Υλικά
- 250 γρ κύβους ψωμιού
- 125 ml γάλα
- 2 αυγα
- 50 γρ τυρί τριμμένο (πικάντικο)
- 250 γρ σπανάκι στραγγιστό
- 80 g βούτυρο/κλαριφ βούτυρο
- 120 γρ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 15 γρ σκόρδο
- Τριμμένη φρυγανιά
Γαρνίρισμα:
- Λιωμένο βούτυρο
- παρμεζάνα
Ζυμαρικά με σπανάκι: Υλικά
Οδηγίες
Κόβουμε το αποξηραμένο λευκό ψωμί (μπαγιάτικα ρολά) σε κύβους και τα συναρμολογούμε σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε λίγο ζεστό γάλα πάνω από τους κύβους του ψωμιού και αλατίζουμε. Ρίξτε τα χτυπημένα αυγά και αφήστε τα να μουλιάσουν για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και το σπανάκι και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν όλα τα υλικά. Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε το σκόρδο στα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγο. Τέλος, προσθέστε το μείγμα βουτύρου-σκόρδου-κρεμμυδιού στη ζύμη και ανακατέψτε. Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Ελέγξτε εάν η σύσταση της ζύμης είναι αμέσως μετά το ζύμωμα: Προσπαθήστε να κάνετε το μείγμα σε μπαλάκια. Αν κρατιούνται καλά, είστε έτοιμοι. Εάν η ζύμη είναι πολύ μαλακή και λεπτή και δεν συγκρατείται καλά, προσθέστε λίγη τριμμένη φρυγανιά. Εάν η ζύμη είναι πολύ στεγνή, προσθέστε περισσότερο γάλα ή αυγά. Με τα χέρια σας πλάθετε το μείγμα του ζυμαρικού σε μπαλάκια και σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 25 λεπτά. (Συνιστάται ανεπιφύλακτα: Ετοιμάστε τα ζυμαρικά σε ατμομάγειρα. Είναι τόσο νόστιμα!)
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι μέχρι να ροδίσει ελαφρά και τρίβουμε την παρμεζάνα. Περιχύνετε με λιωμένο βούτυρο τα ζυμαρικά, πασπαλίζετε με τριμμένη παρμεζάνα και απολαμβάνετε!
Βήμα 1: Κόψτε τα μπαγιάτικα λευκά ψωμάκια σε μικρούς κύβους.
Βήμα 2: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά να αναμειχθούν όλα τα υλικά.
Βήμα 3: Με βρεγμένα χέρια, πλάθετε το μείγμα των ζυμαρικών σε μπαλάκια.
Βήμα 4: Αφήστε το να σιγοβράσει για περίπου 25 λεπτά.
Βήμα 5: Περιχύνετε τα ζυμαρικά με λιωμένο βούτυρο από πάνω, πασπαλίζετε με τριμμένη παρμεζάνα και απολαμβάνετε!
Σημειώσεις : Μη διστάσετε να αυτοσχεδιάσετε όταν πρόκειται για το ψωμί και τα τυριά. Παραδοσιακά, τα ζυμαρικά είναι ένας νόστιμος και χορταστικός τρόπος χρήσης των υπολειμμάτων. Αν λοιπόν έχετε το χθεσινό μπαγιάτικο ψωμί (τα πάντα, από μπαγκέτα μέχρι ψωμί ολικής αλέσεως) ή τυριά – χρησιμοποιήστε τα!