Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Εσείς φτιάξατε τα μελομακάρονα για τις γιορτές; Σας παρουσιάζουμε μια εύκολη, υπέροχη συνταγή!


Θερμίδες (ανά μερίδα): 
212
Μερίδες: 
12+ κομμάτια
Χρόνος Προετοιμασίας: 
10 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 
2 ώρες
 

Ήρθε και πάλι η περίοδος των γιορτών! Αυτό σημαίνει πως θα γευτούμε και πάλι μερικά από τα αγαπημένα μας γλυκά: Μελομακάρονα, Δίπλες και Κουραμπιέδες.

Το αγαπημένο μας γλυκό των Χριστουγέννων είναι τα Μελομακάρονα: αυτές οι υπέροχες σιροπιαστές μπουκιές με άρωμα πορτοκαλιού, κανέλλας, γαρύφαλλου και μελιού που λιώνουν στο στόμα.

Δεν είναι τυχαίο φυσικά που είναι το πιο δημοφιλές γλυκό κατά τη διάρκεια των γιορτών και μπορεί κανείς να το βρει σχεδόν σε κάθε σπίτι. 
Πολλές οικογένειες φτιάχνουν τα δικά τους παραδοσιακά μελομακάρονα. Είναι αρκετά εύκολο να τα φτιάξει κανείς, και επιπλέον, αν τα φτιάξει κανείς σπίτι του, μπορεί να προσαρμόσει τη συνταγή όπως ο ίδιος επιθυμεί.  

Φυσικά ένα τόσο δημοφιλές γλυκό, όπως άλλωστε συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, έχει πάρα πολλές διαφορετικές εκδοχές, ανάλογα με τις προτιμήσεις ‘δημιουργού’ του. Σχεδόν όλες όμως περιλαμβάνουν: κανέλλα, μέλι και γαρύφαλλο για το άρωμα. 
Έτσι λοιπόν, έχουμε εκδοχές των μελομακάρονων με βούτυρο, ή ακόμα και με αυγά, έχουμε εκδοχές τους με ξύσμα και χυμό λεμονιού, έχουμε εκδοχές τους που δεν περιλαμβάνουν καθόλου ελαιόλαδο, εκδοχές με προσθήκη μπέηκιν πάουντερ, άλλες με ζάχαρη άχνη, μπορεί επίσης να βρείτε εκδοχές με κάποιο ποτό (όπως κονιάκ) κ.ο.κ. Η λίστα είναι σχεδόν ατέλειωτη! 

Η δική μας εκδοχή που θα παρουσιάσουμε εδώ, είναι πιο παραδοσιακή, καθώς δεν περιλαμβάνει βούτυρο ή αυγά. Τα μελομακάρονα είναι ένα νηστίσιμο κανονικά γλυκό, και έτσι δε θα μπορούσε άλλωστε να τα περιλαμβάνει. Αυτό σημαίνει πως η συγκεκριμένη συνταγή κάνει και για χορτοφάγους, καθώς οι περισσότεροι καταναλώνουν το μέλι.

Σκεφτείτε λοιπόν την ακόλουθη εικόνα: Το σπίτι σας είναι διακοσμημένο Χριστουγεννιάτικα. Ίσως ακούγεται και κάποια γιορτινή μουσική :). Εσείς πλάθετε τα μελομακάρονα με την υπέροχη, αρωματισμένη με ελαιόλαδο ζύμη (αν έχετε παιδιά, είναι η ιδανική ευκαιρία να μπουν στην κουζίνα μαζί σας και ταυτόχρονα να φτιάξετε μερικές υπέροχες αναμνήσεις γι ‘αυτά). Το σπίτι σας έχει ήδη αρωματιστεί με το μέλι, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το πορτοκάλι του σιροπιού. Ο πάγκος της κουζίνας σας είναι γεμάτος με υπέροχα, υγιεινά υλικά. Μπορείτε να αντισταθείτε;

Η ζύμη για τα μελομακάρονα που θα σας δώσουμε αποτελείται από ηλιέλαιο αλλά και ελαιόλαδο για το υπέροχο άρωμά του, αλεύρι, σιμιγδάλι, χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού, μαγειρική σόδα, τριμμένο γαρύφαλλο και κανέλα. Τόσο απλή και τόσο υπέροχη!
Το σιρόπι μας αποτελείται από χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού, νερό, ζάχαρη, ξυλάκια κανέλλας, και ολόκληρα γαρύφαλλα. Το άρωμά του είναι μοναδικό.

Αυτό που πρέπει να προσέξετε όταν φτιάχνετε μελομακάρονα είναι το εξής: Αν το σιρόπι είναι καυτό, τότε για να βουτήξετε σε αυτό τα μελομακάρονα θα πρέπει αυτά να έχουν κρυώσει (θερμοκρασία δωματίου) για να μπορέσουν να το απορροφήσουν. Πολλοί επίσης (όπως και εμείς) προτιμούν να κάνουν το αντίστροφο: προετοιμάζουν πρώτα το σιρόπι, και το αφήνουν να κρυώσει (τώρα το χειμώνα αν το αφήσετε κοντά σε παράθυρο θα κρυώσει πολύ πιο γρήγορα) ενώ φτιάχνουν τα μελομακάρονα. Μόλις τα μελομακάρονα βγουν από το φούρνο, τα βουτάμε όπως είναι καυτά στο κρύο σιρόπι. Μπορείτε επίσης να ετοιμάσετε το σιρόπι και από την προηγούμενη μέρα.

Η τελευταία πινελιά για τα μελομακάρονα είναι να τους ρίξουμε λίγο μέλι (με ένα μικρό πιρούνι είναι πολύ εύκολο) και να τους ρίξουμε λίγα τριμμένα καρύδια. 
Το να φτιάξουμε μελομακάρονα μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, αλλά πραγματικά αξίζει! Δε θα μετανιώσετε ποτέ που φτιάξατε τα δικά σας μελομακάρονα.
Αυτή η συνταγή είναι μια συνταγή που σας εγγυούμαστε πως θα χρησιμοποιείτε κάθε χρόνο στις γιορτές (και ίσως όχι μόνο τότε :)

Ας δούμε λοιπόν πως θα τα φτιάξουμε!

 
Συστατικά: 

Για τη ζύμη

- 200γρ. (1 κούπα) ηλιέλαιο
- 200γρ. (1 κούπα) ελαιόλαδο
- 250ml (1 κούπα) χυμός πορτοκαλιού (προτείνουμε φρέσκο)
- 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.γλ. γαρύφαλλο σε σκόνη
- 3 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
- 110γρ. (1/2 κούπα) ζάχαρη
- 1 κ.γλ. ξύσμα πορτοκάλι
- 100γρ. (1/2 κούπα) σιμιγδάλι
- 1 κιλό αλεύρι

 

Για το σιρόπι

- 625ml νερό (2 ½ κούπες) νερό
- 550γρ (2 ½ κούπες) ζάχαρη
- 150γρ (1/2 κούπα) μέλι
- 2 κ.γλ. ξύσμα πορτοκάλι (1 πορτοκάλι)
- χυμό από ½ πορτοκάλι
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 4 γαρύφαλλα

 

Για το σερβίρισμα
- μέλι
- τριμμένο καρύδι  

*Για τη ζύμη προτείνουμε να τηρηθεί η σειρά που αναγράφουμε τα υλικά στην τοποθέτησή τους στο μείγμα.
** Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι

 
 

Προετοιμασία

Ξεκινάμε φτιάχνοντας το σιρόπι:

Σε μια μεσαία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το ξύσμα, το χυμό του πορτοκαλιού, τα ξυλάκια της κανέλας και τα γαρύφαλλα και τη βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. 

Μόλις πάρει βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι (εικ.3). Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί, και αφήνουμε το σιρόπι μας να κρυώσει δίπλα σε ένα ανοιχτό παράθυρο ή σε βεράντα/αυλή. Αν δεν έχει αρκετό κρύο ώστε να κρυώσει το σιρόπι μας γρήγορα, είναι καλύτερα να το ετοιμάσουμε από την προηγούμενη ημέρα και να το βάλουμε στο ψυγείο μόλις κρυώσει. Πριν ξεκινήσουμε να φτιάξουμε τη ζύμη, το βγάζουμε από το ψυγείο και το έχουμε στον πάγκο μας για να μην είναι τελείως παγωμένο.

Για τη ζύμη

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε τα υλικά με τη σειρά που έχουν δοθεί στη λίστα με τα υλικά. (δείτε τις φωτογραφίες). 

 Όταν προσθέσουμε τη σόδα (εικ.4), ανακατεύουμε καλά για 1 λεπτό περίπου για να αναμειχθεί καλά με το χυμό πορτοκαλιού που προσθέσαμε (εικ.5).

Όταν προσθέσουμε όλα τα υλικά, με τα χέρια μας (αν θέλουμε μπορούμε να φορέσουμε και γάντια), ανακατεύουμε τα υλικά από κάτω προς τα πάνω με απαλές, αργές, κινήσεις («διπλώνοντας» τη ζύμη). Δεν χρειάζεται να ανακατέψουμε τη ζύμη μας για πολύ ώρα (εικ.12), γιατί τότε δεν θα γίνει αφράτη. Δύο λεπτά είναι αρκετά.

Σε ένα μεγάλο ταψί ή λαμαρίνα, στρώνουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (λαδόκολλα). 

Ξεκινάμε να πλάθουμε τα μελομακάρονα. Το μέγεθος τους θα πρέπει να χωράει ιδανικά στην παλάμη μας. (εικ.13)

Για να κάνουμε τα σχεδιάκια στην επάνω μεριά του μελομακάρονου, χρησιμοποιούμε την πλευρά του τρίφτη με τις στρογγυλές τρυπίτσες. Μόλις το πλάσουμε, το τοποθετούμε στον τρίφτη και προσεχτικά πιέζουμε ελαφρά  (εικ.14).

Τοποθετούμε τα μελομακάρονα στο ταψί, κρατώντας μια μικρή απόσταση μεταξύ τους (εικ.15). Θα βγουν 4 σειρές από περίπου 6 μελομακάρονα. Η ποσότητα της ζύμης φτάνει για περίπου 3 ταψιά.
Βάζουμε το ταψί με τα μελομακάρονα στο φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά. 

Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, βάζουμε αμέσως τα μελομακάρονα μέσα στη κατσαρόλα με το σιρόπι χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα. (εικ.16)). Τα αφήνουμε για περίπου 15-20 δευτερόλεπτα (προσοχή όχι παραπάνω γιατί θα λασπώσουν). 

Τα βγάζουμε από την κατσαρολίτσα και τα τοποθετούμε σε μια σχάρα για να στραγγίξουν (εικ.17).

Μόλις στραγγίξουν τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα, προσθέτουμε λίγο μέλι από πάνω (εμείς χρησιμοποιήσαμε ένα πιρούνι φρούτου), και τριμμένο καρύδι (εικ.18 & 19).

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη μέχρι να την τελειώσουμε. 

Προσοχή! Πρέπει πάντα να θυμόμαμαστε ότι τα μελομακάρονα πρέπει να είναι καυτά από το φούρνο όταν τα ρίχνουμε στο σιρόπι, ώστε να σιροπιαστούν σωστά. Καλή επιτυχία!

Tips: 

Όσο ψήνονται τα πρώτα μελομακάρονα, μπορείτε να βάλετε και σε ένα δεύτερο ταψί αντικολλητικό χαρτί και να πλάσετε την δεύτερη δόση. Έτσι, θα γλυτώσετε αρκετό χρόνο.

 

Πηγή: littlecookingtips.com