Υλικά Συνταγής
1 ½ φλ. φακές ψιλές
1 φλ. κινόα ανάμεικτη
2 ώριμα αβοκάντο
12 μακρόστενα ντοματίνια κομμένα στη μέση
2-3 πολύ τρυφερά φρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
μπόλικο φρέσκο δυόσμο και μαϊντανό (φύλλα)
1/4 φλ. ελαιόλαδο
3 κ.σ ξύδι
αλάτι
πιπέρι
150 γραμ. τυρί χαλούμι ή τυρί ταλαγάνι κομμένο σε μικρά καρέ
Εκτέλεση
Για τη σαλάτα με κινόα, βράζουμε πρώτα τις φακές σε μικρή κατσαρόλα για περίπου 25 λεπτά σε αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.
Τις ξεπλένουμε με μπόλικο κρύο νερό. Τις αφήνουμε στην άκρη να στραγγίσουν, και τις βάζουμε σε μεγάλη σαλατιέρα.
Βάζουμε την κινόα σε λεπτό σουρωτήρι και την ξεπλένουμε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό, μέχρι το νερό που θα τρέχει να μην είναι πλέον λευκό, αλλά να βγαίνει διάφανο. Βάζουμε την κινόα σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε νερό να την σκεπάζει και σιγοβράζουμε μέχρι να σκάσει ο καρπός, για περίπου 10 λεπτά και να ανοίξει, αλλά όχι να λιώσει.
Αλατίζουμε την κινόα την ώρα που βράζει. Την στραγγίζουμε καλά και την ρίχνουμε στις φακές.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ξύδι, καθώς και τα φρέσκα μυρωδικά, το χαλούμι. Ανακατεύουμε τη σαλάτα.
Σερβίρεται σκέτη σαν γεύμα η γαρνιτούρα πλάι σε κρέας η πουλερικά.
Ενδεικτικά ψήστε για λίγο το τυρί σε αντικολλητικό τηγάνι, κόψτε το σε μικρά καρέ και προσθέστε το στη σαλάτα.