Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024 -

Τα νηστίσιμα πιάτα της ημέρας από την Καίτη Μαντζαρίδου: Μελιτζάνες με πιπεριές και ντομάτα στον φούρνο & Λικέρ λεμονιού!



Σας στρώνουμε το τραπέζι της Σαρακοστής με τα εκπληκτικά νηστίσιμα πιάτα, οι συνταγές των οποίων περιέχονται στο βιβλίο της Καίτης Μαντζαρίδου«Νέα νηστήσιμα φαγητά και γλυκά». Σήμερα δοκιμάστε μελιτζάνες με πιπεριές και ντομάτα στον φούρνο & Λικέρ λεμονιού!

Μελιτζάνες με πιπεριές και ντομάτα στον φούρνο

Υλικά

•  1 κιλό μελιτζάνες χονδρές

•  1 κιλό πιπεριές μακρόστενες

•  1 κιλό ώριμες ντομάτες

•  2 σκελίδες σκόρδο

•  1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

•  2 κουταλιές της σούπας ρίγανη

•  αλάτι, πιπέρι

•  λάδι για το τηγάνισμα

Κόβουμε τις πιπεριές σε χονδρά κομμάτια και αφαιρούμε τους σπόρους. Τις τηγανίζουμε ελαφρά και τις αφήνουμε να στραγγίσουν σε ένα τρυπητό. Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες τις κόβουμε σε χονδρές φέτες, τις τηγανίζουμε και τις βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίσουν.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες να πάρουν βράση και προσθέτουμε μισό φλυτζάνι λάδι από το τηγάνισμα, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, την ζάχαρη και το λιωμένο σκόρδο.

Στρώνουμε σε ένα πυρέξ τις μελιτζάνες, από επάνω τις πιπεριές και καλύπτουμε τα λαχανικά με την σάλτσα ντομάτας. Ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο  για 15 ́- 20 ́ λεπτά.

Λικέρ λεμονιού (λεμοντσέλο)

Υλικά

•  10 ακέρωτα λεμόνια

•  1 λίτρο άσπρο οινόπνευμα 90ο

•  900 γρ. ζάχαρη

•  1,5 λίτρο νερό εμφιαλωμένο

Πλένουμε τα λεμόνια και κόβουμε μόνο το κίτρινο μέρος της φλούδας. Βάζουμε τις φλούδες σε βάζο μαζί με το οινόπνευμα για 15 ημέρες. Όταν περάσει το χρονικό αυτό διάστημα, ετοιμάζουμε το σιρόπι που το βράζουμε για 5´ λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει. Σουρώνουμε τις φλούδες και ενώνουμε το κρύο σιρόπι με το στραγγισμένο οινόπνευμα. Το βάζουμε σε μπουκάλια και το διατηρούμε στην κατάψυξη.

 

 

Από το βιβλίο της Καίτης Μαντζαρίδου«Νέα νηστήσιμα φαγητά και γλυκά», έκδ. Ι.Μ. Μονής Βατοπαιδίου, Άγιον Όρος 2015

http://www.vatopedi.gr/ekdoseis-immb/54490/