
Ζύμη φοκάτσιας με πατάτες (Για 2 λαμαρίνες φούρνου)
500 γρ. αλευρι δυνατό
500 γρ. πατάτες
25 γρ. μαγιά φρέσκια
200 γρ. γάλα
1 κουταλάκι ζάχαρη
2 κουταλάκια αλάτι
4 κουταλιές ελαιόλαδο
Βάλτε τις πατάτες να βράσουν. Στραγίξτε τις και αφήστε τις για λίγο να κρυωσουν. Ξεφλουδίστε τις και πατήστε της με ένα πιρούνι ή περάστε τις από την ιδική πρέσσα για πουρε. Μην τις βάλετε στο μπλέντερ. Θα γίνουν κόλα. Ανακατέψτε τις με τα 150 γρ. γάλα ώστε να πέσει η θερμοκρασία τους για να μην χαλάδιε η μαγιά. Στα υπόλοιπα 50 μλ γάλα διαλύστε την μαγια. Προσθέστετα με τα υπόλοιπα υικά στο αλευρι και ζυμώστε τα, καλυτερα σε κουζίνομηχανή, μέχρινα γίνει μια ομοιογενής ζύμη. Σκεπάστη τη και αφήστε να φουσκώσει για πέριπου 1,5 ώρες. Μοιράστε την σε δύο ίσα μέρη. με λαδωμένα χεράκια ανοίξτε την στο μέγεθος της λαμαρίνας. Αν δεν βάλετε λαδόκολα, αλείψτε την λαμαρίνα με 2 κουταλιές λάδι. Πασπαλίστε την με την γέμιση της αρεσκείας σας. Αφήστε τη να φουσκώσει για άλλα 20 με 30 λεπτά και ψήστ την σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, πάνω-κάτω και ποτέ στον αέρα, στην προτελευτία σκάλα του φούρνου για περίπου 20 λεπτά. Την υπόλοιπη ζυμη φυλάξτ την κλεισμένη αεροστεγώς στο ψυγείο για 3 ημέρες. Η στην κατάψυξη μέχριναα την ξαναχρειαστείτε. Φ΄ρτε την ξανά σε θερμοκρασία δωματίου ανοίξτε την και χρησιμοποιήστε την όπως παραπάνω.
Αν θέλετε μπορειτε να προσθέσετε στην ζλυμη σκόρδο σε σκόνη η κρέμα σκόρδου από σκόρδα τα οποία έχετε ψήσει πριν , μαζί με τις φλούδες, στο φούρνο. Απλά προσθέτε το περιεχόμενο τους στα υπόλοιπα υλικά και ζυμώστε το μαζί με αυτά. Δίνει μια πολύ ιδιαέτερη νότα, γέυση και άρωμα!
Καραμελωμένα Ντοματάκια
250 γρ. ντοματίνια
3 κουταλιές άχνη
3 κουταλιές αλάτι
μερικά κλωναράκια θυμάρι
2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
4 κουταλιές ελαιόλαδο
Κόψτε τα ντοματάκια στην μέση και τοποθετήστε τα σε μια λαδόκολα με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Βάλτε ενδιάμεσα τις φέτς σκορδου και πασπαλίστε τα με την σειρά με ελαιόλαδο, αλάτι, άχνη και τέλος με το θυμάρι. Ψήστε τα για περίπου 1,5 με 2 ώρες στην μεσαία σκάλα του φούρνου στους 100 βαθμούς. Χρησιμοποιήστε τα στις μακαρονάδες σας, στο ψωμάκι σας, στις πίτσες και στις πίτες σας η σε βαζάκι με ελαιόλαδο, τυράκι και άλλα μυρωδικά.
royal-coconut.blogspot