Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καταθέσουν τα σχέδιά τους αυτή την εβδομάδα για την έξοδο της Βρετανίας από την
Ένωση (Brexit), δήλωσαν διπλωμάτες, μετά από μια συνάντηση αντιπροσώπων των 27 χωρών αργά χθες για να προετοιμάσουν μια κοινή δήλωση της ΕΕ.
Μετά την προγραμματισμένη συνάντηση των ηγετών των 28 χωρών μελών στις Βρυξέλλες αυτή την Πέμπτη, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα αποχωρήσει και οι άλλοι 27 θα δειπνήσουν χωρίς αυτήν για να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα αφορά τον προγραμματισμό των διαβουλεύσεων με το Λονδίνο, από τη στιγμή που η Μέι εγκαινιάσει επίσημα τη διαδικασία εξόδου.
Σε ένα σχέδιο αρχικών δηλώσεων που έγιναν από τους 27 την εβδομάδα μετά από το βρετανικό δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου που κατέληξε στην απόφαση αποχώρησης από την ΕΕ, θα εξηγήσουν ότι η Βρετανία παραμένει πλήρες μέλος μέχρι να αποχωρήσει από την ΕΕ μεν, αλλά θα τονίσουν ότι θα αποκλειστεί από διάφορα φόρουμ της ΕΕ τα οποία θα συζητήσουν τους όρους «διαζυγίου».
Η δήλωση δεν θα περιέχει λεπτομέρειες για τους όρους αποχώρησης που θα δοθούν στη Βρετανία, μεταξύ των οποίων και το θέμα των πολιτών κάθε πλευράς που ζουν στην αντίθετη πλευρά του νέου συνόρου Μεγάλης Βρετανίας-ΕΕ, παρά τις αιτιάσεις της Βρετανίας να τους δοθούν άμεσες εγγυήσεις.
Οι ηγέτες θα θυμίσουν στη Μέι ότι θέλουν να ενεργοποιήσει την διετή διαδικασία εξόδου το γρηγορότερο δυνατό. Η ίδια έχει δηλώσει θα το κάνει μέχρι το τέλος Μαρτίου, παρότι σχετικές νομικές διαδικασίες στο Λονδίνο μπορεί να την καθυστερήσουν. Επίσης, θα επαναλάβουν ότι δεν θα διαπραγματευτούν μαζί της μέχρι να εκκινήσει επίσημα τη διαδικασία.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, η Ένωση θα χρειαστεί περίπου έξι εβδομάδες για να απαντήσει επίσημα στη Βρετανία με εντολή διαπραγμάτευσης εξόδου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια περίοδος η οποία μπορεί η ίδια να επηρεαστεί από τους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας τον Απρίλιο και Μάιο.
Ως συνήθως στη διπλωματία της ΕΕ, η Επιτροπή, με επικεφαλής στην περίπτωση αυτή τον κύριο διαπραγματευτή του Brexit Μάικλ Μπαρνιέ, θα χειριστεί τις λεπτομερείς συνομιλίες. Αλλά αντίθετα με τις περισσότερες διεθνείς συνομιλίες της ΕΕ, οι χώρες-μέλη θα αντιπροσωπευθούν στο μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας από αξιωματούχους που τις ενημερώνουν για τα γεγονότα.
Η ενημέρωση ανησυχεί ιδιαίτερα τις μικρότερες χώρες-μέλη, είπαν αξιωματούχοι, γιατί αυτές έχουν λιγότερη εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους να επηρεάσουν την Κομισιόν από ό,τι οι μεγάλες δυνάμεις όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία.
Οι διπλωμάτες από τα 27 μέλη τονίζουν ότι είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι να μη επιτρέψουν στη Βρετανία να επωφεληθεί από το να τις χωρίσει ώστε να καταφέρει καλύτερη συμφωνία στην Ευρώπη από ό,τι είχε ως μέλος της ΕΕ. Έχουν ωστόσο διαφορετικά ενδιαφέροντα τα οποία θα μπορούσε να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το Λονδίνο.