Σάββατο 01 Μαρτίου 2025 -

Welt: Το Βερολίνο αλλάζει στάση απέναντι στην Αθήνα και προβληματίζεται για το ΔΝΤ



Το προσφυγικό και το συνεπακόλουθο χάος που προκαλείται στην Ελλάδα έχει ενδεχομένως γίνει ο βασικός «πονοκέφαλος» που αντιμετωπίζει το Βερολίνο. Σε αυτό το πλαίσιο, όλες οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες συγκλίνουν στο γεγονός ότι η καγκελαρία άρχισε να σκέφτεται σοβαρά να αλλάξει στάση απέναντι στην κυβέρνηση ως προς τους όρους του τρίτου μνημονίου.

Όσο περνάει ο καιρός, πυκνώνουν και οι διαρροές για μία ενδεχόμενη υποχώρηση τηςΓερμανίας ως προς τις απαιτήσεις της για την πρώτη αξιολόγηση. Ενδεικτικό είναι και το δημοσίευμα της συντηρητικής εφημερίδας Die Welt – η οποία παρεμπιπτόντως απηχεί τις απόψεις του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU)- το οποίο διαπιστώνει πως το Βερολίνο ήδη έχει αλλάξει τον τόνο που χρησιμοποιεί ως προς το θέμα της αξιολόγησης.

Μέχρι πρότινος, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχαν την άποψη ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τους όρους που θέτει η τρόικα, ώστε να εκταμιευτούν τα κονδύλια του πακέτου διάσωσης. Σύμφωνα μεκυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο που επικαλείται η εφημερίδα, δεδομένης και της έκτασης των προσφυγικών ροών, η Ελλάδα δεν μπορεί να αφεθεί να πέσει. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η Ελλάδα να μετατραπεί σε ένα είδος μη λειτουργικού κράτους (failed state), όχι μόνο από δημοσιονομικής άποψης. Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε ως Ευρωπαίοι», προσθέτουν οι πηγές που επικαλείται η εφημερίδα.

Προς το παρόν η γερμανική κυβέρνηση ήταν σαφής σε αυτό το ζήτημα. Δεν υπήρχεσύνδεση του προσφυγικού με το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας και τους αυστηρούς όρους που αυτό περιλαμβάνει. Αυτό σημαίνει πρακτικά, συνεχίζει η εφημερίδα, ότι εάν οΤσίπρας ήθελε τα δισεκατομμύρια του προγράμματος θα έπρεπε να εφαρμόσει τους όρους που έθετε η ΕΕ και το ΔΝΤ.

Μάλιστα η Die Welt περιγράφει μία θεαματική αλλαγή της οπτικής του Βερολίνου απέναντι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τη συμμετοχή του οποίου έθετε η γερμανική κυβέρνηση ως απαράβατο όρο για να συναινέσει στο τρίτο μνημόνιο. Τώρα πια, αναφέρει το δημοσίευμα, στην οπτική της Μέρκελ και των ελλήνων, το ΔΝΤαποτελεί πρόβλημα. Και αυτό γιατί οι όροι που θέτει – με χαρακτηριστικότερο το πρόσφατο άρθρο του Πολ Τόμσεν που ζητούσε επιπλέων μέτρα 9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ έως και το 2019- έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί πως τους χρησιμοποιεί μονάχα ως δικαιολογία για να προετοιμάσει την αποχώρησή του από το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την άποψη του Ταμείου, οι συντάξεις θα πρέπει να περικοπούν τόσο ώστε να εξοικονομηθούν πόροι της τάξης του 4% με 5% του ΑΕΠ. Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει δεκτό από καμία κυβέρνηση, σχολιάζει το δημοσίευμα. Πόσο μάλλον δε που στηπαρούσα κατάσταση οι έλληνες φοβούνται ότι θα μετατραπούν σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων, τέτοιου είδους μέτρα θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν όχι μόνο τον Τσίπρα, αλλά οποιαδήποτε κυβέρνηση. Και αυτό, όπως παρατηρεί η Die Welt το γνωρίζουν καλά στο Βερολίνο.

Το ενδιαφέρον, αναφέρει η εφημερίδα, εστιάζεται όχι τόσο στις επίσημες ανακοινώσεις, αλλά σε αυτά που δεν λέγονται. Ενδεικτικά, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ένας εκ των σκληρότερων επικριτών της Ελλάδας, προς το παρόν αποφεύγει να τοποθετηθεί ανοιχτά απέναντι στην Αθήνα.

Οι δημόσιες νύξεις για τα όσα δεν κάνει η ελληνική κυβέρνηση ή για καθυστερήσεις που σημειώνονται σε υλοποίηση μεταρρυθμίσεων είναι περιορισμένες. Κανείς δεν εκφράζει παράπονα για τη μεγάλη διαφθορά που μαστίζει την Ελλάδα ή για το ότι δεν εφαρμόζονται δομικές μεταρρυθμίσεις, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Οι καιροί έχουν αλλάξει, παρατηρεί ο συντάκτης. Πλέον δεν χρειάζονται μονάχα οι έλληνες οικονομική βοήθεια. Και οι ευρωπαίοι – ειδικά η γερμανική κυβέρνηση- χρειάζονται συνδρομή για τους πρόσφυγες που καταφτάνουν μαζικά στην Ελλάδα. Και μία ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό ​δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς την κυβέρνηση στην Αθήνα. Και από την άλλη πλευρά, σχολιάζει η Welt, δεν μπορεί να αφεθεί μόνη της η Ελλάδα με πρόσφυγες στα εδάφη της που δεν θέλουν να μείνουν εκεί, αλλά να κατευθυνθούν στη Γερμανία, την Αυστρία ή τη Σουηδία.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς θα ανταποκριθούν οι Γερμανοί στα προβλήματα τωνΕλλήνων, «που είναι δυνατή η ευελιξία και που τελειώνει η διάθεση για βοήθεια», σημειώνει η εφημερίδα. «Έως τώρα, αυτό δεν έχει αποφασισθεί ή δεν έχει τουλάχιστον κοινοποιηθεί . Ευελιξία, όμως, υπάρχει σε τόσο μεγάλα μεταρρυθμιστικά προγράμματα, όπως στο τρίτο (ελληνικό) πρόγραμμα», αναφέρει το δημοσίευμα.

Τα όσα γράφει η Welt, έρχονται σε συνέχεια αντίστοιχων δημοσιευμάτων όπως αυτό του Bloomberg, που μετέδωσε χτες ότι η Άνγκελα Μέρκελ εμφανιζόταν έτοιμη για παραχωρήσεις στο ασφαλιστικό, ως μέσο βοήθειας προς την Αθήνα.