«Ξεκινάμε τα γυρίσματα για το Νίκο Καζαντζάκη από την Κρήτη
στις 26 Σεπτεμβρίου και είναι οριστικό ότι θα αξιοποιήσουμε τον οικισμό Χονδροβολάκοι του Δήμου Αγίου Νικολάου», ανακοίνωσε χθες από τον Άγιο Νικόλαο ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, μετά τη συνάντησή του με το δήμαρχο, Αντώνη Ζερβό.
Ο κ. Σμαραγδής επισκέφθηκε χθες τον εγκαταλελειμμένο οικισμό που βρίσκεται στην περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Σκινιά μαζί με τον Αντιδήμαρχο Κωστή Κοκκίνη, είδαν από κοντά το χώρο και φωτογράφησε τον οικισμό για να επεξεργαστεί τα δεδομένα με τους συνεργάτες του και να οργανώσουν το κομμάτι των κινηματογραφικών γυρισμάτων που θα γίνουν εκεί.
«Είμαστε παρά πολύ ευχαριστημένοι από την επιλογή αυτή και την εξέλιξη, διότι θα ξαναζήσει ο οικισμός μέσα από την ταινία για τον Καζαντζάκη. Είναι τιμή και χαρά για μας και το χωριό θα βοηθήσει με κάθε τρόπο», τονίζει ο πρόεδρος του Τοπικού διαμερίσματος Γιώργος Παπατζανάκης που ήταν παρών στη χθεσινή επίσκεψη και ξενάγησε το σκηνοθέτη, στα κτίσματα και τα σοκάκια του οικισμού.
«Είμαι σίγουρος πως αυτό που θα βρει ο Γιάννης απ’ όλους τους Μεραμπελιώτες, είναι την αποδοχή, την αγκαλιά και την στήριξη σε αυτή την προσπάθεια. Η ταινία μπορεί να βοηθήσει πολλαπλά τον τόπο και όλοι θα είναι κοντά για να βοηθήσουν κι εκτιμώ πως η συνεργασία μας θα είναι πολύ θετική», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Κοκκίνης.
Ο σκηνοθέτης, όπως υπενθύμισε ο αντιδήμαρχος κατέληξε στο συγκεκριμένο οικισμό ένα χρόνο μετά από την περιπλάνηση που ξεκίνησαν στις ημιορεινές περιοχές του Μεραμπέλλου, αναζητώντας χώρους που να πληρούν τις προδιαγραφές. Η χθεσινή επίσκεψη επιβεβαίωσε την τελική επιλογή του.
Οι Χονδροβολάκοι είναι ένας χαρακτηριστικός οικισμός του άγριου τοπίου της Κρήτης όπου κυριαρχεί το άπλετο φως, η πέτρα, η χαμηλή βλάστηση και άνυδρη γη. Ένα σημείο όπου σύμφωνα με την «εξομολόγηση» του σκηνοθέτη θα γυριστεί μια κρίσιμη και πολύ ενδιαφέρουσα σκηνή: Εκείνη όπου ο Καζαντζάκης επισκέπτεται μετά την κατοχή ένα κατεστραμμένο χωριό από τους ναζί ως μέλος της επιτροπής καταγραφής των ζημιών κι έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα στιχομυθία με μια απορφανισμένη γυναίκα της Κρήτης που διδάσκει με το λόγο και την περηφάνια της πως δρα και πως αντιμετωπίζει τη ζωή η κρητική και ελληνική ψυχή. Εξάλλου, ο Σμαραγδής, αυτό που θέλει να αναδείξει μέσα από την ταινία είναι «ο κρητικός», αφού ο ίδιος ο Καζαντζάκης «δήλωνε πρώτα κρητικός και μετά έλληνας». Άλλωστε ο σκηνοθέτης θεωρεί πως η ταινία όχι μόνο μιλά αλλά και είναι οδηγός για το μέλλον.
«Ας μην ξεχνάμε πως η Ελλάδα, αναπτύχθηκε τουριστικά και οικονομικά μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο από μια ταινία του Νίκου Καζαντζάκη, τον Ζορμπά. Πάντα έχει σημασία αυτό το πρόσωπο λοιπόν και προσπαθώ να το υπηρετήσω με όλες τις δυνάμεις μου με βασικότερο σκοπό η ταινία να είναι χρήσιμη στην πατρίδα και να ξαναβάλουμε σε κίνηση την παγκόσμια δύναμη που κρύβουμε και δεν τελειώνει ποτέ», δηλώνει ο Γιάννης Σμαραγδής.
Σε σχέση με τα γυρίσματα στην περιοχή, εξηγεί πως βρήκε την ανταπόκριση της Δημοτικής Αρχής στο σύνολο της και υπογραμμίζει πως κριτήριο για τον ίδιο και την επιτυχία της ταινίας είναι η προσφορά της αγάπης καθενός που συμβάλλει σε αυτήν. Μάλιστα, επισημαίνει πως όσο μικρή κι αν φαίνεται ή είναι η συνεισφορά κάποιου είναι εξίσου πολύτιμη, αν γίνεται με αγάπη.
Για μια «εξαιρετικά σημαντική υπόθεση για τον τόπο αλλά και για την Ελλάδα συνολικά», μίλησε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, σημειώνοντας πως το γεγονός ότι «παίρνει σάρκα και οστά η ταινία» αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη, δεδομένου ότι «ο Καζαντζάκης ως πρόσωπο με διεθνή απήχηση μας δίνει τη δυνατότητα να αποδείξουμε για μια ακόμα φορά πως η Ελλάδα δεν είμαι μόνο τουρισμός αλλά και πολιτισμός. Θεωρώ πως εδώ ο Γιάννης μπορεί να ξεπεράσει και τον εαυτό του με την ταινία αυτή. Η Δημοτική Αρχή στο βαθμό που μπορεί να βοηθήσει θα το κάνει κι έχουμε αναλάβει να υλοποιήσουμε κάποια πράγματα. Θα το κάνουμε με πολύ χαρά και όρεξη διότι νομίζω ότι οφείλουμε όλοι οι κρητικοί να στηρίξουμε το συντοπίτη μας Γιάννη Σμαραγδή που θα δώσει για άλλη μια φορά την κινηματογραφική αποτύπωση σ’ ένα μεγάλο πνευματικό μέγεθος της Κρήτης. Σε τέτοιες εποχές που η καθημερινότητα, μας έχει ισοπεδώσει, ανάλογες στιγμές ανάτασης είναι απολύτως απαραίτητες».