Τα λείψανα του αρχαιότερου Homo Sapiens εκτός Αφρικης έφεραν στο φως ερενητές στο Ισραήλ.
Πρόκειται για τμήμα σιαγόνας με επτά δόντια, εύρημα που δείχνει ότι το ανθρώπινο είδος είχε βρεθεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο., πολύ νωρίτερα από όσο μέχρι τώρα πιστεύαμε.
Το απολίθωμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, έχει ηλικία 177.000 έως 194.000 χρόνια και ανήκε πιθανότατα σε αρκετά νέο άνθρωπο, το φύλο του οποίου δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί.
Η σιαγόνα βρέθηκε στη Σπηλιά Μισλίγια, του Ορους Κάρμεν , περίπου 12 χιλιόμετρα από τη Χάιφα.
Στην ίδια σπηλιά, κατοικούμενη κάποτε από ανθρώπους, βρέθηκαν λεπίδες και άλλα πέτρινα εργαλεία, που θεωρούνται ιδιαίτερα εξελιγμένα για την εποχή, καθώς και καμένα οστά ζώων.
Ο Homo Sapiens εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Αφρική και τα παλαιότερα γνωστά απολιθώματα έχουν χρονολογηθεί περίπου 300.000 χρόνια πριν.
Μέχρι σήμερα τα αρχαιότερα γνωστά απολιθώματα εκτός Αφρικής έχουν βρεθεί σε άλλες δύο σπηλιές στο Ισραήλ και χρονολογήθηκαν περίπου 90.000 έως 120.000 χρόνια πριν.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η νέα ανακάλυψη υποστηρίζει την άποψη ότι οι άνθρωποι μετανάστευσαν από την Αφρική ακολουθώντας μια βόρεια οδό, μέσω της κοιλάδας του Νείλου και έπειτα από την ανατολική μεσογειακή ακτή, λέει ο παλαιανθρωπολόγος του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, Ισραελ Χέρσκοβιτς, που ηγήθηκε της έρευνας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι της Μισλίγια, ήταν πιθανότατα νομάδες, και ικανοί κυνηγοί μεγάλων , κυρίως, ειδών όπως γαζέλες και ελάφια. Εκαναν επίσης εκτεταμένη χρήση φυτικών υλικών, τις οποίες χρησιμοποιούσαν για διάφορες ανάγκες και σίγουρα για την κατασκευή κρεβατιών.