Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024 -

Τούρτα καπουτσίνο



Υλικά για 6 άτομα

  • 1 φλ. (230 γρ. περίπου) ξεπαγωµένο βούτυρο + επιπλέον για άλειµµα
  • 1 φλ. + 1 κουταλιά ζάχαρη
  • 1 3/4 φλ. αλεύρι που φουσκώνει µόνο του + 1 κουταλάκι µπέικιν πάουντερ
  • 4 µεγάλα αβγά
  • 4 κοφτά κουταλάκια στιγµιαίο καφέ, διαλυµένο σε 1 κουταλιά ζεστό νερό

Για το γλάσο καφέ

  • 3/4 φλ. (170 γρ.) βούτυρο
  • 3 φλ. ζάχαρη άχνη
  • 4 κοφτά κουταλάκια στιγµιαίο καφέ, διαλυµένο σε 1 κουταλιά ζεστό νερό

 

 
 
 

Εκτέλεση

  1. Προθερµαίνετε το φούρνο στους 180°C (χωρίς αέρα, µόνο στις αντιστάσεις) και βουτυρώνετε 2 ταψάκια διαµέτρου 20 εκ.
  2. Ντύνετε τον πάτο τους µε αντικολλητική λαδόκολλα.

Για τα κέικ

  1. Βάζετε όλα τα υλικά, εκτός από τον καφέ, σε ένα µεγάλο µπολ και τα χτυπάτε µε το µίξερ µέχρι να γίνει ένα λείο µίγµα.
  2. Ανακατεύετε µέσα το διαλυµένο καφέ και µοιράζετε το µίγµα στα προετοιµασµένα ταψάκια.
  3. Ισιώνετε την επιφάνειά τους και ψήνετε τα κέικ στο φούρνο για 25-30 περίπου λεπτά µέχρι να ροδίσουν, να µαζευτούν από τον περίγυρο του ταψιού και όταν τα πιέζετε ελαφρά µε το δάχτυλο να µη µένει αποτύπωµα.
  4. Τα αφήνετε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.
  5. Στο µεταξύ, ετοιµάζετε το γλάσο.
  6. Βάζετε το βούτυρο σε ένα µπολ και χτυπάτε µέσα τµηµατικά τη ζάχαρη άχνη, µέχρι να γίνει ένα λείο µίγµα.
  7. Ύστερα, χτυπάτε µέσα τον διαλυµένο καφέ. Χωρίζετε το µίγµα στα τέσσερα.
  8. Όταν τα κέικ κρυώσουν, τα ξεφορµάρετε, αφαιρείτε τη λαδόκολλα και τα κόβετε οριζόντια σε 2 φέτες.
  9. Τοποθετείτε µια φέτα/βάση κέικ σε πιατέλα, απλώνετε πάνω το 1/4 του γλάσου και το σκεπάζετε µε µια δεύτερη φέτα.
  10. Συνεχίζετε έτσι και τελειώνετε την τούρτα µε µια στρώση γλάσο.