Υλικά
- > ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΑΚΑΡΟΝ
- 60 gr. ασπράδια αυγών
- 45 gr. ζάχαρη κρυσταλλική
- 62 gr. σκόνη αμυγδάλου
- 124 gr. άχνη ζάχαρη
- 1 κάψουλα βανίλιας ή υγρή βανίλια
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- > ΜΑΚΑΡΟΝ ΜΕ ΙΤΑΛΙΚΗ ΜΑΡΕΓΚΑ
- 55 gr. ασπράδια αυγών
- 120 gr. ζάχαρη κρυσταλλική
- 40 ml. νερό
- 150 gr. ζάχαρη άχνη
- 150 gr. σκόνη αμυγδάλου
- 1 κάψουλα βανίλιας ή υγρή βανίλια
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Οδηγίες
- Η συνταγή θα σας δώσει περίπου 25 μετρίου μεγέθους ή 15 μεγάλα μακαρόν, το μέγεθος των μακαρόν είναι στην δική σας κρίση!
- H Βασική Συνταγή για Μακαρόν
Κοσκινίζετε την αμυγδαλόσκονη, την άχνη ζάχαρη, το αλάτι και την βανίλια, αν χρησιμοποιήσετε βανίλια σε σκόνη.
Χτυπάτε σε μεταλλικό η γυάλινο στεγνό και καθαρό σκεύος τα ασπράδια μέχρι να αφρατέψουν, να σφίξουν και να αποκτήσουν γυαλιστερή όψη.
Προσθέτετε την κρυσταλλική ζάχαρη σταδιακά σε 4-5 μέρη και συνεχίζετε το χτύπημα.
Όταν η μαρέγκα στέκεται είναι έτοιμη, να προσθέσετε το χρώμα ή βανίλια αν χρησιμοποιήσετε βανίλια σε υγρή μορφή. Με την σπάτουλα ενσωματώνετε τα στερεά υλικά πολύ απαλά, πρσοσθέτοντας τα σταδιακά σε 3-4 μέρη.
Όταν το μείγμα είναι ομοιόμορφο σταματάτε να ανακατεύετε! - H Συνταγή με Ιταλική Μαρέγκα για Μακαρόν
Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη κρυσταλλική ζάχαρη σε μέτρια φωτιά. Δεν ανακατεύουμε τα υλικά!
Μόλις το σιρόπι αρχίζει να γίνεται πηκτό δοκιμάζετε αν σχηματίζει κλωστές, όταν το αφήνετε να πέσει μέσα σε ένα ποτήρι νερό και είναι έτοιμο!
Εναλλακτικά αν έχετε θερμόμετρο αφήστε το να φτάσει στους 116°C Κελσίου και αποσύρετε από την φωτιά.
Ξεκινήστε να χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και προσθέστε το καυτό σιρόπι, συνεχίζοντας το χτύπημα!
Προσοχή το σιρόπι πρέπει να πέφτει απευθείας στην μαρέγκα και όχι στους αναδευτήρες!
Συνεχίζετε την εκτέλεση της συνταγής βήμα-βήμα, όπως στην βασική συνταγή για Μακαρόν! - Πως θα ψήσετε σωστά τα μακαρόν
-Μόλις είναι έτοιμο το μείγμα για τα μακαρόν, απλώνετε μια λαδόκολλα σε δίσκο ψησίματος!
-Η λαδόκολλα πρέπει να είναι ολόισια και τεντωμένη!
-Για να δώσετε τέλειο σχήμα στα μακαρόν, μπορείτε να σχεδιάσετε με ένα στρογγυλό κουπ πατ και μολύβι πάνω στην λαδόκολλα κύκλους, στο μέγεθος που επιθυμείτε, μέσα στους οποίους θα απλώσετε το μείγμα.
- Βάλτε το μείγμα σε κορνέ και δημιουργήστε ροζέτες, προσοχή τα μακαρόν θα απλώσουν, όχι βέβαια αρκετά, οπότε αφήστε μικρά κενά μεταξύ τους!
-Στο εμπόριο θα βρείτε και ειδικές φόρμες ψησίματος για μακαρόν.
-Αφήστε τα μακαρόν, περίπου 1 ώρα ώστε να πιάσουν κρούστα στην επιφάνεια!
Σ' αυτό το στάδιο, αν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε την επιφάνεια των μακαρόν, με πολύχρωμη τρούφα, αποξηραμένα μυρωδικά όπως άνθη λεβάντας, σπόρους αρωματικούς ή ό,τι άλλο έχετε φανταστεί. - -Ψήστε τα μακαρόν σε καλά προσθερμασμένο φούρνο, στην λειτουργία του αερόθερμου για 10-15 λεπτά, ανάλογα το μέγεθος, στους 160°C Κελσίου.
Αυτοί είναι οι βασικοί χρόνοι ψησίματος σε ένα σύγχρονο φούρνο, εσείς ξέροντας τις δικές σας συσκευές ψήστε τα όσο αντιστοιχεί αναλόγως, μέχρι να στεγνώσουν και να παραμένουν γυαλιστερά, χωρίς να αλλάξουν χρώμα!
-Αφήστε τα να κρυώσουν καλάξεκολλήσετε από την λαδόκολλα και αφήστε τα σε σχάρα να κρυώσουν καλά! Καλό είναι να τα γεμίσετε μετά από 8 ώρες! - Η γέμιση
Η γέμιση είναι μια ιδιαίτερη υπόθεση.. διαλέξτε τη σύμφωνα με την γεύση, το άρωμα και το χρώμα των μακαρόν που ετοιμάσατε!
Mπορεί να είναι μια απλή βουτυρόκρεμα, μια γκανάς ή μαρμελάδα ή ακόμα και σε συνδιασμό αυτών! - Συνταγή για Κλασική βουτυρόκρεμα
-125 gr. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου -500 gr. άχνη ζάχαρη -1 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλιαΕκτέλεση
Χτυπάτε το βούτυρο να αφρατέψει και προσθέτετε σταδιακά την άχνη και την βανίλια συνεχίζοντας το χτύπημα για 5' λεπτά!
Την βουτυρόκρεμα μπορείτε να την αρωματίσετε με εσάνς, μπαχαρικά, λικέρ, ξύσμα, να προσθέσετε μαρμελάδα, μέλι, σοκολάτα, αποξηραμένα φρούτα, καραμέλες, τριμμένο μπισκότο, καρύδα, διάφορες πηκτές κρέμες, κακάο, τυρί κρέμα, ξηρούς καρπούς, οποιοδήποτε υλικό σας αρέσει, ταιριάζει με τα μακαρόν σας και φυσικά χρώματα ζαχαροπλαστικής για εντυπωσιακή εμφάνιση!
Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κρέμα σοκολάτας γκανάς. - -Τα μακαρόν τρώγονται αμέσως.. αλλά αν θέλετε να απολαύσετε πραγματικά την τέλεια γεύση τους, βάλτε τα να σταθούν 2 ημέρες στο ψυγείο και αφήστε τα 40 λεπτά εκτός ψυγείου πριν τα φάτε, αξίζουν την αναμονή!
- Συμβουλές για να φτιάξετε τέλεια μακαρόν
-Τα μακαρόν γίνονται με δύο τρόπους, ό ένας είναι με απλή μαρέγκα που θα εμπλουτίσετε με κρυσταλλική ζάχαρη και ο δεύτερος φτάχνοντας ιταλική μαρέγκα!
Επιλέξτε όποια από τις δύο συνταγές θέλετε και οι δύο είναι δοκιμασμένες, η πρώτη είναι πιο εύκολη, ειδικά αν είστε αρχάριοι!
-Είναι βασικό να χρησιμοποιήσετε τις ακριβείς ποσότητες για να πάρετε το σωστό αποτέλεσμα!
-Χρησιμοποιήστε την λεπτή κρυσταλλική ζάχαρη για καλύτερο αποτέλεσμα!
-Αφήστε τα αυγά που θα χρησιμοποιήσετε τουλάχιστον 1 ημέρα εκτός ψυγείου!
Εναλλακτικά βυθίστε τα αυγά για 2 ώρες σε νερό βρύσης.
-Τα ασπράδια δεν πρέπει να περιέχουν ίχνος από κρόκο!
-Ένα από τα συστατικά των μακαρόν είναι η σκόνη αμυγδάλου!Πως θα φτιάξετε λοιπόν την ιδανική σκόνη αμυγδάλου;
Διαλέξτε ασπρισμένα αμύγδαλα, χωρίς καθόλου υγρασία!
Στεγνώστε εντελώς το moulti ή το μπλέντερ που θα πολτοποιήσετε τα αμύγδαλα.
Προσθέστε στα αμύγδαλα 1 κοφτή κουταλιά της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική.
Πολτοποιήστε σε σκόνη τα αμύγδαλα, τόσο ώστε να μπορείτε να τα κοσκινίσετε!Τότε η σκόνη αμυγδάλου θα είναι ιδανική!
-Η αμυγδαλόσκονη και η άχνη θα πρέπει να είναι κοσκινισμένα.
Επίσης στερεά υλικά, που θέλετε να προσθέσετε όπως κακάο, ξύσματα εσπεριδοειδών, άνθη, μπαχαρικά, αποξηραμένα υλικά θα πρέπει να τα προσθέσετε στο μείγμα αμυγδαλόσκονης!
-Το τελικό αποτέλεσμα το μείγματος πρέπει να είναι ανάλαφρο όχι πολύ υγρό ούτε σφιχτό! - Απαραίτητα σύνεργα είναι μια σπάτουλα μαρίζ ή ξύλινη κουτάλα, με την οποία τα αναμείξετε απαλά, πάντα, τη μαρέγκα με τα υπόλοιπα υλικά, ένα μεταλλικό ή γυάλινο σκεύος για να φτιάξετε την τέλεια μαρέγκα!
-Τα χρώματα που θέλετε να προσθέσετε και τα υγρά αρώματα τα προσθέτετε πάντα στην μαρέγκα, μόλις φτάσει στο τελικό στάδιο!
-Αποφασίστε από πριν την γεύση που θέλετε να δώσετε στα μακαρόν, έτσι ώστε να είστε προετοιμασμένοι και να έχετε τα απαραίτητα υλικά!
-Χρησιμοποιήστε την φαντασία σας για να δημιουργήσετε ξεχωριστά μακαρόν, αντικαθιστώντας ένα μέρος του αμυγδάλου με σκόνη από φουντούκι, φυστίκι, πεκάν, καρύδα, καραμελωμένους ξηρούς καρπούς!
-Για πιο πλούσια υφή στην μαρέγκα, χρησιμοποιήστε σκόνη ταρταρικού οξέως περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού!
Καλή επιτυχία!
funkycook.gr