Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ξεκινά σήμερα ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων για το Brexit



Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία ξεκινούν σήμερα τον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων για το Brexit με στόχο να καθορίσουν τους όρους του διαζυγίου τους.

 

Έπειτα από ένα πρώτο εισαγωγικό γύρο στη διάρκεια του οποίου οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων και τα θέματα που πρέπει να διευθετηθούν κατά προτεραιότητα, Βρυξέλλες και Λονδίνο μπορούν να αρχίσουν τώρα να συγκρίνουν τις διαπραγματευτικές τους θέσεις σε πιο ακανθώδη ζητήματα: τα δικαιώματα των πολιτών και η διευθέτηση του λογαριασμού της Βρετανίας.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ ελπίζει να μπορέσει «να διασφαλίσουμε ότι εργαζόμαστε πάνω στις ίδιες βάσεις, με κοινούς στόχους».

Από βρετανικής πλευράς, ο Ντέιβιντ Ντέιβις ζήτησε από τις δύο πλευρές «να ξεκινήσουν δουλειά αυτή την εβδομάδα», σε ανακοίνωσή του.

«Η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών μας είναι προτεραιότητα για εμένα ξεκινώντας αυτό τον γύρο και είμαι ξεκάθαρος ότι είναι κάτι στο οποίο πρέπει να σημειώσουμε πρόοδο», πρόσθεσε. «Κάναμε μια καλή αρχή τον προηγούμενο μήνα και αυτή την εβδομάδα θα ασχοληθούμε με την πραγματική ουσία», εξήγησε.

Οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες θα συζητούν καθημερινά σε επίπεδο ομάδων εργασίας μέχρι την Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση με παρόντα όλα τα μέλη των αντιπροσωπειών, ενώ θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

Η πίεση αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον να χαρακτηρίζει «εκβιαστικά» τα ποσά που ζητεί η ΕΕ από τη χώρα του.

«Νομίζω ότι τα ποσά που έχω δει… μου φαίνονται εκβιαστικά και νομίζω ότι το ‘άσ’ τους να λένε, δεν θα πάρουν δεκάρα’ είναι μια εντελώς κατάλληλη έκφραση», επεσήμανε.

Κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτίμησαν σε 100 δισεκατομμύρια ευρώ το ποσό που πρέπει να καταβάλει το Λονδίνο.

«Γελοίο» χαρακτήρισε και ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

Από την πλευρά του ο Μπαρνιέ προειδοποιεί ότι «ο χρόνος πιέζει» αν Λονδίνο και Βρυξέλλες θέλουν να καταλήξουν, όπως προβλέπεται, μια συμφωνία ως τον Μάρτιο του 2019.

Ουσιαστικά οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν ως τον Οκτώβριο του 2018 ώστε να μπορέσει να επικυρωθεί η τελική συμφωνία από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ως την άνοιξη του 2019.