Τρίτη 15 Απριλίου 2025 -

Σε «σταυροδρόμι» η Νέα Αριστερά: Διχάζει η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ



Μεγαλώνει η απόσταση στην ηγεσία της Νέας Αριστεράς, καθώς το ζήτημα των συνεργασιών φαίνεται πως διχάζει το κόμμα. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο Αλέξης Χαρίτσης έβαλε νέο «φρένο» σε σενάρια επιστροφής των στελεχών του κόμματος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, προέταξε την ανάγκη προγραμματικού διαλόγου των προοδευτικών δυνάμεων και όπως έχει καταστήσει σαφές κατ’ επανάληψη το συγκεκριμένο σχέδιο περιλαμβάνει και την Κουμουνδούρου. Από την πλευρά του, ο γραμματέας του κόμματος Γαβριήλ Σακελλαρίδης χαρακτήρισε «καρικατούρα λαϊκού μετώπου» (DNEWS) την σύμπραξη -αποκλειστικά- με τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι ένα τέτοιο σχήμα δεν θα μπορούσε να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τον κόσμο της αριστεράς.

Κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ημέρες για το μέλλον της ΝΕ.ΑΡ με την σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου, ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου, να αποτελεί σημείο «καμπής».

Εν πολλοίς, η σημερινή συνεδρίαση, εφόσον δεν βρεθεί η «χρυσή τομή», θα αποτελέσει και μία προαναγγελία των εσωκομματικών «στρατοπέδων» που θα δώσουν μάχη στην επικείμενη Κ.Ε. Κατά πληροφορίες, η ηγεσία του κόμματος θα προτείνει συγκεκριμένο πλάνο σε σχέση με τις συνεργασίες.

Οι διαφωνούντες εκτιμούν ότι η εισήγηση περί «λαϊκού μετώπου», δεδομένων των αντικειμενικών συνθηκών και της άρνησης των υπόλοιπων αριστερών κομμάτων για συνεργασία, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη ΝΕ.ΑΡ στην «αγκαλιά» του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πηγές, η εισήγηση του προέδρου του κόμματος θα εστιάζει στους παγκόσμιους οικονομικούς κλυδωνισμούς που προκαλεί η πολιτική Τραμπ και θα προτάσσει-με βάση την ελληνική πραγματικότητα- την ανάγκη διαμόρφωσης μίας εναλλακτικής πολιτικής πρότασης διακυβέρνησης που θα κινείται στον αντίποδα των προτεραιοτήτων της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η πρόταση αυτή θα έχει ως «προμετωπίδα» το λεγόμενο «λαϊκό μέτωπο» και θα βάζει σε πρώτο πλάνο την ανάγκη συνεργασίας και προγραμματικού διαλόγου των προοδευτικών δυνάμεων. Ενδεχομένως, στην εισήγηση να περιλαμβάνεται και «οδικός χάρτης» με άξονα πρωτοβουλίες κοινού συντονισμού και δράσεων των προοδευτικών κομμάτων είτε κοινοβουλευτικά είτε μέσα από δημόσιες εκδηλώσεις.

Η στάση των βουλευτών
Όσον αφορά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, η πλειοψηφία των βουλευτών βλέπει με θετικό «μάτι» το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους πρώην συντρόφους τους. Εντούτοις, στους κόλπους της Κ.Ο. υπάρχουν βουλευτές που εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την συγκεκριμένη στρατηγική.

Αλέξης Χαρίτσης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Έφη Αχτσιόγλου, Θεανώ Φωτίου, Μερόπη Τζούφη και Φερχάτ Οζγκιούρ βλέπουν με θετική ματιά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς βέβαια να θέτουν υπό αμφισβήτηση την αυτονομία του κόμματος. Από την άλλη -με διαφορετικές «αποχρώσεις»- Ευκλείδης Τσακαλώτος, Σία Αναγνωστοπούλου, Πέτη Πέρκα, Νάσος Ηλιόπουλος και Χουσεΐν Ζειμπέκ, χωρίς να ξορκίζουν το ζήτημα των συνεργασιών, φαίνεται πως κινούνται-τουλαχιστον στην παρούσα φάση-σε διαφορετική κατεύθυνση.

Βέβαια, μπορεί το ενδεχόμενο συμπόρευσης με την Κουμουνδούρου να «διχάζει», εντούτοις, η περίπτωση του Παύλου Πολάκη «ενώνει» τα στελέχη της Πατησίων. Όπως σχολίαζαν κάποια εξ αυτών μετά την σφοδρή κριτική του Χανιώτη Βουλευτή εναντίον του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι «εμπόδιο για όσους συμφωνούν» και «επιχείρημα για όσους διαφωνούν».

Όπως και να ‘χει, στη σημερινή συνεδρίαση δεν αποκλείεται να κατατεθούν δύο διαφορετικές προτάσεις, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα φτάσουν μέχρι την Κεντρική Επιτροπή. Οι γνωρίζοντες τα της Πατησίων δεν αποκλείουν, εφόσον τα πράγματα είναι οριακά, ακόμη και τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου αμέσως μετά το Πάσχα, καθώς δύσκολα θα βγει «λευκός καπνός».