Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) κάλεσε χθες τις εμπόλεμες πλευρές στην Υεμένη, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν και τη βορειοανατολική Νιγηρία να επιτρέψουν την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια, και προέτρεψε τα μέλη του να δωρήσουν περισσότερα χρήματα ώστε να αποφευχθούν οι λιμοί που απειλούν 20 εκατομμύρια άτομα.
Σε ανακοίνωση του που συνέταξε η Σουηδία, το δεκαπενταμελές Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε "έντονη ανησυχία ότι οι συνεχιζόμενες συρράξεις και βία έχουν καταστροφικές ανθρωπιστικές επιπτώσεις και εμποδίζουν την αποτελεσματική ανθρωπιστική ανταπόκριση βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα, και μακρυπρόθεσμα, επομένως αποτελούν κύριο αίτιο λιμού" στις τέσσερις αυτές χώρες.
"Το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί όλες τις πλευρές στην Υεμένη, το Νότιο Σουδάν, τη Σομαλία, και τη βορειοανατολική Νιγηρία να λάβουν επειγόντως μέτρα τα οποία θα επιτρέψουν πιό αποτελεσματική ανθρωπιστική ανταπόκριση", έγραφε η ανακοίνωση.
Τον Φεβρουάριο, ο ΟΗΕ ζήτησε τη συνδρομή 4,9 δις δολαρίων (4,1 δις ευρώ) παγκοσμίως για να καταπολεμήσει την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση από την ίδρυσή του πριν από 70 χρόνια, όπως την χαρακτηρίζει, αλλά σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, μόνο 51% του ποσού αυτού έχει εισπραχθεί.
Στην ανακοίνωση καλείται επίσης και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας τον Οκτώβριο για το τί εμποδίζει την αποφυγή του φάσματος του λιμού στις τέσσερις χώρες και να προτείνει λύσεις ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια.
Η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, είπε ότι ο λιμός αποτελεί θέμα ειρήνης και ασφάλειας. "Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναγνώρισε επιτέλους την εμφανή σύνδεση μεταξύ συγκρούσεων και λιμού", είπε σε δήλωσή της.