ΑΝΤΑΛΙΑ. Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαδίμιρ Πούτιν θεωρεί ότι η δημιουργία της ενωμένης αντιτρομοκρατικής συμμαχίας είναι και δυνατή, και αναγκαία.
Όπως είπε, η κατανόηση της ανάγκης της κοινής μάχης με την τρομοκρατία έρχεται σε όλους τόσο στο πολιτικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο των μυστικών υπηρεσιών. Τη δήλωση αυτή ο ρώσος πρόεδρος έκανε στις 16 Νοεμβρίου στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της G20 στην Αντάλια.
Ο πρόεδρος Πούτιν ανέφερε ότι συμμερίστηκε με τους εταίρους της G20 τα στοιχεία για τα κανάλια χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, η εργασία αυτή για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί. "Έχουμε συζητήσει με τους εταίρους αυτό το ζήτημα. Ελπίζω ότι και στο εξής θα συνεχίσουμε την εργασία αυτή η οποία είναι άκρως σημαντική για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας", δήλωσε. Ο Πούτιν, ειδικότερα, τόνισε ότι είναι αναγκαίο να αποτρέψουμε την παράνομη πώληση και τη λήψη εσόδων που έχουν οι τρομοκράτες από το πετρέλαιο και τα προίόντα του.
Ο Πούτιν διαπίστωσε ότι η χρηματοδότηση τρομοκρατών στη Συρία γίνεται από σχεδόν σαράντα χώρες, μεταξύ άλλων και από τις χώρες της G20. Όπως είπε, επίσης συζητήθηκε το θέμα της πρόληψης της παράνομης πώλησης και της λήψης εσόδων από το πετρέλαιο και τα προϊόντα της. "Πέραν τούτου, έχω επιδείξει στους εταίρους μας τις φωτογραφίες από το διάστημα και από ατ αεροσκάφη στις οποίες φαίνεται καθαρά και ολοφάνερα ποιες διαστάσεις αποκτάει η παράνομη πώληση πετρελαίου και των προϊόντων του: οι οχηματοπομπές με πετρελαιοφόρα έχουν μάκρος δεκάδων χιλιομέτρων, ώστε από το ύψος 4-5 χιλιάδων μέτρων φαίνεται σαν να είναι ένας τεράστιος αγωγός πετρελαίου", είπε ο Πούτιν.
Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι πεπεισμένος ότι στην αρχή πρέπει να καταπιέσουμε το ισλαμικό Κράτος και έπειτα να συζητήσουμε τις μεταρρυθμίσεις στη Συρία. "Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να ενώσουμε τις προσπάθειές μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τις τρομοκρατικές οργανώσεις και στη βάση αυτή πρέπει να συζητούμε τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις ", δήλωσε. Ο Πούτιν επίσης κάλεσε να μην γίνονται τώρα προσπάθειες εκτίμησης, ποια χώρα πιο αποτελεσματικά καταπολεμάει το ISIS. Παρατήρησε ότι το πιο βασικό τώρα είναι "να ενωθούν προσπάθειες στην καταπολέμηση ενός ενιαίου κακού ".
Ο επικεφαλής του κράτους επέστησε την προσοχή ότι κανένας δεν είναι ασφαλισμένος από τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Ως παράδειγμα έφερε τη Γαλλία η οποία έχει πολύ σκληρή θέση απέναντι στο σύριο πρόεδρο Μπάσαρ Άσαντ. "Και λοιπόν, η στάση αυτή προστάτεψε το Παρίσι από την τρομοκρατική επίθεση; Όχι", τόνισε ο Πούτιν.
Ο Πούτιν συνεχίζει να θεωρεί δυνατή τη δημιουργία της διεθνούς αντιτρομοκρατικής συμμαχίας. "Νομίζω ότι δεν είναι απλά δυνατή, αλλά και αναγκαία η δημιουργία αυτής της συμμαχίας", δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους. Ο ρώσος ηγέτης υπενθύμισε για την ομιλία του το Σεπτέμβριο στη Γενική Ολομέλεια του ΟΗΕ, όταν ήδη έχει καλέσει στη δημιουργία της συμμαχίας. "Τα τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν, απλώς διαβεβαίωσαν τη σωστή μας θέση ", τόνισε ο Πούτιν.
Κατά τη γνώμη του, "δεν υπάρχει τίποτε δύσκολο, πρέπει να συντονίσουμε μια συγκεκριμένη δράση για την αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών, την πρόληψη και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο ". "Εμείς προτείναμε συνεργασία στην κατεύθυνση του αντι - ISIS", τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εκφράζει δυσαρέσκεια ότι ως απάντηση από τις ΗΠΑ ήρθε η νότα με άρνηση της συνεργασίας.
"Η ζωή εξελίσσεται πολύ γρήγορα, μας παραδίδει μαθήματα. Μου φαίνεται ότι τώρα η κατανόηση του ότι πρέπει να μαχόμαστε όλοι μαζί, έρχεται σε όλους ", δήλωσε ο Πούτιν. Ο ρώσος ηγέτης διαβεβαίωσε: "Ποτέ δεν έχουμε κλείσει πόρτες στη συνεργασία αυτή ".
"Θεωρούμε ότι η συνεργασία μπορεί να υπάρχει και στο πολιτικό επίπεδο, και στο επίπεδο των μυστικών υπηρεσιών οι οποίες πρέπει ενεργά να συνεργάζονται μεταξύ τους, να ανταλλάσουν πληροφορίες, να αλληλοβοηθούνται, να προειδοποιούν για τον κίνδυνο ", είπε ο Πούτιν. Επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι οι υπουργοί Εξωτερικών τώρα εργάζονται μαζί, συντάσσουν τη λίστα με τρομοκρατικές οργανώσεις. Όπως είπε ο Πούτιν, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας γίνεται με στόχο στο εξής να επιτευχθεί η πολιτική ρύθμιση στη Συρία.
Ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι πάντα έτοιμη στο διάλογο με δυτικούς εταίρους, και να θεωρούν ότι ήρθε η ώρα να αλλάξουν τις σχέσεις, η Μόσχα πάντα θα χαιρετά αυτή την πρωτοβουλία. "Ποτέ δεν έχουμε αρνηθεί από τις καλές σχέσεις με τους εταίρους μας και στη Δύση, και στην Ανατολή, και εκείνα τα μονομερή μέτρα τα οποία περιορίζουν τις σχέσεις μας σε διάφορους τομείς, προκλήθηκαν όχι από μας, αλλά από τους εταίρους μας. Εάν τώρα οι εταίροι μας θεωρούν ότι ήρθε η ώρα να αλλάξουμε κάπως τις σχέσεις μας, θα το χαιρετούμε, ποτέ δεν έχουμε αρνηθεί από τη κοινή εργασία και δεν έχουμε κλείσει τις πόρτες μας ", είπε ο πρόεδρος.
"Μου φάνηκε ότι πράγματι εν πάση περιπτώσει στο επίπεδο συζήτησης των προβλημάτων, υπάρχει προφανές ενδιαφέρον για να επαναρχίσει η εργασία σε πάρα πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης και της οικονομίας, και την πολιτικής, και του τομέα της ασφαλείας ", επισήμανε.
Ο πρόεδρος αναφέρθηκε στο θέμα της συντριβής του ρωσικού αεροσκάφους А321 στην Αίγυπτο. "Όσον αφορά στη συντριβή του αεροσκάφους μας είναι ένας μεγάλος πόνος για όλους εμάς, για όλο το ρωσικό λαό, ό, τι και να είναι ο λόγος αυτής της συντριβής. Μεγάλος αριθμός θυμάτων είναι και είναι μια μεγάλη τραγωδία για όλους μας ", είπε ο Πούτιν στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της G20.
Τόνισε ότι η Ρωσία γνωρίζει όλες τις εκδοχές. "Όλες οι εκδοχές εξετάζονται. Τελικά συμπεράσματα μπορούν να γίνουν μόνο μετά τη διεξαγωγή και την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών εμπειρογνωμοσύνης. Ποιες είναι οι διαδικασίες αυτές; Αν ήταν έκρηξη, στο εξωτερικό του αεορσκάφους, στις αποσκευές επιβατών πρέπει να μείνουν ίχνη του εκρηκτικού υλικού. Είναι αναπόφευκτο ", είπε ο ρώσος πρόεδρος. "Έχουμε αρκετά μηχανήματα, καλούς ειδικούς, επαγγελματίες, διεθνούς επιπέδου στον τομέα αυτό, οι οποίοι είναι σε θέση να ανακαλύψουν τα ίχνη τούτα. Μόνο έπειτα μπορούμε να μιλήσουμε για τους λόγους αυτής της τραγωδίας ", υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι σε διμερή σχήματα στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής της G20 συζήτησε το θέμα της Ουκρανίας, αυτό το θέμα δεν έχει κλείσει."Όσον αφορά στο θέμα της Ουκρανίας, πράγματι, εννοείται, μου φαίνεται, δεν υπάρχει κάτι παράλογο μετά τα τραγικά γεγονότα στο Παρίσι, μετά τη συντριβή του αεροσκάφους μας, σχετικά με την οποία υπάρχουν ακόμα πολλές αμφιβολίες, βεβαίως μιλήσαμε και για αυτά τα προβλήματα. Παρόλα αυτά το ουκρανικό ζήτημα δεν έχει φύγει από την ατζέντα της ημέρας ", είπε ο Πούτιν."με τους εταίρους, σχεδόν με όλους με όσους έχω μιλήσει σε διμερές σχήμα, έχω συζητήσει αυτό το ζήτημα, το θέμα αυτό δεν έχει κλείσει ", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.