Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο Ηνωμένο Βασίλειο εν όψει του δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου. Ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίζονται και οι κάτοικοι της Βόρειας Ιρλανδίας για την περίπτωση αποχώρησής τους από την ΕΕ.
Εν όψει του δημοψηφίσματος για την παραμονή της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ, οι απόψεις των πολιτών στη Β. Ιρλανδία, η οποία αποτελεί αυτόνομο τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου -το οποίο παραμένει κυρίαρχο κράτος- διίστανται. Οι αντιλήψεις διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή. Η πόλη Γουόρενποϊντ βρίσκεται στα σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Το λιμάνι της πόλης είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της Β. Ιρλανδίας. Η Μ. Βρετανία, όπως και όλες οι γύρω χώρες είναι μέλη της ΕΕ. Ένα Brexit θα έφερνε πολλές αλλαγές για όλo το Ηνωμένο Βασίλειο και φυσικά και για την πόλη Γουόρενποϊντ που αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από την εμπορική εκμετάλλευση του λιμανιού. Ο Πίτερ Κόνγουει είναι ο διευθυντής του λιμανιού και δε διστάζει να εκφράσει τις ανησυχίες του. "Θα μπορούσαμε να χάσουμε το μισό του τζίρου μας με μιας, αφού οι πελάτες μπορεί μετά να πηγαίνουν απευθείας στα ιρλανδικά λιμάνια", αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στα σύνορα μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας δεν υπάρχουν έλεγχοι εδώ και 20 χρόνια. Όλα γίνονται χωρίς γραφειοκρατία και ώρες αναμονής. Αυτό ευνοεί και τις μεταφορικές εταιρείες που ταξιδεύουν συνεχώς μεταξύ Βορρά και Νότου.
Διαφορές ανάμεσα σε καθολικούς και προτεστάντες
Πολλοί από τους κατοίκους της πόλης είναι αναποφάσιστοι όσον αφορά το δημοψήφισμα και δεν γνωρίζουν ακόμη εάν θα επιλέξουν να μείνουν ή να φύγουν από την ΕΕ. Αντίθετα ο κρεοπώλης Τζον Μαγκί έχει σχηματίσει ξεκάθαρη άποψη: "Δεν θέλω να βγούμε από την Ευρώπη σε καμία περίπτωση. Η Β. Ιρλανδία θα χάσει οικονομικά".
Ο Τζ. Μάγκι είναι καθολικός. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις οι καθολικοί τείνουν περισσότερο προς την παραμονή της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ. Το ίδιο ισχύει και για την παράταξη Σιν Φέιν ενώ η προτεσταντική παράταξη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) υποστηρίζει την αποχώρηση από την Ένωση. Οι ψηφοφόροι του DUP πάντως εμφανίζονται διχασμένοι.
Έτσι και η Νίκολα Γουόκερ, διευθύντρια μεταφορικής εταιρείας, η οποία δεν θέλει να αποκαλύψει τι θα ψηφίσει. Ωστόσο το θέμα του Brexit την προβληματίζει έντονα αφού αφορά άμεσα την εργασία της. "Με ανησυχεί η αβεβαιότητα που μπορεί να υπάρξει και οι συνέπειες για τη δουλειά μας", λέει η ίδια. Πάντως οι περισσότεροι από τους πολίτες της Β. Ιρλανδίας δεν πιστεύουν ότι το θέμα της παραμονής ή αποχώρησης από την ΕΕ μπορεί να αναζωπυρώσει την παλιά διαμάχη μεταξύ προτεσταντών και καθολικών.