός Αλέξης Τσίπρας θα παραβρεθεί στο Νταβός με μια μικρή ατζέντα που θα περιλαμβάνει το ασφαλιστικό και τις συντάξεις και φυσικά το πολυπόθητο "κούρεμα" του χρέους. Θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει με την Κριστίν Λαγκάρντ, τον κύριο Σόιμπλε, τον Μάριο Ντράγκι τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζόν Μπάιντεν και τον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι που κάτι θέλουν και αυτοί να του πουν στο αυτί!
Όπως καταλαβαίνετε όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα ακούσουν με προσοχή τις εκκλήσεις του Αλέξη Τσίπρα για μια ευρωζώνη χωρίς λιτότητα (χωρίς Σόιμπλε δηλαδή) και για τα πλεονεκτήματα της διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους που θα επιφέρει μια κάποια σταθερότητα στον σχεδιασμό μιας οικονομικής πολιτικής ικανής να προσελκύσει ξένους επενδυτές. Το θέμα εδώ είναι πως μπορεί και να του κάνουν τη χάρη, αλλά με ποια ανταλλάγματα!
Δηλαδή τι θα δώσουμε για να πάρουμε; Μήπως ας πούμε χρειαστεί να μοιραστούμε όλο το Αιγαίο με την Τουρκία και να σπρώξουμε προς το μέρος της κι άλλες γκρίζες ζώνες; Μήπως του ζητήσουν έτσι απλά να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης;
Βέβαια υπάρχει και ο δεύτερος δρόμος. Να ακούσουν όλοι τον πρωθυπουργό μας με προσοχή και να μην του δώσουν καμία σημασία! Δηλαδή να προχωρήσουν την βουλγαροποίηση της Ελλάδας ολοταχώς χωρίς κανένα οίκτο. Προσέξτε όμως εδώ, αυτό δεν σημαίνει πως επειδή δε θα του δώσουν καμία σημασία δε θα του ζητήσουν διάφορα όπως τα παραπάνω, με το επιχείρημα να τα υλοποιήσει, πολύ απλά για να μην γίνει η πρέσα από ΔΝΤ και Βρυξέλλες πολύ πιο πιεστική.
Αυτό που ουσιαστικά διαφαίνεται εν ολίγοις για τον Αλέξη σε αυτό το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ είναι αυτό που λέει ο λαός "μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα". Το μόνο που φαίνεται πως θα επηρεάσει την Ελλάδα αλλά και την ευρωζώνη στο σύνολο της είναι οι αποφάσεις που θα παρθούν μεταξύ των ανθρώπων της ελίτ, υπό την πίεση που ασκεί η κινεζική οικονομία, που και πάλι θα γείρουν προς τα συμφέροντα της ολιγαρχίας."Μπρος Νταβός και πίσω ρέμα"!
Να θυμίσουμε όμως στον πρωθυπουργό πως στο φόρουμ θα βρίσκονται και στελέχη της νεοσύστατης και υπό "κατασκευής" BRICS, που θα αποτελέσει πολύ σύντομα το αντίπαλο δέος του ΔΝΤ και της παγκόσμιας τράπεζας και ενδεχομένως ανάσα σωτηρίας για αρκετά κράτη που τελούν υπό το ζυγό των φιλελεύθερων τραπεζικών καθεστώτων. Επίσης να θυμίσουμε στον Αλέξη Τσίπρα πως το να "πεταχτεί" για ένα καφεδάκι στο Κρεμλίνο μόνο καλό θα μας κάνει.
Τώρα είναι η ώρα, τώρα που παρατηρούμε πως οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν σταδιακά το Ισραήλ, γυρίζουν την πλάτη στην Σαουδική Αραβία και κλείνουν το μάτι στο Ιράν, το νέο τους φίλο!
Γιατί άραγε κινείται έτσι ο λευκός οίκος; μα για να προλάβει τον Ρώσο πρόεδρο του οποίου οι άριστες σχέσεις με το Ιράν είναι δεδομένες. Αυτό το τριήμερο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός θα καθορίσει την επόμενη μέρα για την ανθρωπότητα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν να εφαρμόζονται μέσα στους επόμενους μήνες.
Γιατί κύριε πρωθυπουργέ, έρχεται γοργά ο καιρός που θα πρέπει όσο είμαστε ακόμα έθνος, να αποφασίσουμε με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε...
Αθηνά Ισιγώνη