Φόβοι για εκατοντάδες πνιγμούς στα νερά της Μεσογείου εκφράζονται για άλλη μια φορά σε ένα δραματικό σίριαλ δίχως τέλος.
Στο φουσκωτό που ξεκίνησε από τη Λιβύη επέβαιναν 146 πρόσφυγες. Ανάμεσά τους ένας 16χρονος από τη Γκάμπια που κατάφερε να βγει ζωντανός από την τραγωδία.
Ο μοναδικός που δεν αγνοείται, εντοπίσθηκε από ισπανικό πλοίο τη στιγμή που παλεύοντας για τη ζωή του κρατιόταν γερά από ένα κομμάτι του μοιραίου σκάφους.
Στην πορεία μεταφέρθηκε σε πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής και εδώ και ένα 24ωρο, περίπου, βρίσκεται σε κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Λαμπεντούζα.
«Παρουσίαζε έντονη κόπωση όταν τον εντόπισαν. Τώρα όμως ξεκουράζεται, οπότε αργότερα θα καταγράψουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια την κατάστασή του», αναφέρεται από εκπρόσωπο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στην Ιταλία.
Όπως έχει γίνει γνωστό, μαζί με τον 16χρονο, στο σκάφος επέβαιναν αφρικανικής καταγωγής πρόσφυγες ανάμεσά τους πέντε μικρά παιδιά και ορισμένες έγκυες.
Ο ανήλικος συγκαταλέγεται στους έφηβους που ασυνόδευτοι ξεκινούν το ταξίδι για την Ευρώπη. Χωρίς την οικογένειά του, μόνο με φίλους και ομοεθνείς επέβαινε στο πλεούμενο, αφού είχε υπομείνει τη δύσκολη, εξάμηνη διαμονή στη Λιβύη.
Οι περισσότεροι από όσους μοιράστηκαν την αγωνία της επιβίωσης κατά το τραγικό ταξίδι προέρχονταν από Νιγηρία, Μάλι και Γκάμπια. Ο νεαρός δυσκολεύεται να ξεχάσει τη στιγμή που νερά πλημμύρισαν το πλοίο, λίγες ώρες αφότου ακούστηκε ο πρώτος θόρυβος της μηχανής. Εκείνος, όμως, μέσα στην τραγωδία στάθηκε τυχερός, καθώς ένα δοχείο καυσίμου, από το οποίο στηρίχθηκε, τον βοήθησε να κρατηθεί στη ζωή
Με δραματικό ρυθμό σημειώνεται το ένα ναυάγιο μετά το άλλο. Τις τελευταίες δύο ημέρες διασώστες έχουν περισυλλέξει πάνω από χίλιους πρόσφυγες, σύμφωνα με την ιταλική ακτοφυλακή.
Θλιβεροί αριθμοί έχουν σημαδέψει το 2017 όσον αφορά στους θανάτους των προσφύγων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΟΜ, μέχρι τώρα 600 πρόσφυγες έχουν χάσει τη μάχη με τη θάλασσα στην προσπάθειά τους να περάσουν από τη Βόρεια Αφρική στην Ιταλία. Το νούμερο αυτό διαδέχεται τους 4.600 θανάτους της περασμένης χρονιάς, ενώ οι αφίξεις στην Ιταλία έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016.
Περίπου 400 πρόσφυγες από Μαρόκο, Αλγερία, Λιβύη, Γκάμπια και Μπαγκλαντές διασώθηκαν την Τετάρτη, όταν βρέθηκαν δέκα μίλια μακριά από την ακτή της Σαμπράθα, σε μια ξύλινη βάρκα που είχε παρασυρθεί από το κύμα.
Πριν από δύο, περίπου, μήνες αποτροπιασμό είχαν προκαλέσει στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η UNICEF. Όπως είχε αποκαλυφθεί, γυναίκες και παιδιά που ξεκινούν το επικίνδυνο ταξίδι για την Ευρώπη για να γλιτώσουν από τη φτώχεια και τους πολέμους στην Αφρική ξυλοκοπούνται, βιάζονται και λιμοκτονούν κατά την κράτησή τους σε πραγματικά κολαστήρια στη Λιβύη.
Ο προσφυγικός διάδρομος της Μεσογείου μεταξύ της Λιβύης και της Ιταλίας έχει μετατραπεί στο κύριο πέρασμα των ανθρώπων που θέλουν να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη και των οικονομικών μεταναστών που επιδιώκουν μια καλύτερη ζωή στη γηραιά ήπειρο, μετά τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία.
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες βρίσκονται στη Λιβύη, οι περισσότεροι από τους οποίους περιμένουν σε ανθυγιεινά κέντρα κράτησης που μαστίζονται από τις αρρώστιες και τα οποία.
Στο τοξικό αυτό πλαίσιο έρχεται να προστεθεί ένα νέο δίκτυο trafficking, τις σκοτεινές όψεις του οποίου είχαν περιγράψει στο in.gr οι Γιατροί του Κόσμου.
«Διαπιστώνουμε τον τελευταίο καιρό μια αυξημένη ροή γυναικών που φτάνουν μόνες στη χώρα μας. Ένα μεγάλο μέρος, σχεδόν 9 στις δέκα, έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση είτε στην πατρίδα τους είτε στην Τουρκία. Πολλές από αυτές, δε, πιστεύουμε ότι είναι θύματα trafficking. Έχουν υποστεί κακοποιήσεις που παραπέμπουν σε trafficking. Αυτή είναι η πραγματικότητα των περιστατικών που έχουμε δει», είχε δηλώσει o ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης.
Είχε, δε, κάνει λόγο για γυναίκες - θύματα εξαναγκαστικής πορνείας που εντοπίζονται πριν φτάσουν στην Τουρκία, αλλά και στην Τουρκία.