Ο Φίλιππος Βρυώνης είναι ο επιχειρηματίας που φαίνεται να είναι πίσω από το κανάλι Ε και να διεκδικεί μια από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας. Δηλώνει, μάλιστα, ότι θα πληρώσει δεκαπλάσιο ποσό από αυτό που ζητά η κυβέρνηση. Τι θα γίνει όμως αν η δικαιοσύνη αποφασίσει να του καταλογίσει όσα καταγγέλλει εναντίον του η ελβετική Affichage, που δηλώνει εξαπατημένη από μια συμφωνία 65 εκ. ευρώ που έκανε μαζί του το 2009; Η ιστορία ενός σκοτεινού deal και οι προεκτάσεις του στο ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο.
Ο Φίλιππος Βρυώνης φαίνεται να είναι ο ιδιοκτήτης του καναλιού Έψιλον. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται οι Ελβετοί του διαφημιστικού κολοσσού Affichage. Ποια είναι η εταιρεία;, που βρίσκονται εδώ και χρόνια σε δικαστική διαμάχη μαζί του για εξαπάτηση. Τον αναζητήσαμε στα γραφεία του καναλιού στο Περιστέρι, και μετά από δύο μέρες τηλεφώνησε λέγοντας ότι είναι στο εξωτερικό. Είπε ότι θα επικοινωνήσει ξανά μαζί μας, αλλά δεν εμφανίσθηκε. Στην εφορία εμφανίζεται ως φορολογικός κάτοικος Αλβανίας. Και διεκδικεί μια τηλεοπτική άδεια. Για την οποία, μάλιστα, δηλώνει αποφασισμένος να πληρώσει όχι τρία, όπως θέλει η κυβέρνηση, αλλά 35 εκατομμύρια ευρώ. Αρκεί να είναι σε δόσεις. Αλλά «πόθεν έσχε» τα κεφάλαιά του ο υποψήφιος καναλάρχης;
Όταν το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Απριλίου 2016 αναζήτησα τον Φίλιππο Βρυώνη στο κανάλι Έψιλον και άφησα μια κάρτα μου σε συνεργάτιδά του, δεν πίστευα ότι θα τηλεφωνούσε. Κι όμως, την επομένη τηλεφώνησε για να πει ότι λείπει στο εξωτερικό. Το κανάλι Ε τυπικά δεν του ανήκει. Απλά ...κοιμάται εκεί, όπως βεβαιώνουν συνεργάτες του καναλιού. Στους τοίχους βλέπω κρεμασμένα δημοσιεύματα για την εταιρεία του Βρυώνη, την ΑΤΕΡΜΩΝ. Aυτή διαχειριζόταν χιλιάδες πάνελ υπαίθριας διαφήμισης, που ήταν τοποθετημένα σε όλο το λεκανοπέδιο. Από αυτήν την εταιρεία αρχίζει η ιστορία του πιο νέου καναλιού στην ελληνική τηλεοπτική ιστορία.
Το 2007 η ελβετική Affichage, ένας από τους γίγαντες του κλάδου της διαφήμισης στην Ευρώπη, αποφασίζει να επεκταθεί και στην Ελλάδα. Προσεγγίζει την εταιρεία του Φίλιππου Βρυώνη ΑΤΕΡΜΩΝ και ζητά να αποκτήσει τον έλεγχο του 75% της δραστηριότητάς της, που συνίσταται στην κατοχή 10.000 περίπου υπαίθριων διαφημιστικών πάνελ. Για τις διαπραγματεύσεις με τον Βρυώνη, οι Ελβετοί στέλνουν δύο στελέχη τους, που εγκαθίστανται σε ένα σπίτι στη Βουλιαγμένη. Δικηγόρος από την πλευρά της ελβετικής εταιρείας είναι ο γνωστός εμπορικολόγος Βασίλης Αβραμόπουλος, ξάδελφος του τότε υπουργού Υγείας (2006-2009), Δημήτρη Αβραμόπουλου. Η συμφωνία προχωράει παρά το ότι δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα συμφέρουσα για τους Ελβετούς, αφού το καλοκαίρι του 2009 το υπουργείο Υγείας αποφασίζει να εφαρμόσει νόμο του 2005 για την απαγόρευση της υπαίθριας διαφήμισης προϊόντων καπνού, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της συνολικής υπαίθριας διαφήμισης. Ο Αβραμόπουλος δίνει στις διαφημιστικές εταιρείες προθεσμία τριών μηνών για συμμόρφωση. Λίγο αργότερα, η Ένωση Διαφημιστών Ελλάδας καταγγέλλει τον Αβραμόπουλο ότι δεν έχει ειδική νομοθετική εξουσιοδότηση να λάβει την απόφαση και η Affichage προσφεύγει στο ΣτΕ για να την ακυρώσει. Στη σημερινή ιστοσελίδα του Βασίλη Αβραμόπουλου, σεβιογραφικόΤο βιογραφικό του Θανάση Σαφαρή πρώην στενού του συνεργάτη εμφανίζεται ως εμπειρία η «παροχή νομικών συμβουλών σε πολυεθνική διαφημιστική εταιρεία για τη σύνταξη και υποβολή της αίτησης για την ακύρωση και την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης του Υπουργείου Υγείας ενώπιον του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου της Ελλάδας. Η απόφαση αυτή αφορά την απαγόρευση της υπαίθριας διαφήμισης των προϊόντων καπνού». Τελικά, η κυβέρνηση πέφτει στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 και το ΠΑΣΟΚ, που εκλέγεται, απαγορεύει ολοσχερώς την υπαίθρια διαφήμιση προϊόντων καπνού.
Να σημειωθεί ότι Βρυώνης και Αβραμόπουλος γνωρίζονται, καθώς στην οδό Βασ. Κωνσταντίνου 2, όπου θυροκολλούνται οι κοινοποιήσεις της εφορίας κατά του Βρυώνη, είναι και η διεύθυνση του πολιτικού γραφείου του Αβραμόπουλου.
Η συμφωνία με τους Ελβετούς τελικά κλείνει και από το 2007 ως το 2009 η Affichage σταδιακά καταβάλλει στον Βρυώνη το τίμημα των 64,75 εκατομμυρίων ευρώ. Με τα χρήματα που δίνουν οι Ελβετοί, αγοράζουν τις εταιρείες ΔΟΜΗΣΗ και Clear Media που ανήκουν στην ΑΤΕΡΜΩΝ, καθώς και δύο κυπριακές εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα δικαιώματα των θέσεων της υπαίθριας διαφήμισης και ανήκουν σε ιδιοκτήτες συνδεδεμένους με τον Βρυώνη.
Ο Βρυώνης, στο συμβόλαιο που συνάπτει με τους Ελβετούς μέσω των διαχειριστών τους, συμφωνεί να απέχει από κάθε δραστηριότητα που θα ήταν ανταγωνιστική στην υπαίθρια διαφήμιση. Γι’ αυτήν την ειδική συμφωνία, που δεν τηρήθηκε ποτέ σύμφωνα με τους Ελβετούς, ο Βρυώνης παραδέχθηκε αργότερα ότι η κόρη του πήρε μια επιταγή 4,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Από αυτά τα χρήματα, σύμφωνα με κατάθεση του γενικού διευθυντή της Affichage, αγοράστηκε ο τηλεοπτικός σταθμός Έψιλον.
Το 2010 η Affichage ανακοινώνει ότι μηνύει τον Φίλιππο Βρυώνη για απάτη. Είχε προηγηθεί μια εσωτερική έκθεση προς τους μετόχους της επιχείρησης. Έξι μήνες μετά, δύο μέτοχοι της ελβετικής εταιρείας, που κατέχουν το 3% του κεφαλαίου της, αποφασίζουν να αναλάβουν δράση και αναθέτουν στο δικηγορικό γραφείο Baker McKenzie να στραφεί νομικά εναντίον του Φίλιππου Βρυώνη και της οικογένειάς του, αλλά και εναντίον της Μαντλέν Λίντνερ, της γυναίκας που διέμενε στη Βουλιαγμένη και ήταν υπεύθυνη για τις δραστηριότητες της εταιρείας στο εξωτερικό. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Affichage, Φίλιπ Κάουτερ, και ο διάδοχός του, Ζαν Φρανσουά Ντεκώ, δεν κατηγορούνται, αν και είχαν ενεργό ανάμειξη στο «deal» και τις λεπτομέρειές του. Δύο χαμηλότερα στην ιεραρχία μέλη της μητρικής εταιρείας μηνύονται επίσης.
Συνολικά, η «εκδρομή στην Ελλάδα» κόστισε στην Affichage 150 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα, καθώς αποδείχθηκε ότι τα περισσότερα από τα διαφημιστικά πλαίσια που τους πούλησε ο Βρυώνης –με εξαίρεση ελάχιστα, στην περιοχή της Αττικής Οδού κοντά στο αεροδρόμιο– ήταν παράνομα, δηλαδή χωρίς άδεια.
Πράγματι, τα διαφημιστικά πλαίσια στους δρόμους είχαν κατηγορηθεί πολλές φορές ότι ήταν υπεύθυνα για σωρεία τροχαίων ατυχημάτων, καθώς αποσπούσαν την προσοχή των οδηγών. Πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Αθήνα, η ΔΟΕ είχε ζητήσει να «ξηλωθούν» τα παράνομα πλαίσια και ο Οργανισμός Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων υπό τον αείμνηστο πρόεδρό του Ιωάννη Καλαντίδη είχε αφαιρέσει πάρα πολλά από αυτά στην Αθήνα. Όταν κέρδισε τις εκλογές του 2009, ο Γιώργος Παπανδρέου κήρυξε τη δραστηριότητα της υπαίθριας διαφήμισης παράνομη. Δεν ήταν μια εύκολη κίνηση πολιτικά, αφού ο διαφημιστής Βρυώνης, που συνδεόταν συγγενικά με τον Μιχάλη Ζιάγκα, διευθυντή του γραφείου του πατέρα του, Ανδρέα Παπανδρέου, γνώριζε πολλές λεπτομέρειες για τα οικονομικά των εκλογικών εκστρατειών όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ (αναλάμβανε την υπαίθρια διαφήμισή του), αλλά και της Νέας Δημοκρατίας.
Αλλά για να ξαναγυρίσουμε στο deal του Βρυώνη με τους Ελβετούς, το ερώτημα είναι πώς τα γραφεία που διενήργησαν τον νομικό έλεγχο της συμφωνίας επέτρεψαν να προχωρήσει η συμφωνία και δεν ανακάλυψαν έγκαιρα ότι τα πλαίσια που ήθελε να πουλήσει ο Βρυώνης δεν είχαν άδεια. Με βάση πληροφορίες του inside story, το γραφείο Αβραμόπουλου είχε προειδοποιήσει τους Ελβετούς για τον κίνδυνο, κάτι που η ελβετική εταιρεία αρνείται κατηγορηματικά.
Η μήνυση των Ελβετών διαβιβάστηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα για το οικονομικό έγκλημα, Αριστείδη Κορέα, κι αυτός ζήτησε να εξεταστεί η περιουσιακή κατάσταση του Βρυώνη από το ΣΔΟΕ, δίνοντας ταυτόχρονα στις 28 Φεβρουαρίου του 2011 εντολή στον αρμόδιο εισαγγελέα πρωτοδικών να ασκηθεί ποινική δίωξη. Ο κ. Κορέας άσκησε δίωξη για απάτη. Οι δύο ελεγκτές του ΣΔΟΕ Ι. Γιακουμιδάκης και Α. Τασιοπούλου έκαναν δύο χρόνια να ολοκληρώσουν την έκθεση περιουσιακής κατάστασης του Βρυώνη. Συγκεκριμένα, έλαβαν την εντολή στις 19/4/2011 και τελικά έδωσαν το υπηρεσιακό σημείωμα με τα συμπεράσματά τους στις 25/1/2013. Σύμφωνα με την έκθεση των ελεγκτών, που βρίσκεται στην κατοχή του inside story, ο Βρυώνης ουδέποτε πλήρωσε φόρο για τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ της ειδικής συμφωνίας που ήταν μέρος του deal με τους Ελβετούς. Τον Σεπτέμβριο του 2013 εφορία και Βρυώνης συμφωνούν ο φορολογούμενος να ρυθμίσει με βάση τις 100 δόσεις το ποσό του 1,8 εκατομμυρίου ευρώ με μηνιαία δόση 18.500 ευρώ. Τον Φεβρουάριο του 2014, ο επιχειρηματίας προσφεύγει ενάντια στον καταλογισμό του ποσού αυτού από τα όργανα του υπουργείου των Οικονομικών, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι από το 2000 ως το 2007 είναι φορολογικός κάτοικος Ιταλίας και από το 2007 ως σήμερα φορολογικός κάτοικος Αλβανίας.
Προηγουμένως, ο Βρυώνης έχει συνοδεύσει ως μέρος της αντιπροσωπείας Ελλήνων επιχειρηματιών τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Κατάρ.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΣΔΟΕ, οι φόροι για την μεταβίβαση των μετοχών των ελληνικών εταιρειών έχουν αποδοθεί κανονικά. Επισημαίνεται ακόμα ότι από την αγορά και πώληση των μετοχών των εταιρειών και των διαφημιστικών μέσων του Βρυώνη, ο τελευταίος φαίνεται να εισέπραξε 65 ,7 εκατομμύρια ευρώ (17,5 σε κυπριακές εταιρείες), ενώ οι Ελβετοί υποστηρίζουν ότι κατέβαλαν ένα εκατομμύριο λιγότερο. Η κόρη του Βρυώνη σε κατάθεσή της είπε ότι τα χρήματα που της κατέβαλαν οι Ελβετοί σε λογαριασμό της UBS στην πραγματικότητα ουδέποτε της ανήκαν. «Στην πραγματικότητα δεν τον ήλεγχα εγώ, αλλά ο πατέρας μου». Ο ίδιος ο Βρυώνης αναφέρει σε υπόμνημα που κατέθεσε τον Οκτώβριο του 2012 ότι το «ποσό αφορούσε την προσωπική μου αποζημίωση περί μη ανταγωνισμού». Τέσσερις μήνες μετά την πρώτη έκθεση του ΣΔΟΕ, οι ελεγκτές Χρ. Γιώτης και Ι. Μηλιώνη συντάσσουν δεύτερη έκθεση και ζητούν εξηγήσεις από τον διαφημιστή, εκείνος όμως μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2013 δεν απαντάει. Ίσως να έλειπε στην Αλβανία.
Για τα 17,5 εκατομμύρια από το ίδιο deal οι ελεγκτές κρίνουν ότι αρμόδια είναι τα κυπριακά δικαιοδοτικά όργανα, που θα κρίνουν αν πληρώθηκαν οι φόροι για αυτό το κομμάτι της συμφωνίας.
Ενώ τον Ιούνιο του 2011 ένα κυπριακό δικαστήριο δικαίωσε τους Ελβετούς, μπλοκάροντας μια εγγυητική του Βρυώνη ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ έναντι των οφειλών που είχε δημιουργήσει προς την εταιρεία της Γενεύης, στα δικαστήρια της Αθήνας η μήνυση καρκινοβατεί εδώ και μια πενταετία. Μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια όμως, ο Βρυώνης δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια. Στις 31 Ιουλίου του 2013 το ΚΚΕ πουλάει τη συχνότητα 902, δηλαδή τον τηλεοπτικό του σταθμό, σε μια άγνωστη κυπριακή εταιρεία. Ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος αποκαλύπτει στο «Βήμα»Η κυπριακή off shore που αγόρασε τον «902» έχει την ίδια έδρα με την υπεράκτια του «Zoom» ότι η κυπριακή εταιρεία A-Orizon Media Ltd, που αγόρασε τη συχνότητα από το ΚΚΕ, κατά σύμπτωση έχει την ίδια διεύθυνση με την εταιρεία Kiopra Commercial Ltd στη Λεμεσό, που κατέχει το κανάλι τηλεπωλήσεων του Βρυώνη Zoom. Ιδιοκτήτρια της A-Orizon Media LTD είναι μια εταιρεία των Βρετανικών Παρθένων Νήσων, η Nalotia Ventures Ltd και διευθύντρια είναι μια συνεργάτιδα του δικηγόρου που τη δημιούργησε. Το τίμημα για τον 902, που σήμερα ονομάζεται κανάλι Έψιλον, συμφωνείται στα 3,7 εκατομμύρια ευρώ με προκαταβολή 1,5 εκατομμύριο. Οι υφιστάμενες το καλοκαίρι του 2013 οφειλές σε τρίτους αγγίζουν τα 2,2 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων αυτές στα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο. Ιδιοκτήτης της Nalotia εμφανίζεται ο μυστηριώδης Dr. Khaled Hamvi, για τον οποίον οι Ελβετοί λένε ότι απλά δεν υπάρχει. Ή, για την ακρίβεια, υπάρχει μόνο σε μία υπεύθυνη δήλωση του εκλιπόντα Σεραφείμ Φυντανίδη, που θα αναλάβει λίγο πριν το τέλος της ζωής του διευθυντικά καθήκοντα στο νέο κανάλι. Ο ΣΥΡΙΖΑ τότε, μέσω της «Αυγής», καταγγέλλει την αγοραπωλησία κυρίως σαν χαμένη ευκαιρία να αποκτήσει η αριστερά (σ.σ. του ΣΥΡΙΖΑ) δικό της τηλεοπτικό σταθμό.
Στις αρχές του 2015, αμέσως μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, ο Βρυώνης εμφανίζεται σε γιορτή για τα δύο χρόνια του Έψιλον, στην οποία φέρεται να δηλώνει απευθυνόμενος στους εργαζόμενους του σταθμού: «Καταφέρατε σε δύο χρόνια ό,τι οι άλλοι σε είκοσι». Οι φωτογραφίες από την εκδήλωση είναι ενδεικτικές του ποιος είναι το αφεντικό του καναλιού πανελλαδικής εμβέλειας, ανεξάρτητα από αυτά που γράφουν τα συμβόλαια –ο Βρυώνης δεν αναφέρεται σε κανένα από τα έγγραφα πώλησης της συχνότητας του 902.
Οι Ελβετοί παίρνουν μυρωδιά και τον Φεβρουάριο του 2015 καταθέτουν συμπληρωματική μήνυση στην οποία αναφέρουν οτι «ο Βρυώνης χρησιμοποιεί ανενόχλητος έναν πακτωλό παράνομου χρήματος που απέκτησε από την ...απατηλή εναντίον μας συμπεριφορά (ξεπερνά το ποσό των 150 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων) και δι’ αυτού εξελίσσεται σε κορυφαίο παράγοντα των media».
Την ίδια στιγμή, η πρώτη συνέντευξη του ισχυρού άνδρα της κυβέρνησης, Νίκου Παππά, σε διαδικτυακό μέσο μεταδίδεται από το κανάλι Έψιλονtvnea. Είναι η περίοδος του ειδυλλίου με τη νέα εξουσία.
Τον Δεκέμβριο του 2015 το πολυμελές πρωτοδικείο Αθηνών λαμβάνει απόφαση με την οποία δικαιώνει έναν πρώην μέτοχο της εταιρείαςΑΤΕΡΜΩΝ του Βρυώνη. Ο ενάγων Αναστάσιος Σωφρονιάδης εκθέτει στην αγωγή του ότι από τις αρχές του 2008 ως το 2009 απέκτησε το 9,28% της ΑΤΕΡΜΩΝ, χωρίς να γνωρίζει ότι τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας είχε συμφωνηθεί να περιέλθουν αποκλειστικά στα χέρια των Ελβετών και άρα η εταιρεία θα στερούνταν κάθε μέσο με το οποίο θα μπορούσε να βγάλει χρήματα. Ο Σωφρονιάδης λέει ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης “βοούσαν” πως η ΑΤΕΡΜΩΝ εξέταζε την επέκταση των επενδυτικών της δραστηριοτήτων στην αλλοδαπή και μάλιστα στις χώρες της Βαλκανικής και της Ρωσίας, πάντα στον χώρο της υπαίθριας διαφήμισης.
Πριν από ένα μήνα ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Affichage, Daniel Hoffer,To βιογραφικό του στον ιστότοπο της Affichage καταθέτει στην 31η ανακρίτρια Λαμπρινή Αθανασοπούλου επιβεβαιώνοντας τα βασικά στοιχεία της παραπάνω αφήγησης. Να σημειωθεί ότι οι Ελβετοί έχουν δώσει στις ελληνικές αρχές στοιχεία για την κίνηση του λογαριασμού του Βρυώνη, χωρίς οι ελληνικές αρχές να έχουν μέχρι σήμερα προχωρήσει στο άνοιγμα κανενός λογαριασμού του διαφημιστή και καναλάρχη, Φίλιππου Βρυώνη.
Τάσος Τέλλογλου
insidestory.gr