Έξι τουρκικά πολεμικά πλοία περικύκλωσαν το γεωτρύπανο Saipem 12000 της ENI όταν επιχείρησε για μια τελευταία φορά να φτάσει στον προορισμό του και να προχωρήσει στις εργασίες του.
Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Το περιστατικό έγινε το βράδυ της Πέμπτης και οι Τούρκοι ξεπέρασαν κάθεν όριο μέχρι βεβαίως την επόμενη φορά.
Το γεωτρύπανο Saipem 12000 δεν μπόρεσε να φτάσει στον προκαθορισμένο στόχο «Σουπιά»‘.
Η ιταλική ENI είχε ανακοινώσει ότι αποχωρεί προσωρινά από την περιοχή αφού το γεωτρύπανό της είναι καθηλωμένο στο ίδιο σημείο από τις 9 Φεβρουαρίου αλλά αιφνιδιαστικά επιχείρησε μια τελευταία προσπάθεια.
Το γεωτρύπανο Saipem 12000 προσπάθησε να συνεχίσει την πορεία του προς το οικόπεδο 3 και την περιοχή – στόχο «Σουπιά» όμως, έξι τουρκικά πολεμικά πλοία έφτιαξαν «φράγμα» και επέτρεψαν να συνεχίσει την πορεία του.
Αυτό σημαίνει ότι πλέον το Saipem 12000 θα φύγει οριστικά για το Μαρόκο θαώς κάθε ημέρα παραμονής στοιχίζει στην ΕΝΙ 300.000 ευρώ!
Σύμφωνα με πληροφορίες του marinetraffic.com παραμένει ακινητοποιημένο κοντά στο οικόπεδο 3.
Το διάλογο μέσω ασυρμάτου μεταξύ του καπετάνιου του γεωτρύπανου SAIPEM 12000 και του καπετάνιου του τουρκικού πολεμικού πλοίου που το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου το παρεμπόδισε να πάει στο οικόπεδο 3 αποκαλύπτει το πρακτορείο Ντογάν επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές.
Αυτές οι πηγές αναφέρουν ότι η Άγκυρα οπωσδήποτε δεν θα επιτρέψει έρευνες φυσικού αερίου από τους Ε/Κ στην περιοχή. Σύμφωνα με το πρακτορείο το γεωτρύπανο μαζί με το τουρκικό πολεμικό παρολίγο να συγκρουστούν.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ντογάν, ένα από τα τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνθηκε προς το SAIPEM12000 προκαλώντας πανικό στον καπετάνιο του ιταλικού σκάφους ο οποίος δια του ασυρμάτου απευθύνθηκε στο τουρκικό πολεμικό σκάφος λέγοντας: «Φύγετε από μπροστά μας διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί».
Ο καπετάνιος του τουρκικού πολεμικού φέρεται να απάντησε: «Δεν μπορώ να ελέγξω την ταχύτητα και τη ρότα μας».
Ο καπετάνιος του SAIPE12000 φέρεται να ανταπάντησε: «Ελέγχεις και την ταχύτητά σου και την μηχανή σου. Εγώ αυτό μπορώ να το δω καθαρά».
Ωστόσο το τουρκικό πολεμικό δεν άλλαξε την ρότα του και ο καπετάνιος του γεωτρύπανου φέρεται τότε να είπε: »Εντάξει αλλάζω τη ρότα μου» και απομακρύνθηκε από την περιοχή.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ντογάν η Ιταλία έστειλε μια φρεγάτα που βρισκόταν στην Μεσόγειο ασκώντας καθήκοντα του ΝΑΤΟ για να προστατεύσει το ιταλικό γεωτρύπανο ωστόσο ιταλική φρεγάτα «βλέποντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην περιοχή άλλαξε τη ρότα της και κατευθύνθηκε στη Βηρυτό, ενώ η ΕΝΙ παραιτήθηκε από τις έρευνες στην περιοχή».
Ανώτατος αξιωματούχος ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του είπε στο πρακτορείο Ντογάν ότι η πολιτική αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην Μεσόγειο είναι μεγάλο κέρδος και ότι για πρώτη φορά οι Ε/Κ ήταν απεγνωσμένοι.
«Οι Ε/Κ δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε την στήριξη που ήθελαν από τις ΗΠΑ και έμειναν μόνοι τους στην Μεσόγειο. Κατάλαβαν ότι χωρίς την Τουρκία και χωρίς τους Τ/Κ αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει», ανέφερε ο ανώτατος αξιωματούχος στο πρακτορείο.
Την ίδια στιγμή η ENI αρνείται ότι υπήρξε συνάντηση με τον ψευδοϋπουργό εξωτερικών του ψευδοκράτους Οζερσάι
Δεν υπήρξε οποιαδήποτε συνάντηση της εταιρείας ΕΝΙ με τον Κουντρέτ Οζερσάι, δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της ιταλικής εταιρείας ερωτηθείς εκ νέου για το θέμα
Ο «υπεξ» των κατεχομένων είχε δηλώσει πως πήγε στη Ρώμη όπου είχε επαφές για τα θέματα ενέργειας με τον αντιπρόεδρο της ΕΝΙ
Τα τουρκικά ΜΜΕ συντηρούν το κλίμα κρίσης που η ίδια η Άγκυρα δημιούργησε αναφέροντας μάλιστα ότι την προκαλεί η Κύπρος ώστε να ακυρωθεί η Σύνοδος Τουρκίας-ΕΕ στις 26 Μαρτίου που θα πραγματοποιηθεί στην Βουλγαρία!
Η Χουριέτ έχει έναν εμπρηστικό τίτλο “Κίνηση εκδίκησης από τους Ελληνοκύπριους” και ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προσπαθεί να αποτύχει η Σύνοδος
Η εφημερίδα Ακσάμ με κάνει λόγο για «ελληνοκυπριακό σαμποτάζ στη σύνοδο Τουρκίας ΕΕ»
«Επειδή η Ε/κ πλευρά βλέπει ως διπλωματική αποτυχία το ότι έχασε την προθεσμία τη γεώτρησης τώρα προσφεύγει στους μηχανισμούς ΕΕ».
Το ωραίο με την Άγκυρα είναι ότι απορεί κιόλας που η Κύπρος έστω και στοιχειωδώς προσπαθεί να αμυνθεί με ότι μέσο διαθέτει αλλά... φευ. Η ΕΕ δεν έχει καμία διάθεση να προχωρήσει σε πραγματικά αντίποινα.
Αν μπορούσε να μοιράσει την Κύπρο κι αύριο κιόλας θα το έκανε.