Κυριακή 05 Ιανουαρίου 2025 -

Ζημιές 67,5 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ το πρώτο τρίμηνο του έτους



Ζημιογόνο ήταν το πρώτο τρίμηνο του έτους για τη ΔΕΗ, εξαιτίας - όπως επισημαίνει η επιχείρηση - κυρίως, επιβαρύνσεων που δεν ελέγχονται από την ίδια όπως η εισφορά για τις ανανεώσιμες πηγές και οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα η ΔΕΗ (για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες, δηλαδή αφού αφαιρεθούν τα μεγέθη του ΑΔΜΗΕ που έχει διαχωριστεί πλήρως από τον όμιλο) κατέγραψε στο πρώτο τρίμηνο ζημιές μετά από φόρους ύψους 80,4 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 61,6 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2016 ενώ το περιθώριο EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) μειώθηκε στο 6 % από 20,8 % πέρυσι και διαμορφώθηκε σε 81,4 εκατ. Χωρίς τις εξωτερικές επιβαρύνσεις η μείωση του EBITDA θα ήταν της τάξης των 12,4 εκατ. και το περιθώριο θα διαμορφωνόταν στο 20,5 %.

Αν συνυπολογισθούν και τα μεγέθη του ΑΔΜΗΕ οι μετά από φόρους ζημίες διαμορφώθηκαν σε 67,5 εκατ. ευρώ έναντι καθαρών κερδών 85,6 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης σημειώνει ότι για τα υπόλοιπα τρίμηνα αναμένεται ανάκαμψη της κερδοφορίας, τονίζοντας πως τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου «επιβαρύνθηκαν από εξωγενείς, μη ελεγχόμενους από την εταιρεία παράγοντες, και συγκεκριμένα την κάλυψη του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ, την αρνητική οικονομική επίπτωση από τις δημοπρατηθείσες ποσότητες ενέργειας (ΝΟΜΕ) και το πρόσθετο κόστος για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου. Χωρίς αυτούς τους παράγοντες ο Όμιλος θα παρουσίαζε σημαντική λειτουργική κερδοφορία, στα επίπεδα περίπου του αντίστοιχου τριμήνου του 2016».

Συγκεκριμένα για το σύνολο του έτους αναμένονται συνολικά έσοδα 4,9 δισ. ευρώ και περιθώριο EBITDA 12 - 13 % (χωρίς ενδεχόμενα πρόσθετα έσοδα για παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας παρελθόντων ετών).

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ υπογραμμίζει ακόμη ότι:

-Μέσα στον Ιούλιο θα προσληφθεί εξειδικευμένος σύμβουλος για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας (μείωση ληξιπρόθεσμων οφειλών).
-Καθορίστηκε συγκεκριμένη στρατηγική αποδοτικής διαχείρισης των εσόδων από τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ τιμήματος, ώστε αφενός να καλυφθούν ικανοποιητικά οι υποχρεώσεις προς τους πιστωτές και αφετέρου να διασφαλιστεί η ρευστότητα της Επιχείρησης για την απρόσκοπτη κάλυψη των υποχρεώσεών της.
-Προσελήφθη σύμβουλος διεθνούς κύρους για την κατάρτιση στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδίου ώστε να εκπληρωθεί ο διακηρυγμένος στόχος για ΔΕΗ μικρότερη μεν στον τομέα του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα αλλά μεγαλύτερη και ισχυρότερη ως εταιρεία μέσω της διαφοροποίησης της δραστηριότητάς της σε νέα προϊόντα και της επέκτασης σε νέες αγορές.
-Συνεχίζεται η επεξεργασία για το χαρτοφυλάκιο πελατών που πρόκειται να διατεθεί από τη ΔΕΗ, ώστε το άνοιγμα της αγοράς να γίνει με τον ομαλότερο δυνατό τρόπο.
Σε ό,τι αφορά τα λοιπά οικονομικά μεγέθη, αξίζει να σημειωθεί η αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 6,9 % που επέτρεψε στην επιχείρηση να διατηρήσει σταθερές τις πωλήσεις (σε γιγαβατώρες) παρά τη μείωση του μεριδίου λιανικής αγοράς στο 87,7 % το Μάρτιο του 2017 από 92,8% τον Μάρτιο του 2016.