Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Αλμυρή Μπουγάτσα - Feteer



Συστατικά

Για τη ζύμη

  • 360 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 350 γρ. χλιαρό νερό
  • 250-500 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Για τη γέμιση

  • 150 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
  • 50 γρ. ελιές, κομμένες σε ροδέλες
  • 1½ κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λεπτές φέτες

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

To feteer (φετίρ) θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένας συνδυασμός πίτσας και pancake. Πολύ πιο λαχταριστό από την πίτσα, ακόμα πιο νόστιμο από τα pancakes, πρόκειται για μια βάση από αφράτο ζυμάρι την οποία οι Αιγύπτιοι «φορτώνουν» με διάφορα υλικά –αλμυρά και γλυκά–, με τα αυγά και τα βερίκοκα να αποτελούν κάποιες από τις δημοφιλέστερες εναλλακτικές. Όσο για τους Φαραώ; Αυτοί ήθελαν να απολαμβάνουν τα feteers τους με μέλι, ξηρούς καρπούς και φρούτα.

  • Ανακατεύουμε στο μίξερ με τον γάντζο το αλεύρι με το αλάτι και το νερό.
  • Ζυμώνουμε στη μεσαία ταχύτητα όσο χρειαστεί, μέχρι να πάρουμε μια ελαστική και υγρή ζύμη. Θα κολλάει λίγο – και έτσι πρέπει, για να μπορέσουμε να την απλώσουμε καλά.
  • Μοιράζουμε τη ζύμη στα 4 και την περιχύνουμε με 100 γρ. λιωμένο βούτυρο.
  • Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα προτού ξεκινήσουμε να τη δουλεύουμε.
  • Απλώνουμε λιωμένο βούτυρο σε μια μαρμάρινη επιφάνεια ή στον πάγκο της κουζίνας και ξεκινάμε να ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι ζύμης. Την ανοίγουμε σιγά σιγά με τα χέρια μας, ώστε να γίνει πάρα πολύ λεπτή και διάφανη.
  • Διπλώνουμε το αριστερό ¼ της ζύμης πάνω στην υπόλοιπη, πασπαλίζουμε με λιωμένο βούτυρο και διπλώνουμε το δεξί ¼ πάνω στο μεσαίο κομμάτι.
  • Απλώνουμε πάλι και άλλο λιωμένο βούτυρο.
  • Διπλώνουμε το πάνω ¼ της ζύμης προς το κέντρο και αφού αλείψουμε πάλι με λιωμένο βούτυρο διπλώνουμε και το κάτω ¼ προς τα πάνω. Φτιάχνουμε δηλαδή έναν φάκελο.
  • Το κομμάτι αυτό της ζύμης το κόβουμε στα 4.
  • Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης, οπότε, στο τέλος, καταλήγουμε με 16 τετράγωνα κομμάτια ζύμης. Μοιράζουμε τα τετράγωνα κομμάτια ζύμης σε δύο ταψιά με λαδόκολλα αφήνοντας κενό μεταξύ τους.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C, στον αέρα.
  • Ψήνουμε για 30 λεπτά, γυρίζοντας τα feteers μια φορά κατά τη διάρκεια του ψησίματος μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα.
  • Εναλλακτικά, ψήνουμε στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά με ελάχιστη ή καθόλου λιπαρή ουσία για 5-6 λεπτά από την κάθε πλευρά.
  • Κατά το ψήσιμο η ζύμη φουσκώνει και γίνεται σαν σφολιάτα.
  • Σερβίρουμε τα feteers ανά δύο, σαν σάντουιτς, γεμιστά με τυρί, ελιές και πιπεριά, αφού τα ζεστάνουμε στον φούρνο, στους 190°C, στον αέρα για 3-4 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί.

 

Πηγή κειμένου: 

akispetretzikis.com