Τρίτη 03 Δεκεμβρίου 2024 -

Από τη νομοθεσία ξεκινά το Λονδίνο την έξοδο από την ΕΕ



Το αποκαλούμενο Great Repeal Bill αναμένεται να παρουσιάσει η βρετανική κυβέρνηση, το σχέδιο για την ενσωμάτωση της κοινοτικής νομοθεσίας στην εθνική με τις απαραίτητες ασφαλώς μετατροπές, στο πλαίσιο του Brexit.

Ο στόχος της προσπάθειας αυτής είναι διπλός: από τη μία να λάβουν οι πολίτες, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις τις διαβεβαιώσεις που χρειάζονται, καθώς η χώρα θα εγκαταλείπει την ΕΕ, και από την άλλη να  δοθεί το μήνυμα ότι τηρείται αυτό που ψήφισαν οι Βρετανοί στο δημοψήφισμα: η επιστροφή της εθνικής κυριαρχίας.

«Ένα ανεξάρτητο κράτος χρειάζεται να ελέγχει τους νόμους του. Αυτή η διαδικασία ξεκινά άμεσα. Κάνοντας την κοινοτική νομοθεσία, εθνική σημαίνει ότι καθώς αναζητούμε μια ολοκληρωμένη, νέα  σχέση με την ΕΕ, οι σύμμαχοί μας θα κατανοήσουν ότι ξεκινούμε από μια θέση όπου έχουμε τα ίδια πρότυπα και τους ίδιους κανονισμούς» δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός.

Το θέμα είναι κρίσιμο για επιχειρήσεις που σήμερα δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν την επόμενη μέρα και διστάζουν στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων ή ακόμα και σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Τουσκ: Μας λείπετε, ευχαριστούμε και αντίο

«Μας λείπετε ήδη. Σας ευχαριστούμε και αντίο», είπε απευθυνόμενος στους Βρετανούς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στις πρώτες δηλώσεις που έκανε αφού παρέλαβε την επιστολή της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την ενεργοποίηση του Brexit.

Ο Τουσκ, στην πρώτη δήλωση που έκανε αφού παρέλαβε την εξασέλιδη επιστολή της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit, είπε: «Δεν έχουμε κανέναν λόγο να προσποιούμαστε ότι είναι μια χαρούμενη ημέρα, είτε στις Βρυξέλλες, είτε στο Λονδίνο».

Ο ίδιος είπε πάντως ότι υπάρχει «κάτι θετικό» στο Brexit και αυτό είναι ότι ένωσε τις υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ περισσότερο από ποτέ. «Θα παραμείνουμε αποφασισμένοι και ενωμένοι κατά τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων» με το Λονδίνο, συνέχισε.

Μέι: Συνεργασία σε βάθος

Η Τερέζα Μέι δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι η Βρετανία επιθυμεί ειδική συνεργασία «εις βάθος» με την ΕΕ, σημειώνοντας ότι σέβεται τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν θα προσπαθήσει να εφαρμόσει επιλεκτικά τμήματα των ευρωπαϊκών συνθηκών μετά την οριστικοποίηση του Brexit.

«Αναγνωρίζουμε ότι θα είναι πρόκληση η επίτευξη συνολικής συμφωνίας εντός περιόδου δύο ετών που έχει τεθεί για συνομιλίες αποχώρησης στη Συνθήκη», αναφέρει η Τερέζα Μέι στην επιστολή με την οποία σήμανε την εκκίνηση της διαπραγματευτικής περιόδου.

«Αλλά πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να συμφωνήσουμε τους όρους της μελλοντικής μας σύμπραξης ταυτόχρονα με τους όρους της αποχώρησής μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δηλώνει η βρετανίδα πρωθυπουργός.