Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Παραδοσιακά μελομακάρονα



Υλικά για 6 άτομα
120 ml ελαιόλαδο
120 ml σπορέλαιο
1 ξύσμα από πορτοκάλι
60 ml χυμό πορτοκάλι
75 γρ. ζάχαρη
0,5 κ.γ. κανέλα
50 ml κονιάκ
0,5 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
0,25 κ.γ. μαγειρική σόδα
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το σιρόπι

350 ml νερό
250 γρ. ζάχαρη
250 γρ. μέλι
1 ξύλο κανέλας
1 φέτα πορτοκαλιού
100 γρ. κοπανισμένα καρύδια
Εκτέλεση
Ετοιμάζετε το σιρόπι. Βάζετε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, την κανέλα και τη φέτα πορτοκαλιού. Βράζετε για 5 λεπτά. Αφήνετε στην άκρη.
Βάζετε σε μπολ το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, το ξύσμα, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα, το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα.
Ανακατεύετε με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προσθέτετε το αλεύρι και συνεχίζετε το ανακάτεμα ώστε να ενσωματωθεί το αλεύρι.
Πλάθετε μελομακάρονα και τα τοποθετείτε σε ταψί περασμένο με λαδόκολλα. Τα χαράζετε με πιρούνι.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C , για 25-30 λεπτά.
Όσο είναι ζεστά τα περνάτε για 2-3 λεπτά από το κρύο σιρόπι και τα ακουμπάτε σε πιατέλα.
Τα πασπαλίζετε με τα κοπανισμένα καρύδια.