Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024 -

Βρετανία: Αυτές είναι οι χώρες που της ζητούν αποικιοκρατική αποζημίωση



Σε μια νέα συγκρότηση ενός κοινού μετώπου προχωρούν κράτη της Καραϊβικής μαζί με χώρες της Αφρικανικής ηπείρου προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από την Βρετανία στο πλαίσιο των όσων υπέστησαν κατά τη διάρκεια της βρετανικής αποικιοκρατίας.

Η προσπάθεια αυτή δεν συνιστά κάτι το καινούριο, ωστόσο όπως αναφέρουν βρετανικά ΜΜΕ, η Βρετανία έρχεται αντιμέτωπη με έναν διψήφιο αριθμό χωρών, που ξεπερνά τις 30 και οι οποίες απαιτούν αποζημιώσεις για τα μαζικά αποικιοκρατικά εγκλήματα και την δουλεία.

 

Μεταξύ αυτών των χωρών, είναι το Σουρινάμ, το Τρινιντάντ, η Ονδούρα, η Τζαμάικα, οι Μπαχάμες, η Ουγκάντα, η Κένυα, η Αϊτή και ο Άγιος Βικέντιος. 

Μάλιστα, σε σχετικό της δημοσίευμα η Daily Mail αναφέρει πως ήδη 15 χώρες της Καραϊβικής έχουν ζητήσει και επίσημα αποζημίωση ύψους 206 δισεκατομμυρίων αμερικανικών δολαρίων.

«Οι αποζημιώσεις για τη δουλεία και την αποικιοκρατία θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος μιας νέας παγκόσμιας επανεκκίνησης», δήλωσε η πρωθυπουργός των Μπαρμπάντος Mia Mottley.

Η Mottley, η οποία ηγείται των αιτημάτων αποζημίωσης, έκανε την παραπάνω δήλωση σε ομιλία της στην 79η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, ενώ τον Αύγουστο παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο πρωθυπουργός του Τρινιντάντ και Τομπάγκο Keith Rowley.

«Όταν συναντηθούμε στη Σαμόα, οι ηγέτες της Καραϊβικής [θα] μιλήσουν πολύ δυναμικά στην Κοινοπολιτεία ως μια φωνή. Και υπάρχει μια συγκεκριμένη χώρα με έναν νέο βασιλιά και μια εργατική κυβέρνηση με μια εξαιρετική εντολή, και αναμένουμε με ανυπομονησία την αντίδραση τον Οκτώβριο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Rowley.