Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025 -

Ομιλία Μητσοτάκη: Η σχέση Ελλάδας-Ισραήλ είναι στρατηγικής σημασίας...



Με θερμά λόγια για τις σχέσεις των δύο λαών αλλά και τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση του Ελληνο-Ισραηλινού Επιμελητηρίου. 

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε με έμφαση ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ είναι σχέσεις στρατηγικής συνεργασίας και δεν παρέλειψε να κάνει μια μικρή ιστορικής σημασίας αναφορά στην ομιλία του. 

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, δέκα ημέρες αφότου εξελέγη πρωθυπουργός, τον Απρίλιο του 1990, προχώρησε στην επίσημη αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ από την Ελληνική Δημοκρατία, διορθώνοντας με τον τρόπο αυτό μια ιστορική παραφωνία, καθώς, όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα ήταν το μόνο κράτος της τότε Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν είχε αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ. Ένα μήνα, ακολούθησε η πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ. Με μεγάλη χαρά, διαπιστώνουμε κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή, ότι από τότε υπήρξε μια σταδιακή και αρκετά γρήγορη βελτίωση των πολιτικών, οικονομικών, στρατιωτικών και γεωπολιτικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ. Μια πολιτική που υπηρετήθηκε από όλες τις Κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής. Με αυτόν τον τρόπο, αποδεικνύεται ότι η σχέση Ελλάδας – Ισραήλ είναι μια στρατηγική σχέση. Μια σχέση, η οποία έχει μεγάλο βάθος και μια σχέση, η οποία αναγνωρίζεται ως στρατηγική από τη μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών κομμάτων. Κατά συνέπεια, είναι μια σχέση, η οποία δεν αμφισβητείται, πια, στον πυρήνα της» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.  

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε με έμφαση ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ μπορούν να επεκταθούν περαιτέρω με τη συνεργασία των δύο χωρών για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τη συνεργασία στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, τον τουρισμό και βέβαια τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.   

Ειδικά για τις νεοφυείς επιχειρήσεις ο κ. Μητσοτάκης έκανε μνεία στη στρατηγική του Ισραήλ όσον αφορά τη στήριξη των καινοτομικών επιχειρήσεων και αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα Τζέρεμι που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με στόχο την ενίσχυση των start ups το 2011. «Το πρόγραμμα ήταν επιτυχημένο, χαίρομαι που συνεχίζεται από το ευρωπαϊκό ταμείο επενδύσεων» τόνισε, θέτοντας ως στόχο τη δημιουργία ενός δυναμικού σχεδίου επιχειρηματικότητας. 

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε  στις σχέσεις των δύο λαών, τονίζοντας πως η συνύπαρξη τους υπήρξε υπόδειγμα αλληλοσεβασμού και συνεργασίας. 

«Είμαστε ιδιαίτεροι υπερήφανοι για τους Έλληνες πολίτες που στάθηκαν στο πλευρό των Εβραίων αδερφών τους στα χρόνια της κατοχής. Έχουμε μια υποχρέωση να μην ξεχνάμε την ιστορία, το Ολοκαύτωμα ως ένα ασήκωτο βάρος στη συνείδηση της ανθρωπότητας. Ξέρουμε ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να εξαφανίσουμε το μίασμα του αντισημιτισμού. Όμως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε» είπε προσθέτοντας πως «θα πρέπει να πολεμήσουμε τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία μέσα από την ενίσχυση της σχέσης των δύο κρατών».