Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2025 -

Παπανδρέου: Έπρεπε να είχα επιμείνει στο δημοψήφισμα του 2011



Στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων της χώρας αναφέρθηκε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1.

Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, «οι εκλογές δεν είναι λύση, όμως, εάν δεν μπορεί να διαχειριστεί την κρίση ο Αλέξης Τσίπρας, τότε θα πρέπει να αλλάξει η κυβέρνηση».

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η Κεντροαριστερά χρειάζεται έναν νέο, μεγάλο φορέα, στον οποίο έχουν χώρο όλα τα κόμματα του χώρου. Ξεκαθάρισε, δε, ότι δεν θέτει θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, ωστόσο υπογράμμισε ότι ο νέος ενιαίος φορέας ενδεχομένως να χρειαστεί νέες διαδικασίες, από τη βάση.

Ακόμη, κάνοντας την αυτοκριτική του, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Έπρεπε να είχα επιμείνει στο δημοψήφισμα του 2011. Σίγουρα θα το κερδίζαμε. Έπρεπε να είχα επιμείνει περισσότερο».

Αναφερόμενος ειδικότερα στη συνεργασία του με την Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η Κεντροαριστερά πρέπει να έχει ίσες αποστάσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ», σημειώνοντας : «Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να δείξει καμία ριζοσπαστική πρόταση στα κακώς κείμενα της χώρας μας. Ήρθαν ως αντιμνημονιακοί και έγιναν πιο μνημονιακοί από τον καθένα, γιατί απλώς... δεν είχαν κάτι άλλο να πούνε. Αντί να κοιτάξουν ποιες πρέπει να είναι οι προοδευτικές αλλαγές στη χώρα μας, για να έρθει η ανάπτυξη, εφάρμοσαν ένα πρόγραμμα που δεν προχώρησε περαιτέρω. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ ήρθαμε με πρόγραμμα αλλαγών. Ούτε υπέρ ούτε κατά του Μνημονίου. Δυστυχώς δεν προλάβαμε την κρίση που διαμόρφωσε ο κ. Καραμανλής. Είναι αυτός που έριξε την χώρα στα βράχια».

«Μακάρι να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ, και να αντιληφθεί ότι υπάρχει και προοδευτική γραμμή και να κάνει προοδευτικές προτάσεις, αλλά τέτοια προοπτική δεν βλέπω στον ορίζοντα. Δεν είναι το πρόβλημά μας να πάρουμε την εξουσία, αλλά να αλλάξουμε την εξουσία στη χώρα μας. Το κεντρικό πρόβλημα της χώρας είναι ότι υπάρχει ένα κράτος που δεν λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Εμείς μπορούμε να αλλάξουμε αυτή τη νοοτροπία» προσέθεσε..

Παράλληλα, διατήρησε αποστάσεις από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τις θέσεις που διατύπωσε ο τελευταίος χθες, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, καλώντας ουσιαστικά τον κ. Παπανδρέου να ζητήσει «συγγνώμη».

«Ο καθένας έχει την ιστορία του, η οποία καταγράφεται. Εγώ πήρα μεγάλες αποφάσεις για την χώρα, όπως το 2015 που διαμόρφωσα το Κίνημα. Πιστεύω ότι η παρουσία μας ήταν απαραίτητη. Νομίζω ο ελληνικός λαός έχει κουραστεί να συζητάμε για τα ίδια. Θα πρέπει σοβαρά να λύσουμε τα προβλήματα της χώρας. Αν πιστεύουμε ότι οι θεσμοί είναι το πρόβλημα της χώρας τότε να τους διώξουμε. Εάν όμως πιστεύουμε ότι εμείς ευθυνόμαστε γι’ αυτές τις εξελίξεις, τότε να αναλάβουμε την ευθύνη και να καταθέσουμε προτάσεις που θα μας δώσουν τις λύσεις» κατέληξε.