Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024 -

Τα νηστίσιμα πιάτα της ημέρας από την Καίτη Μαντζαρίδου: Μανιτάρια γκούλας & τρίγωνα με καρύδια!



Σας στρώνουμε το τραπέζι της Σαρακοστής με τα εκπληκτικά νηστίσιμα πιάτα, οι συνταγές των οποίων περιέχονται στο βιβλίο της Καίτης Μαντζαρίδου«Νέα νηστήσιμα φαγητά και γλυκά». Σήμερα δοκιμάστε μανιτάρια γκούλας και 
τρίγωνα με καρύδια!

 

Μανιτάρια γκούλας

Υλικά

•  1 κιλό μανιτάρια

•  1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι

•  1 πράσινη πιπεριά

•  4 κρεμμύδια τριμμένα

•  4 ντομάτες

•  3 κουταλάκια του γλυκού κόκκινο πιπέρι

•  αλάτι, πιπέρι 

  •  1 ματσάκι μαϊδανός

Πλένουμε και κόβουμε τα μανιτάρια. Ψιλοκόβουμε την πιπεριά και τρίβουμε το κρεμμύδι. Βγάζουμε τη φλούδα και τους σπόρους από τις ντομάτες και τις κόβουμε σε μικρές φέτες. Σωτάρουμε στο λάδι τα κρεμμύδια με την πιπεριά για 2´ λεπτά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για άλλα 2´ λεπτά. Ύστερα ρίχνουμε τις ντομάτες, το κόκκινο και μαύρο πιπέρι και το αλάτι. Τα αφήνουμε να βράσουν για 15´ λεπτά και στο τέλος προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊδανό. Σερβίρουμε το φαγητό γαρνιρισμένο με βραστές πατάτες.

 

 

Τρίγωνα με καρύδια

Υλικά

•  3/4 φλυτζανιού τσαγιού νερό

•  1 κουταλιά της σούπας μέλι

•  1/2 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη

•  1,5 φλυτζάνι τσαγιού καρύδια κοπανισμένα

•  1,5 φλυτζάνι τσαγιού παξιμάδι

•  1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

•  1/2 κιλό φύλλα κρούστας

•  φυτικό βούτυρο για το άλειμμα

Σιρόπι:

•  1,5 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη

•  1 φλυτζάνι τσαγιού νερό

•  1,5 φλυτζάνι τσαγιού μέλι

 

Βράζουμε το νερό, το μέλι και τη ζάχαρη για 5´ λεπτά. Στο σιρόπι αυτό ρίχνουμε τα καρύδια, το παξιμάδι και την κανέλα. Βουτυρώνουμε τα φύλλα ανά δύο και κόβουμε σε 7 λουρίδες το κάθε διπλό φύλλο. Βάζουμε σε κάθε λουρίδα από μια κουταλιά γέμιση, τυλίγουμε τα τρίγωνα και τα ψήνουμε. Κατόπιν ετοιμάζουμε το σιρόπι, το βράζουμε για 5´ λεπτά και με αυτό σιροπιάζουμε τα τρίγωνα.

 

 

Από το βιβλίο της Καίτης Μαντζαρίδου«Νέα νηστήσιμα φαγητά και γλυκά», έκδ. Ι.Μ. Μονής Βατοπαιδίου, Άγιον Όρος 2015

http://www.vatopedi.gr/ekdoseis-immb/54490/