Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2025 -

Τουρκία: Ξεκίνησε η έρευνα για την τεράστια διαρροή προσωπικών δεδομένων στο Ιντερνετ



Η εισαγγελία της Άγκυρας ξεκίνησε έρευνα για τη διαρροή στο Διαδίκτυο μιας βάσης δεδομένων που περιλαμβάνει προσωπικές πληροφορίες σχεδόν 50 εκατομμυρίων Τούρκων, μετέδωσε σήμερα το φιλο-κυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η βάση δεδομένων, η αυθεντικότητά της οποίας δεν έχει επιβεβαιωθεί, ανέβηκε στο Διαδίκτυο από διαδικτυακούς πειρατές στην αρχή της εβδομάδας και έχει κλαπεί από την τουρκική Δημογραφική Υπηρεσία, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.

Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον αριθμό ταυτότητας, το φύλο, τα ονόματα των γονέων, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης καθώς και τη διεύθυνση των δύο τρίτων των 78 εκατομμυρίων Τούρκων, με αποτέλεσμα να τους αφήνει εκτεθειμένους σε μια σειρά από απάτες.

Ο υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά αρνήθηκε ότι έγινε οποιαδήποτε διαρροή από την τουρκική Δημογραφική Υπηρεσία. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η διαρροή μπορεί να προήλθε από Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) και υπέδειξε τον πολιτικό της χαρακτήρα.

"Πενήντα εκατομμύρια (άνθρωποι), αυτό αντιστοιχεί στον αριθμό των εκλογέων στην Τουρκία", σημείωσε ο Μποζντάγ, προσθέτοντας πως η αρχή των εκλογών "μοιράζεται τις πληροφορίες για τους εκλογείς με τους πολιτικούς σχηματισμούς".

Με ανώνυμη δήλωση που δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα της, μια ισλανδική ομάδα που ειδικεύεται στη δημοσιοποίηση διαρροών ανέλαβε την ευθύνη για την επιχείρηση, η οποία συνοδεύεται από καθόλου κολακευτικά σχόλια για την ισλαμο-συντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας.

"Ποιος θα φανταζόταν πως οπισθοδρομικές ιδεολογίες, ο νεποτισμός και ένας αυξανόμενος θρησκευτικός εξτρεμισμός θα οδηγούσαν σε μια ευάλωτη τεχνική υποδομή που γίνεται κομμάτια", μπορεί να διαβάσει κανείς δίπλα από το προφίλ του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Για να αποδείξουν την αυθεντικότητα της πράξης τους, οι χάκερ προέβαλαν προσωπικά στοιχεία του Ερντογάν, του προκατόχου του Αμπντουλάχ Γκιουλ και του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Από τη Φινλανδία, όπου βρίσκεται για επίσκεψη εργασίας, ο Νταβούτογλου δήλωσε πως η κυβέρνησή του λαμβάνει "πολύ σοβαρά" υπόψη την υπόθεση και πως θα λάβει όλα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα των συμπολιτών του.

Υποβάθμισε επίσης τη σημασία της διαρροής. "Βλέπω πως η προσωπική διεύθυνσή μου έχει αποκαλυφθεί. Αρκούσε απλώς να μου τη ζητήσουν", αστειεύτηκε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα δέχεται ηλεκτρονική επίθεση.

Η ομάδα χάκερ Anonymus ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο έναν ψηφιακό πόλεμο κατά της Τουρκίας και ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να πραγματοποιεί επιθέσεις εναντίον των πληροφοριακών συστημάτων που τροφοδοτούν τις τράπεζες, τα αεροδρόμια και τις τουρκικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.