Η Υεμένη βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο από το 2014, λόγω της αντιπαλότητας μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας και τα αποτελέσματα είναι θλιβερά. Από τις 4 Νοεμβρίου η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, καθώς η Σαουδική Αραβία κήρυξε συνολικό εμπάργκο.
«Η κατάσταση χειροτερεύει καθημερινά. Η έλλειψη καυσίμων έχουν συνέπειες στους τομείς του νερού, της υγείας και της διατροφικής ασφάλειας, εξαιτίας των υψηλών τιμών στα μεταφορικά. Οι άνθρωποι κατά συνέπεια τρώνε λιγότερο, πίνουν λιγότερο και δεν θεραπεύονται», δηλώνει η Liny Suharlim, επικεφαλής της ΜΚΟ Acted για την Υεμένη.
Η στρατιωτική συμμαχία, με επικεφαλής την Σαουδική Αραβία, παρενέβη στην Υεμένη για να σταματήσει την επίθεση των ανταρτών της Υεμένης Houthis που πολεμούν εναντίον του κυβερνητικού στρατού. Η Σαουδική Αραβία κήρυξε γενικευμένο εμπάργκο όταν οι αντάρτες εξαπέλυσαν βαλλιστικό πύραυλο προς την κατεύθυνσή της. Ο πύραυλος μπλοκαρίστηκε τελικά πάνω από το διεθνές αεροδρόμιο του Ριάντ, της πρωτεύουσας της Σ. Αραβίας.
Στις 9 Νοεμβρίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε εκφράσει την ανησυχία του «για την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση» και είχε σημειώσει «την σημασία να μείνουν σε λειτουργία τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Υεμένης».
Κάτω από την διεθνή πίεση, η Σαουδική Αραβία είχε αποφασίσει τελικά, την Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου, να ελαφρύνει το εμπάργκο ώστε να επιτραπεί η διέλευση ανθρωπιστικών προϊόντων. Σήμερα, Πέμπτη, αναμένεται να ξανανοίξουν το λιμάνι της Hodeida και το αεροδρόμιο του Sanaa και η απόφαση αυτή χαιρετίστηκε, ωστόσο οι δυνατότητες για να δεχθούν ανθρωπιστική βοήθεια είναι περιορισμένες. Η στρατιωτική συμμαχία, με επικεφαλής την Σαουδική Αραβία, σε ανακοίνωσή της, δήλωσε την θέλησή της «να ελαφρύνει τις δυσκολίες του λαού της Υεμένης». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη, στη Νέα Υόρκη, φάνηκε προβληματισμένος, αναφέροντας ότι «θα παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις στην Υεμένη για να δούμε αν αυτό θα γίνει».
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και τα Ηνωμένη Έθνη κατήγγειλαν, εδώ και εβδομάδες, το μέτρο ως συλλογική τιμωρία, η οποία επιδεινώνει την ανθρωπιστική κρίση, σε αυτή τη χώρα των 27 εκατομμυρίων κατοίκων, εκ των οποίων τα 7 εκατομμύρια βρίσκονται στα πρόθυρα λιμοκτονίας ενώ περίπου 1 εκατομμύριο έχει πληγεί από την επιδημία χολέρας.
«Αν συνεχιστεί το εμπάργκο, η περιορισμένη πρόσβαση σε πόσιμο νερό θα οδηγήσει σε εξάπλωση της χολέρας. Στις προσεχείς δέκα ημέρες, το νερό θα λείψει και αυτό θα έχει ως συνέπεια την δραματική αύξηση των ασθενειών που συνδέονται με αυτό», δήλωσε η επικεφαλής της ΜΚΟ Acted για την Υεμένη. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, 2 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στο πόσιμο νερό.
Η Υεμένη εξαρτάται κατά 90% από θαλάσσιες εισαγωγές για τον εφοδιασμό της σε τρόφιμα. «Πρόκειται για την χειρότερη ανθρωπιστική κρίση του πλανήτη» δηλώνει η επικεφαλής της ΜΚΟ Acted για την Υεμένη. Συγκεκριμένα, πολλά εκατομμύρια Υεμενίτες μπορεί να πεθάνουν από την πείνα στους προσεχείς τρεις με τέσσερις μήνες αν τα λιμάνια παραμείνουν κλειστά, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο προειδοποίησης εναντίον του λιμού (FEWS NET).
11 εκατομμύρια Υεμενίτες βρίσκονταν ήδη σε διατροφική κρίση πριν το εμπάργκο, ανακοίνωσε το FEWS NET την Τρίτη, 21 Νοεμβρίου. Τα πρώτα θύματα αυτού του πολέμου είναι τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και οι ηλικιωμένοι. Σύμφωνα με την ΜΚΟ Acted, για να μην αφεθεί ένας λαός να πεθάνει από την πείνα πρέπει να βρεθεί γρήγορα μια πολιτική λύση για να τερματιστεί ο πόλεμος. Φωτογραφίες ΑΡ