Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2024 -

Τουλάχιστον 50.000 οι νεκροί του εμφυλίου στο Νότιο Σουδάν



Τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στο Νότιο Σουδάν τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με αξιωματούχο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η πολιτική διένεξη ανάμεσα στον πρόεδρο Σάλβα Κιρ και τον πρώην αντιπρόεδρό του Ρικ Μάκαρ ήταν η σπίθα που άναψε τη φωτιά του πολέμου τον Δεκέμβριο του 2013. Η σύρραξη ξανάνοιξε το χάσμα ανάμεσα στις φυλές Ντίνκα (του Κιρ) και Νούερ (του Μάκαρ).

Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν καταγγείλει τον περασμένο μήνα ότι τα εμπόλεμα μέρη στο Νότιο Σουδάν συνεχίζουν να σκοτώνουν, να απαγάγουν και να εκτοπίζουν αμάχους, αλλά και να καταστρέφουν περιουσίες, παρά τη συμφιλιωτική ρητορική που έχουν υιοθετήσει στις δημόσιες εμφανίσεις τους οι Κιρ και Μάκαρ.

 

Έπειτα από μήνες αδιέξοδων, αναποτελεσματικών διαπραγματεύσεων και συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός που δεν εφαρμόστηκαν, οι δύο πλευρές αποδέχθηκαν τον Ιανουάριο να μοιραστούν την εξουσία σχηματίζοντας μια μεταβατική κυβέρνηση, και τον περασμένο μήνα ο Κιρ διόρισε εκ νέου τον Μάκαρ στο παλιό του αξίωμα, του αντιπροέδρου.

«Πού βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας ειρήνης; Πουθενά», έκρινε το ανώτερο στέλεχος του ΟΗΕ. «Βλέπουμε τη βία να εξαπλώνεται κατά μήκος των εθνοτικών γραμμών και σε άλλες περιοχές του Νότιου Σουδάν, που δεν είχαν πληγεί ως τώρα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ένα σώμα των ΗΕ στο οποίο έχει ανατεθεί η παρακολούθηση της ένοπλης σύρραξης στο Νότιο Σουδάν από το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε σημειώσει τον Ιανουάριο πως οι Κιρ και Μάκαρ διατηρούν ακόμη τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεών τους και άρα είναι οι άμεσοι υπεύθυνοι για τις δολοφονίες αμάχων.

Κυανόκρανοι των Ηνωμένων Εθνών προσφέρουν καταφύγιο σε σχεδόν 200.000 ανθρώπους σε έξι προστατευόμενες εγκαταστάσεις στο Νότιο Σουδάν.

Η Ανγκόλα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως πρότεινε το Σ.Α. του ΟΗΕ να επιβάλει εμπάργκο όπλων στο Νότιο Σουδάν, αλλά η Ρωσία έκανε σαφές πως αντιτίθεται σε μια τέτοια απόφαση, αφού δεν κρίνει ότι θα βοηθούσε.

Επίσης την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι διεμήνυσε πως οι Κιρ και Μάκαρ θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι με προσωπικές κυρώσεις εάν δεν συμβάλουν να εφαρμοστεί η ειρηνευτική συμφωνία, προειδοποιώντας πως η σημερινή είναι μια «κρίσιμη στιγμή για την επιβίωση του Νότιου Σουδάν» ως κράτους.

Ο πόλεμος στο Νότιο Σουδάν, η απόσχιση του οποίου από το Σουδάν υποστηριζόταν επί μακρόν από την Ουάσιγκτον, κινδυνεύει να οδηγήσει στη διάσπαση του νεότερου κράτους του κόσμου.