Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τουρκία: Προεκλογική ομιλία από τη φυλακή για τον Ντεμιρτάς



Την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση εδώ και 20 μήνες έκανε ο φυλακισμένος υποψήφιος του φιλοκουρδικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας, Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Ο κ. Ντεμιρτάς, ο οποίος κρατείται στις φυλακές της Αδριανούπολης αντιμέτωπος με κατηγορίες κατά της ασφάλειας της χώρας -και με ποινή κάθειρξης έως 142 χρόνια εφόσον καταδικαστεί-, ορίστηκε υποψήφιος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) για τις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, στο πλαίσιο προγραμματισμένης εμφάνισης 10 λεπτών την οποία δικαιούται βάσει του εκλογικού νόμου, ο κ. Ντεμιρτάς, εμφανώς αδυνατισμένος, είπε μεταξύ άλλων: «Ο μοναδικός λόγος που βρίσκομαι εδώ ότι το (κυβερνών) Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (του προέδρου Ερντογάν) με φοβάται. Πιστεύουν ότι το να μου δένουν τα χέρια εδώ και να πηγαίνουν από πλατεία σε πλατεία και να εκτοξεύουν κατηγορίες σε βάρος μου είναι θαρραλέο».

«Παραβιάζουν ξεκάθαρα το Σύνταγμα κηρύσσοντας την ενοχή μου ακόμα κι αν δεν υπάρχει καμία καταδικαστική απόφαση σε βάρος μου, επιχειρώντας να χειραγωγήσουν τους πολίτες παραπληροφορώντας τους» συμπλήρωσε.

Με αφορμή την τηλεοπτική του εμφάνιση, το κόμμα του Ντεμιρτάς, το HDP, οργάνωσε συγκέντρωση των οπαδών του στην πλατεία Μπακιρκόι της Κωνσταντινούπολης.α