Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025 -

Το 70% των κτηματογραφήσεων έχει λάθη σε Ανατολική Αττική και Καλαμαριά



Σοβαρές δυσλειτουργίες στην πορεία υλοποίησης του εθνικού κτηματολογίου βάζει η προχειρότητα της κτηματογράφησης κατά τις αρχικές αλλά και τις νεώτερες μελέτες, με αποτέλεσμα περιοχές όπως η Ανατολική Αττική και η Καλαμαριά να εμφανίζουν ποσοστά λαθών που φτάνουν το 70%. 

Πολλά ακίνητα επίσης διαπιστώνεται ότι παραμένουν αδήλωτα ενώ ακόμη και αυτά που δηλώθηκαν σε περιοχές της Νησιωτικής χώρας όπως η Λευκάδα, η Χίο και η Λέσβος χρειάστηκε να επανακτηματογραφηθούν εξαιτίας της λανθασμένης καταγραφής γαιών, που είχε ως συνέπεια αστικά ακίνητα να φέρονται ως αγροί και παραθαλάσσια να εμφανίζονται στα όρη της νησιωτικής Ελλάδος. 

Η λειτουργία του ελληνικού Κτηματολογίου συνοδεύεται από μια ιδιότυπη ηλεκτρονική γραφειοκρατία η οποία επιβαρύνει οικονομικά τον συναλλασσόμενο πολίτη και έτσι το έργο, που όφειλε να είναι γρήγορο, ασφαλές και φιλικό στον χρήστη, αποδείχτηκε χρονοβόρο, αναξιόπιστο και μη ευέλικτο.

Τα συμπεράσματα του συμβολαιογραφικού κόσμου της χώρας, όπως αυτά παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη ημερίδα της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας, εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για την ήδη εκτροχιασμένη πορεία του εθνικού κτηματολογίου που ξεκίνησε πριν από 21 χρόνια, την ώρα που η κυβέρνηση επιμένει ότι θα έχει ολοκληρωθεί ως το 2020. Ας δούμε ποια είναι τα σημαντικότερα συμπεράσματα του κλάδου:

-Στο αρχικό στάδιο, ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης της χώρας, το Ελληνικό Δημόσιο, εξαιρέθηκε της δήλωσης των εμπραγμάτων δικαιωμάτων του, με την λογική ότι δεν δηλωθεί, πιστώνεται στο κράτος. Κατά συνέπεια, πολλές από τις εσφαλμένες αρχικές εγγραφές βασίστηκαν σε ψευδείς ή ελλιπείς δηλώσεις των δικαιούχων ή των φερόμενων ως δικαιούχων, οι οποίοι είτε δήλωσαν εσφαλμένα ή και αναληθή δικαιώματα, είτε δεν δήλωσαν καθόλου την ακίνητη περιουσία τους.

-τα πιστωτικά ιδρύματα δεν δήλωσαν όπως θα έπρεπε τα εγγεγραμμένα υπέρ αυτών βάρη επί των κτηματογραφούμενων ακινήτων, με συνέπεια να γεννάται σοβαρότατο ζήτημα ασφάλειας δικαίου για τις αρχικές εγγραφές.

- η κακή ποιότητα των κτηματογραφήσεων, η έλλειψη βασικής εκπαίδευσης και τεχνογνωσίας στο προσωπικό που υποδέχεται τις δηλώσεις δικαιωμάτων στα γραφεία των μελετητών, η περιορισμένη δυνατότητα διορθώσεων με τη διαδικασία του πρόδηλου σφάλματος, που αφαιρεί από τον Υποθηκοφύλακα την ευκαιρία να διευκολύνει την συναλλαγή με μια ευρύτερη δυνατότητα διόρθωσης.

-η κύρωση δασικών χαρτών αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη νόμιμη σύνταξη και λειτουργία του Εθνικού Κτηματολογίου, προϋπόθεση η οποία δεν τηρήθηκε, με αποτέλεσμα σήμερα να κινδυνεύουν να τιναχθούν πολλές μελέτες κτηματογράφησης κυριολεκτικά στον αέρα. Σε εκκρεμότητα εξακολουθεί να παραμένει η χάραξη του αιγιαλού σε μία τουριστική χώρα με 16,5 χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμή.

-το κτηματολόγιο σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους έχει καταφέρει να καλύψει σε 21 χρόνια μόνο το 6,25 % της επιφάνειας της χώρας και αισιοδοξεί ότι θα αποπερατωθεί έως το 2020, για να τα καταφέρει είναι απαραίτητο να αναθεωρηθεί ως προς τον δομικό του σχεδιασμό και τη λειτουργία του.