Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025 -

Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι και πορτοκάλι..



Υλικά:

400
γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
200
γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
300
γρ. ταχίνι με πορτοκάλι
350
ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
 
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Για το γλάσο:
200
γρ. ζάχαρη άχνη
3
κ.σ. νερό ή χυμό πορτοκαλιού & όσο χρειαστεί
 
Ξύσμα πορτοκάλι
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 

Σε μπολ, χτυπάμε με σύρμα το ταχίνι, τη ζάχαρη, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού για 2-3 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Συνεχίζοντας το χτύπημα, πιο απαλά, προσθέτουμε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.

Ανακατεύουμε ίσα – ίσα μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα.

Ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη στρογγυλή φόρμα (διαμέτρου 28 εκ.) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC στον αέρα, για 1 ώρα.

Αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.

Ετοιμάζουμε το γλάσο. Σε μπολ βάζουμε τη ζάχαρη άχνη (περασμένη από σίτα) και την ανακατεύουμε με το νερό ή το χυμό πορτοκαλιού.

Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε 1-2 κ.σ. νερό ή χυμό επιπλέον.

Με ένα κουτάλι, περιχύνουμε το γλάσο πάνω στο κέικ και πασπαλίζουμε με το ξύσμα. Αφήνουμε να στεγνώσει το γλάσο για 20 λεπτά και σερβίρουμε.