Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024 -

Aναστασιάδης: ''Κρίσιμη'' η περίοδος μέχρι το τουρκικό δημοψήφισμα



Κρίσιμη χαρακτηρίζει την περίοδο μέχρι το δημοψήφισμα της Τουρκίας ο Αναστασιάδης.

«Το δημοψήφισμα του Απριλίου στην Τουρκία καθορίζει τη στάση του Ταγίπ Ερντογάν στο Κυπριακό και όχι μόνο», εκτιμά σε συνέντευξή του στην «Real News», ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, και θεωρεί ότι, έτσι όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού.

«Υπάρχει η αντικειμενική εκτίμηση ότι η περίοδος μέχρι το δημοψήφισμα είναι κρίσιμη για την Τουρκία, καθώς ο πρόεδρος Ερντογάν θέλει να αποφύγει τυχόν εσωτερικές διαφωνίες και αντιδράσεις που θα του στερούσαν ψήφους και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι οριακό», σημειώνει ο Πρόεδρος της Κύπρου.

Ερωτηθείς για την πορεία των διαπραγματεύσεων ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουμε φθάσει σε πολύ καλό σημείο, επιτυγχάνοντας συγκλίσεις και καταγράφοντας εξελίξεις που δεν είδαμε ποτέ προηγουμένως. Δυστυχώς όμως την ώρα που χρειαζόταν αποφασιστικότητα και βούληση για τη συμφωνία, η τουρκική πλευρά, ενδεχομένως λόγω εσωτερικών παραγόντων, ενδεχομένως λόγω αδυναμίας επιχειρημάτων και θέσεων, προέβαλε νέες απαιτήσεις και διεκδικήσεις, όπως για παράδειγμα οι τέσσερις ελευθερίες για Τούρκους υπηκόους, μέσα στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, προκαλώντας έμφραγμα στη διαδικασία. Εμείς εξακολουθούμε να έχουμε την καλή διάθεση και την αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε και περιμένουμε την επιστροφή της τουρκικής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για θέματα διαφωνίας και διαφορετικής αντίληψης που έχουμε ενώπιόν μας. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν ευνοεί την επίλυση του Κυπριακού», υπογραμμίζει.

Ερωτηθείς για το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων και την αποχώρηση του κατοχικού τουρκικού στρατού, ο κ. Αναστασιάδης τονίζει ότι «η θέση μας είναι ξεκάθαρη, υπέρ της πλήρους αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και της κατάργησης των εγγυήσεων». «Ο καθένας συμπεριλαμβανομένου και του διεθνούς παράγοντα, αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι δυνατόν μια κατοχική δύναμη να αξιώνει να διατηρήσει εγγυητικά δικαιώματα και μάλιστα σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν έτει 2107», σημειώνει ο Κύπριος Πρόεδρος.