Η Βόρεια Κορέα ισχυρίστηκε, σήμερα Τρίτη (28/11), ότι ο δορυφόρος που εκτόξευσε πριν από λίγες ημέρες, έστειλε «λεπτομερείς» εικόνες του Λευκού Οίκου, του Πενταγώνου και των αμερικανικών πυρηνικών αεροπλανοφόρων, τις οποίες μάλιστα, είδε και ο Κιμ Γιονγκ Ουν.
Ωστόσο, η ύπαρξη των εικόνων δεν έχει επαληθευτεί ανεξάρτητα, σύμφωνα με τον Guardian, και οι ειδικοί λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να διαπιστωθεί αν ο κατασκοπευτικός δορυφόρος Malligyong-1 λειτουργεί σωστά, μια εβδομάδα μετά την εκτόξευσή του.
Σήμερα Τρίτη (28/11), το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας (KCNA) ανέφερε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος παρακολούθησε την εκτόξευση και στη συνέχεια παρέθεσε δείπνο σε επιστήμονες και εργαζόμενους στο διαστημικό πρόγραμμα, είχε δει τις φωτογραφίες των δύο αμερικανικών κυβερνητικών εγκαταστάσεων, οι οποίες τραβήχτηκαν το βράδυ της Δευτέρας (27/11).
Ο δορυφόρος τράβηξε, επίσης, φωτογραφίες μιας αμερικανικής ναυτικής βάσης, ενός ναυπηγείου και ενός αεροδρομίου στη Βιρτζίνια, ανέφερε το KCNA, προσθέτοντας ότι οι εικόνες περιείχαν τέσσερα αμερικανικά πυρηνικά αεροπλανοφόρα και ένα βρετανικό αεροπλανοφόρο.
Το καθεστώς στην Πιονγκγιάνγκ είναι πρόθυμο να έχει τη μέγιστη προπαγανδιστική αξία από την εκτόξευση της περασμένης Τρίτης (21/11), η οποία προκάλεσε την άμεση καταδίκη της Ουάσινγκτον και αύξησε την ένταση στην κορεατική χερσόνησο.
Επίσης, η Βόρεια Κορέα ισχυρίστηκε ότι ο δορυφόρος τράβηξε φωτογραφίες στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Νότια Κορέα, καθώς και το αμερικανικό έδαφος Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό και την πολιτεία της Χαβάης. Καμία από τις εικόνες δεν έχει δημοσιοποιηθεί.
Στρατιωτικοί αξιωματούχοι στη Νότια Κορέα λένε ότι πιστεύουν ότι ο Malligyong-1 έχει μπει σε τροχιά, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να πουν αν είναι ικανός να λαμβάνει και να στέλνει εικόνες από το διάστημα.
Ο κατασκοπευτικός δορυφόρος, ο οποίος πιστεύεται ότι κατέστη δυνατός με τη ρωσική τεχνολογική βοήθεια, προκάλεσε οργή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που έγινε τη Δευτέρα (27/11).
Επισημαίνεται ότι οι κυρώσεις του ΟΗΕ ισχύουν για τους βορειοκορεατικούς δορυφόρους επειδή ενσωματώνουν απαγορευμένη τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του καθεστώτος.
«Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας έχει καταστήσει σαφή τα κίνητρά της», δήλωσε στο Συμβούλιο η πρέσβειρα της Ουάσινγκτον στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, χρησιμοποιώντας την επίσημη ονομασία της Βόρειας Κορέας, και συμπλήρωσε το εξής: «Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας προσπαθεί απροκάλυπτα να προωθήσει τα συστήματα μεταφοράς πυρηνικών όπλων δοκιμάζοντας την τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων, παραβιάζοντας σαφώς τα ψηφίσματα αυτού του Συμβουλίου. Αυτή η απερίσκεπτη παράνομη συμπεριφορά απειλεί όλους τους γείτονες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και όλα τα κράτη-μέλη».
Σε μια σπάνια εμφάνιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ, Κιμ Σονγκ, κατηγόρησε τους επικριτές για υποκρισία, λέγοντας: «Κανένα άλλο έθνος στον κόσμο δεν βρίσκεται σε ένα περιβάλλον ασφαλείας τόσο κρίσιμο όσο η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας. Ένα εμπόλεμο μέρος, οι ΗΠΑ, μας απειλεί με πυρηνικό όπλο. Είναι νόμιμο δικαίωμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, ως άλλο εμπόλεμο μέρος να αναπτύσσει, να δοκιμάζει, να κατασκευάζει και να κατέχει οπλικά συστήματα ισοδύναμα με εκείνα που διαθέτουν ή αναπτύσσουν οι ΗΠΑ».
Ακόμα, ο ίδιος διακωμώδησε επίσης τις επικρίσεις των ΗΠΑ ότι η δορυφορική τεχνολογία χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της πυραυλικής ικανότητας της Βόρειας Κορέας, ρωτώντας αν η Ουάσινγκτον εκτοξεύει τους δικούς της δορυφόρους «με καταπέλτη».