Είναι εξαιρετικά γευστικό και θρεπτικό και σίγουρα πιο δημοφιλές κατά τους χειμερινούς μήνες.
Υλικά:
- 5 φλιτζάνια ανάλατο ζωμό κοτόπουλου
- 2 φλιτζάνια νερό
- 4 φέτες μπέικον
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένα πράσα ( περίπου 4 μεγάλα )
- ½ φλιτζάνι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 ½ κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 2 φλιτζάνια ρύζι Arborio
- 2 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
- 1 ½ κ.σ. ανάλατο βούτυρο
- 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- ½ κ.γ. χοντρό αλάτι
- ½ φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
- 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
Εκτέλεση:
Βάλτε τα 2 φλιτζάνια νερό σε μία κατσαρόλα και προσθέστε το ζωμό. Σε χαμηλή φωτιά, ανακατέψτε το νερό και το ζωμό μέχρι να ζεσταθούν καλά, αλλά όχι να βράσουν. Αφήστε την κατσαρόλα στο μάτι σε χαμηλή φωτιά.
Σε ένα τηγάνι σωτάρετε το μπέικον σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει τραγανό. Όταν είναι έτοιμο, βγάλτε το από το τηγάνι, κόφτε το σε κομματάκια και αφήστε το στο πλάι γιατί θα το χρειαστείτε ξανά στο τέλος. Προσθέστε λίγο λάδι στο τηγάνι και σωτάρετε το πράσο, το κρεμμυδάκι, το θυμάρι και το σκόρδο, για περίπου 4 λεπτά.
Όταν έχουν πια μαλακώσει, ρίξτε το ρύζι και ανακατέψτε για 1-2 λεπτά μέχρι το ρύζι να γυαλίσει. Με μία κουτάλα αρχίστε να προσθέτετε στο ρύζι το ζεστό ζωμό που έχουμε φτιάξει. Το μάτι πρέπει να είναι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το ζωμό λίγο – λίγο. Αφήνουμε το ρύζι να πιεί τα υγρά του και επαναλαμβάνουμε. Αυτή η διαδικασία θα επαναληφθεί για αρκετές φορές, μέχρι να έχουμε πια βάλει όλο το ζωμό, εκτός από μια τελευταία κουταλιά. Η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει περίπου 25 λεπτά στο σύνολο και καθ’ όλη τη διάρκεια εμείς είμαστε από πάνω και ανακατεύουμε.
Στο τέλος ρίξτε το χυμό του λεμονιού, το βούτυρο, το πιπέρι, το αλάτι, την παρμεζάνα, ανακατέψτε και αποσείρετε το τηγάνι από τη φωτιά. Ρίξτε και την τελευταία κουτάλα με ζωμό και κάντε ένα τελευταίο ανακάτεμα.
Προσθέστε το σοταρισμένο μπέικον και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε αμέσως.
TIPS
Αντί για χυμό λεμονιού, μπορούμε να βάλουμε μισό ποτήρι λευκό κρασί, την ίδια στιγμή που θα βάλουμε και το ρύζι στο τηγάνι. Προτιμήστε ξηρό κρασί λένε οι ειδικοί…
Προσέξτε στο τσιγάρισμα τόσο του κρεμμυδιού όσο και του ρυζιού. Μην το παρακάνετε γιατί η τελική υφή του ριζότο δεν θα είναι η επιθυμητή.
Mary Mary