Μέλος ενός εγχειρήματος, στο οποίο τέσσερις σκηνοθέτιδες διαφορετικών γενεών ενώνονται, για να σκηνοθετήσουν τέσσερις γυναίκες ηθοποιούς, ώστε να σηματοδοτηθεί η δύναμη της συνεργασίας και η ανάληψη της πρόκλησης να δομηθεί μια ενιαία παράσταση με καλλιτεχνική ελευθερία και συναντίληψη, η ηθοποιός Φαίη Ξυλά μάς μιλά για την παράσταση «Κάσσυ».
Εμπνευσμένο από την ιστορία της μυθολογικής Κασσάνδρας, το έργο του Ανδρέα Φλουράκη, το οποίο απέσπασε το Γ΄ Βραβείο του Διεθνούς Διαγωνισμού Μονοδράματος για τη διετία 2006 - 2008 που διοργανώθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου και την UNESCO, παρουσιάζεται με πρωτοβουλία της ομάδας Anima, στο Από Μηχανής Θέατρο, κάθε Σάββατο και Κυριακή, έως τις 13 Μαΐου.
Η Φαίη Ξυλά πρωταγωνιστεί σε αυτόν τον αρχαιόθεμο μονόλογο που διερευνά τη δυναμική των αρχαίων μύθων μέσα στο μεταμοντέρνο τοπίο της παγκοσμιοποίησης, το οποίο κάνει την Κάσσυ και τις προειδοποιήσεις της πιο αναγκαίες από ποτέ, και μας μιλά για το έργο και για τα συναισθήματά της για τη σημερινή Ελλάδα.
Από πού είναι εμπνευσμένο το έργο;
«Από τον αρχαίο μύθο της Κασσάνδρας, την οποία ερωτεύτηκε ο Απόλλωνας και της δώρισε το χάρισμα της μαντείας. Εκείνη αρνήθηκε τον έρωτά του, και τότε την καταράστηκε να μην ακούει κανείς όσα προβλέπει».
Τι διερευνά ο Ανδρέας Φλουράκης μέσα από αυτό;
«Την τραγικότητα του ανθρώπου που, ενώ ξέρει τις συνέπειες των πράξεών του, δεν μπορεί ή δεν θέλει να τις αποτρέψει».
Τέσσερις σκηνοθέτιδες, τέσσερις ηθοποιοί. Πώς διαρθρώνεται η παράσταση και ποιος είναι ο σκοπός αυτού του εγχειρήματος;
«Σκοπός του εγχειρήματος είναι να ακουστούν διαφορετικές φωνές και απόψεις πάνω σε κοινή θεματική και, με αυτήν τη λογική, διαρθρώνεται η παράσταση».
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ρόλου σας;
«Είμαι μια Κάσσυ που βρίσκομαι στον κάτω κόσμο. Ένα μήνυμα της Ιφιγένειας με καλεί στον επάνω κόσμο και μου ξυπνάει μνήμες και ενοχές. Αισθήματα που έχουν να κάνουν με μια συγκεκριμένη ιστορία. Την ιστορία μιας χαμένης Ατλαντίδας, που είναι και έμμεσα προσωπική της ιστορία».
Πώς το έργο καθρεφτίζει την εποχή μας και γιατί οι προειδοποιήσεις της Κάσσυ καθίστανται πιο αναγκαίες από ποτέ;
«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, στεκόμαστε αμήχανοι μπροστά σε γεγονότα που συμβαίνουν σε συλλογικό ή προσωπικό επίπεδο, χωρίς να αντιδρούμε. Επομένως, καλό θα ήταν να μην αγνοήσουμε τις Κασσάνδρες που μπορεί να έχει ο καθένας μέσα του».
Ποια είναι τα συναισθήματά σας για τη σημερινή Ελλάδα;
«Ανάμεικτα είναι τα συναισθήματά μου για τη χώρα μου. Από τη μια, νιώθω ευλογημένη που ζω σε μια από τις ομορφότερες χώρες στον κόσμο. Από την άλλη, έκπληκτη βρίσκομαι μπροστά στο χάος που επικρατεί λόγω οικονομικής κρίσης. Παρ’ όλα αυτά, θεωρώ ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να συμβάλει, ώστε να διορθωθεί η παρούσα κατάσταση».
Τι χρειαζόμαστε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση;
«Να επαναπροσδιορίσουμε τι είναι, στην ουσία, σημαντικό για τον καθένα χωριστά, και να ακούσει ο καθένας τη δική του Κασσάνδρα».
Βλέπετε κάτι ελπιδοφόρο στον ορίζοντα;
«Ναι, φυσικά και βλέπω. Τα παιδιά που παίζουν με αθωότητα, τους καλλιτέχνες που αγαπούν ακόμα να παίζουν σαν παιδιά και κάποιους ανθρώπους στην καθημερινότητα που αγωνίζονται και παλεύουν, για να μη χαθεί το όμορφο παιχνίδι της ζωής».
Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθέτιδες (αλφαβητικά): Κίρκη Καραλή, Λίλλυ Μελεμέ, Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, Κυριακή Σπανού, ηθοποιοί (αλφαβητικά): Μυρτώ Αλικάκη, Αμαλία Αρσένη, Φαίη Ξυλά, Λένα Ουζουνίδου, σκηνικά - κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου, μουσικό περιβάλλον: Τhe Boy (Αλέξανδρος Βούλγαρης), κίνηση: Κωνσταντίνος Παπανικολάου, φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας, φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας, βίντεο: Ειρήνη Στείρου, παραγωγή: ομάδα Anima, τη φωνή της στην Ιφιγένεια δανείζει η Αλίκη Αλεξανδράκη.
Πληροφορίες
Από Μηχανής Θέατρο - Πάνω Σκηνή: Ακαδήμου 13 - Αθήνα, τηλ.: 210 5232097. Ημέρες και ώρες παραστάσεων, έως τις 27 Μαΐου: Σάββατο: 18:00, Κυριακή: 22:00. Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα).