Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024 -

Τα επτά σημάδια ορμονικής δυσλειτουργίας λόγω διαβήτη ή θυρεοειδή



Οι ορμόνες ελέγχουν τα πάντα στο σώμα μας. Ως μέρος του ενδοκρινικού μας συστήματος, λειτουργούν ως «αγγελιαφόροι» στο αίμα με σκοπό να ελέγξουν πληθώρα σημαντικών διεργασιών, από τη συχνότητα ούρησης έως το ρυθμό ανάπτυξης των τριχών.

Οι ορμονικές διακυμάνσεις είναι ως ένα βαθμό φυσιολογικές όταν σχετίζονται με το στρες, την έλλειψη ύπνου ή αλλαγές στη διατροφή, ωστόσο πρέπει να αντιμετωπίζονται όταν είναι αποτέλεσμα κάποιας πάθησης, όπως ο διαβήτης ή μια διαταραχή του θυρεοειδούς.

Δείτε ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε.

Ορμονική διαταραχή λόγω θυρεοειδοπάθειας

1. Αλλαγή στη συχνότητα των κενώσεων

Εάν τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζετε πρόβλημα δυσκοιλιότητας ή επισκέπτεστε την τουαλέτα πολύ συχνότερα απ’ ό,τι συνήθως, ίσως η αλλαγή οφείλεται σε ανεπαρκή ή υπερβολική παραγωγή ορμονών αντίστοιχα, δηλαδή υποθυρεοειδισμό ή υπερθυρεοειδισμό. Αυτό συμβαίνει επειδή οι θυρεοειδικές ορμόνες επηρεάζουν την ταχύτητα λειτουργίας των επιμέρους οργάνων και συστημάτων του σώματος.

2. Πρησμένα μάτια

Εάν τα μάτια σας μοιάζουν ξαφνικά πιο μεγάλα απ’ ό,τι παλιότερα, ίσως υποβόσκει μια συχνή μορφή υπερθυρεοειδισμού που ονομάζεται νόσος του Graves. Η αλλαγή στην όψη των ματιών είναι αποτέλεσμα της φλεγμονής στους ιστούς που βρίσκονται πίσω από τα βλέφαρα.

3. Τριχόπτωση

Η τριχόπτωση αποτελεί σύνηθες σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού, καθώς στην περίπτωση αυτή η ελλιπής παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών οδηγεί σε μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης των τριχών.

4. Κενά μνήμης

Η πνευματική σύγχυση είναι κλασικό σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού και συχνά συνοδεύεται από αποδυνάμωση της μνήμης. Η μειωμένη παραγωγή ορμονών έχει σαν αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ο μεταβολισμός του εγκεφάλου κι έτσι η ικανότητα συγκέντρωσης και απομνημόνευσης επιδεινώνονται.

5. Ξηρό δέρμα

Ο υποθυρεοειδισμός συνεπάγεται επίσης μειωμένη παραγωγή των ελαίων που κρατούν το δέρμα ενυδατωμένο, επομένως στην περίπτωση αυτή παρατηρείται ξηρότητα.

Ορμονική διαταραχή λόγω διαβήτη

6. Συχνές λοιμώξεις από μύκητες

Ο αρρύθμιστος διαβήτης έχει σαν αποτέλεσμα τα επίπεδα του σακχάρου να παραμένουν μονίμως υψηλά. Οι μύκητες τρέφονται από τα σάκχαρα ώστε να αναπτυχθούν και να προκαλέσουν λοιμώξεις.

7. Συχνοουρία

Ο διαβήτης διαταράσσει τη λειτουργία του παγκρέατος, με αποτέλεσμα τα σάκχαρα που υπάρχουν στο αίμα να μην εξουδετερώνονται αποτελεσματικά. Έτσι, τα νεφρά λειτουργούν πιο εντατικά για να απορρίψουν την περιττή ζάχαρη, κάτι που μεταφράζεται σε πιο συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα.