Τρίτη 21 Μαΐου 2024 -

Τυρόπιτα με φύλλο ολικής άλεσης



Υλικά

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο ολικής άλεσης (Χρυσή Ζύμη)
  • 12 κσ ελαιόλαδο
  • 400 γρ τυρί χαλούμι, τριμμένο
  • 200 γρ ανάλατη φέτα, τριμμένη
  • 3 γεμάτες κσ γιαούρτι σακούλας
  • 4 αυγά
  • 1 κσ ξερό δυόσμο
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 250 ml πλήρες γάλα

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύω τα τριμμένα τυριά, το γιαούρτι, τα δύο αυγά, τον ξερό δυόσμο και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Χωρίζω την γέμιση σε δύο μέρη και την κρατάω στην άκρη.  

Τα φύλλα ολικής άλεσης είναι χοντρά σε σχέση με τα απλά φύλλα κρούστας γι’ αυτό δεν τα χρησιμοποιώ διπλά. Έτσι, ανοίγω το πακέτο με τα έξι φύλλα ολικής άλεσης και τα κόβω στην μέση προς το πλάτος. Θέλω τα κομμένα φύλλα να καλύπτουν την επιφάνεια του pyrex/σκεύους που θα χρησιμοποιήσω. Στο τέλος θα πρέπει να έχω 12 κομμένα φύλλα τα οποία χωρίζω σε τρία μέρη (από 4 φύλλα).

Λαδώνω τον πάτο του pyrex/σκεύους με λίγο λάδι (1 κσ) και στην συνέχεια απλώνω το πρώτο (κομμένο) φύλλο. Λαδώνω την επιφάνεια του πρώτου φύλλου, τοποθετώ το δεύτερο κι επαναλαμβάνω με τα άλλα δύο. Ρίχνω το ένα μέρος της γέμισης και συνεχίζω να τοποθετώ λαδωμένα τα επόμενα τέσσερα φύλλα. Απλώνω και τα δεύτερο μισό της γέμισης και στην συνέχεια τελειώνω την πίτα με τα υπόλοιπα τέσσερα φύλλα. Το τελευταίο φύλλο δεν το λαδώνω για να μην αρπάξει πολύ χρώμα και μαυρίσει στο ψήσιμο.

Χτυπάω το γάλα και τα δύο αυγά και κόβω την πίτα σε 12 κομμάτια. Ρίχνω το μείγμα του γάλακτος πάνω από την πίτα και περιμένω περίπου 30’ ν’ απορροφηθεί προτού την φουρνίσω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C. Ψήνω την τυρόπιτα για 50’ στην αντίσταση, ωσότου γίνει τραγανή από κάτω κι από πάνω. Σερβίρω την τυρόπιτα με φύλλο ολικής άλεσης αφού γίνει χλιαρή για να μην διαλύεται.

Πηγή κειμένου: 

dailycious.gr