Πέμπτη 02 Μαΐου 2024 -

Πατάτες φούρνου με μπέικον και κεφαλοτύρι


  • 2 κιλά μέτριες σε μέγεθος πατάτες
  • 200 μλ ελαιόλαδο
  • 200 γρ. μπέικον
  • 4 σκελίδες σκόρδο (με τις φλούδες) ελαφρά πατημένες
  • 400-600 μλ ζωμό κοτόπουλου
  • ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • θυμάρι
  • 50 γρ. τριμμένο κεφαλοτυρι ή παρμεζάνα
  • μπόλικη sour cream ή creme fresh

Καθαρίστε τις πατάτες και βάλτες τις ολοκληρες με αρκετό νερό να βράσουν για περίπου 10 εώς 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Στραγγίξτε τις και ξαναγυρίστε τις στην κατσαρόλα στην οποία έχετε βάλει το ελαιόλαδο να κάψει ελαφρά. Καβουρδίστε τις για περίπου 5 λεπτά εώς ότου ροδισουν ελαφρά απο όλες τις πλευρές. Λίγο πρις τις βγάλετε απο την κατσαρόλα προσθέστε και τις σκελίδες σκόρδου και καβουρδίστε το και αυτό, προσεχοντας όμως να μην μαυρισει και πικρίσει. 

Αφήστε τις να κρυώσουν ελαφρά και χαραξτε τις σε φέτες χωρίς όμως να τις κόψετε εντελώς. Εαν δυσκολευεστε τοποθετήστε τις επανω σε ένα κουτάλι της σούπας και χαράξτε τις μεχρι το μαχαίρι να ακουμπήσει στο κουτάλι. Κοψτε το μπέικον σε μικρότερα κομμάτια και γεμίστε με αυτά τις χαραμάδες.

Τοποθετήστε τις πατάτες σε ένα πυρέξ, περιχύστε με το λάδι της κατσαρόλας και το ζωμό κοτόπουλου,  πασπαλίστε με αλάτι, ρίγανη, θυμάρι και πιπέρι και ψήστε τις σε προθερμάσμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Που και που κουνηστε το πυρέξ ώστε ο ζωμός να πάει παντού. Ενδεχομένως χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι για να τις περιχύνετε με το ζουμι. Είναι έτοιμες όταν είναι ροδοκόκκινές, το μπεικον τραγανό και το ζουμι ελάχιστο. Βγαλτε τις απο τον φούρνο και πασπαλίστε με την τριμμένη παρμεζάνα. Σερβίρετε τις όπωσκαιδηποτε με sour cream ή creme fresh.

Πηγή κειμένου: 

royalcoconut