Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024 -

Άσκηση Αστραπή: Το ΠΝ απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις



Την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα στρατιωτικών και μέσων ενημέρωσης στη γείτονα βρίσκονται στο όριο της λεπτής κόκκινης γραμμής, οι Ένοπλες Δυνάμεις διατηρούν συνεχή ετοιμότητα ενώ παράλληλα έφεραν εις πέρας σειρά προγραμματισμένων ασκήσεων.


Του Απόλλωνα Λεονταρίτη

Έτσι λοιπόν επί 4 ημέρες, με την ένταση στην περιοχή των Ιμίων να κορυφώνεται, πραγματοποιήθηκε η άσκηση ΑΣΤΡΑΠΗ 17 στην θαλάσσια περιοχή του κεντρικού Αιγαίου. Η κινητοποίηση των πλοίων του ΠΝ στο πλαίσιο της προγραμματισμένης αυτής εκπαιδευτικής δραστηριότητας, συνέπεσε με τη συμπλήρωση 21 ετών από την κρίση των Ιμίων το 1996 που αναζωπυρώθηκε φέτος με μπαράζ παραβιάσεων της τουρκικής Αεροπορίας ενώ είχε προηγηθεί την προηγούμενη εβδομάδα η παρουσία – πρόκληση του τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ στα Ίμια. 

Σχεδιασμός 

Στις ασκήσεις τύπου ΑΣΤΡΑΠΗ, περιλαμβάνεται σειρά επεισοδίων  με απειλές επιφανείας, αέρος και Α/Υ στο πλαίσιο ενός απαιτητικού σεναρίου που εξομοιώνει πολεμικές επιχειρήσεις. Οι καταστάσεις που προκύπτουν δεν απέχουν ουσιαστικά και πολύ από αυτές που θα βιώσουν τα πληρώματα σε πραγματικές συνθήκες, τόσο από άποψη διαδικασιών όσο και από άποψη κόπωσης, καθώς το σύνολο των αξιωματικών, υπαξιωματικών και ναυτών που επανδρώνουν τις μονάδες επιφανείας, λειτουργούν υπό καθεστώς πολεμικών επιχειρήσεων ευρέως κλίμακας, με διαρκή αξιολόγηση των χρόνων αντίδρασης. 

Σχεδόν όλες οι διαδικασίες ναυτιλίας, εντοπισμού και εμπλοκής στόχων, αντιστοιχούν ακριβώς σε αυτές που θα γίνουν σε κάθε περίπτωση σε περίοδο κρίσης ή πολέμου με το σύνολο των διαθέσιμων οπλικών συστημάτων

Κατά συνέπεια δίνεται η δυνατότητα στο Αρχηγείο Στόλου να αξιολογήσει τις συνολικές επιδόσεις των πλοίων ενώ ταυτόχρονα δίνεται η ευκαιρία να αυξηθεί το αξιόμαχο των πληρωμάτων, που καλούνται να αποδώσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. 

Η άσκηση ΑΣΤΡΑΠΗ 17 σχεδιάστηκε από την Διοίκηση Φρεγατών (ΔΦΓ) του Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ). Οι φρεγάτες έφεραν όπως προβλέπεται και οργανικά ελικόπτερα της Διοίκησης Ελικοπτέρων Ναυτικού, τα οποία συνδράμουν πάντα στις επιχειρήσεις της ΔΦΓ και αποτελούν πολλαπλασιαστικό παράγοντα ισχύος. 

Επιπρόσθετα στο πλαίσιο της εφαρμογής της διακλαδικότητας και της συνεργασίας μεταξύ ΠΝ και ΠΑ για μέγιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων μέσων και ευκαιριών εκπαίδευσης, τα αεροσκάφη της ΠΑ συνέδραμαν στο γενικό σχεδιασμό και εκτέλεση των σχεδιασθέντων, γυμνασίων.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ένα πολεμικό καράβι κατηγορίας φρεγάτας (όπως αυτές που ανήκουν στις κλάσεις ΜΕΚΟ ή KΟRTENAER) περιλαμβάνει ένα σύνολο πολύπλοκων αισθητήρων μεταξύ των οποίων ραντάρ καιρού, επιφανείας και αέρος, αισθητήρες σόναρ για Α/Υ εντοπισμό υποβρυχίων, πολυάριθμα συστήματα επικοινωνίας UHF/VHF, HF, SATCOM.

Παράλληλα υπάρχει μια ποικιλία οπλικών συστημάτων αποτελούμενα από ναυτικά πυροβόλα σε συνδυασμό με πυραυλικά αντιαεροπορικά συστήματα, βλήματα SSM εναντίον πλοίων, τορπίλες, αντιπυραυλικά Phalanx των 20mm, μέχρι και τα πολυβόλα των ο,30 και 0,50in για εγγύς άμυνα έναντι ασύμμετρων απειλών. 

Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια ο ρεαλισμός να είναι σε υψηλά επίπεδα ενώ για τα πληρώματα, κάθε γυμνάσιο ετοιμότητας είναι ένα στοίχημα, προκειμένου να κινηθούν με σωστό τρόπο στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα. 

Στη διάρκεια της άσκησης ο σχηματισμός μάχης του ΠΝ αντιμετώπισε βάσει ρεαλιστικού σχεδίου, σενάρια «Πολλαπλής Απειλής» από βλήματα επιφάνειας SSM, προσβολές από μαχητικά α/φη, σενάρια αντιμετώπισης Α/Υ απειλής, σενάρια ασύμμετρης απειλής ενώ πραγματοποίησε και τεχνικά γυμνάσια ανταλλαγής ταχυδρομείου και ανεφοδιασμού εν πλω.

Συνολικά διαπιστώθηκε άριστη ετοιμότητα και μαχητική ικανότητα των μονάδων επιφανείας του ΠΝ (και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο), επιβεβαιώνοντας την ικανότητα αντίδρασης απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή.