Κυριακή 28 Απριλίου 2024 -

Τι σηματοδοτεί η ασθένεια του βασιλιά Κάρολου για την Βρετανία και τις Σκωτία-Β.Ιρλανδία που θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν



Ο βασιλιάς Κάρολος ο Γ’, από χθες διαγνώστηκε με καρκίνο και όλοι αναρωτιούνται τι σημαίνει αυτό για την βρετανική και τη διεθνή πολιτική σκηνή.

Πολλοί θεωρούν πως οι μοναρχίες δεν διαδραματίζουν κανένα ρόλο στην σημερινή εποχή όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Οι βασιλιάδες μπορούν να κυβερνήσουν τις χώρες τους στην περίπτωση πολιτικής αστάθειας και εάν δεν υπάρχει σταθερή κυβέρνηση.

Ένα τετοιο παράδειγμα αποτελεί το Βέλγιο το οποίο πριν από λίγα χρόνια δεν είχε κυβέρνηση για 18 μήνες αλλά ως χώρα συνέχισε να λειτουργεί σα να είχε, ακριβώς διότι υπάρχει ο θεσμός της μοναρχίας.

Ειδικότερα για τη Βρετανία ο θεσμός της βασιλείας είναι ακόμα πιο σημαντικός. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ορκίζονται στον βασιλιά και στην πατρίδα (for the king and the country), με τον βασιλιά να έρχεται πρώτος.

Ένας αδύναμος και άρρωστος βασιλιάς απεικονίζει έτσι και την ίδια τη Βρετανία.

Μία Βρετανία η οποία ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά αποσχιστικά προβλήματα με την Σκωτία και την Βόρειο Ιρλανδία.

Η Σκωτία αν και είχε επιλέξει στο δημοψήφισμα της το 2014 να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο τώρα θέλει εκ νέου να διεξαχθεί για να φύγει αυτή τη φορά, μετά την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

Η κυριαρχούσα εθνότητα στη Βρετανία είναι οι Άγγλοι οι οποίοι αποτελούν και το 85% του πληθυσμού. Το μόνο που τους ενώνει με τους Σκωτσέζους είναι η… βασιλεία.

Ακόμα και οι Ουαλοί έχουν συναίσθηση της διαφορετικότητάς τους γι’ αυτό άλλωστε και όλοι τους έχουν ξεχωριστά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα και ξεχωριστές εθνικές ομάδες.

Όσο για την Βόρεια Ιρλανδία στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την ένωση της με την Ιρλανδία μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια αναφέρθηκε η νέα πρωθυπουργός Μισέλ Ο΄Νιλ (του Σιν Φέιν).

Έπειτα από δύο χρόνια πολιτικού αδιεξόδου, η 47χρονη Μισέλ Ο’Νιλ έγινε η πρώτη πολιτική αξιωματούχος που τάσσεται υπέρ της ένωσης με την Ιρλανδία και η οποία τίθεται επικεφαλής της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Η εκλογή μου στη θέση του πρωθυπουργού καταδεικνύει την αλλαγή που ετοιμάζεται σε αυτό το νησί», είπε σε συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα από το δίκτυο Sky News.

«Μπορούμε να έχουμε τον διαμοιρισμό της εξουσίας» ανάμεσα σε ρεπουμπλικανούς και ενωτικούς (που τάσσονται υπέρ της παραμονής της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο), «μπορούμε να φροντίσουμε ώστε να είναι σταθερή, μπορούμε να δουλέψουμε μαζί κάθε μέρα σε ό,τι αφορά τις δημόσιες υπηρεσίες και [ταυτόχρονα] να επιδιώκουμε τους θεμιτούς στόχους μας» [για ένωση με την Ιρλανδία], είπε.

Σε ερώτηση αν «προβλέπει δημοψήφισμα για την ένωση του νησιού τα επόμενα 10 χρόνια», η αντιπρόεδρος του Σιν Φέιν, άλλοτε πολιτικό σκέλος του IRA (Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός), απάντησε καταφατικά.

Με λίγα λόγια, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά υπαρξιακά προβλήματα. Η μοναρχία παίζει το μέγιστο ρόλο στο να παραμείνει ενωμένο. Αυτό σημαίνει ότι ο επικεφαλής της πρέπει να βρίσκεται σε άριστη διανοητική και φυσική κατάσταση.

Σίγουρα ο Κάρολος θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του και αν αυτό εξελιχθεί ομαλά είναι πιθανό να παραμείνει στο θρόνο.

Εάν υπάρξουν όμως δυσκολίες τότε θα αποχωρήσει και θα αναλάβει ο γιος του Ουίλιαμ.

Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και αν ο Κάρολος είναι υγιής γιατί μία τέτοια αρρώστια επιβάλει έναν βίο χωρίς άγχος και κούραση. Βασικά η αποχώρησή του από τον βρετανικό θρόνο μοιάζει επιβεβλημένη.

Στο μεταξύ φαίνεται πως ο πρίγκιπας Ουίλιαμ θα ξεκινήσει ήδη να εκτελεί καθήκοντα αντιβασιλέως.

Ακολουθεί το χρονικό με την περιπέτεια υγείας του βασιλιά Κάρολου.

17 Ιανουαρίου: Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανακοινώνουν ότι ο βασιλιάς Κάρολος θα εισαχθεί στο νοσοκομείο για επέμβαση για διευρυμένο προστάτη την επόμενη εβδομάδα

26 Ιανουαρίου: Ο βασιλιάς Κάρολος λαμβάνει θεραπεία για διευρυμένο προστάτη, μετά την εισαγωγή του στην Clinic London το πρωί. Η βασίλισσα Καμίλα λέει για τον σύζυγό της «τα πηγαίνει καλά»

29 Ιανουαρίου: Ο βασιλιάς Κάρολος παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από τρεις μέρες. Το Παλάτι λέει ότι θα πρέπει να αναβάλει τις δημόσιες υποχρεώσεις του «για να έχει μια περίοδο ιδιωτικής ανάρρωσης»

31 Ιανουαρίου: Η βασίλισσα Καμίλα λέει ότι ο βασιλιάς Κάρολος «κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί» μετά την επέμβαση

4 Φεβρουαρίου: Ο βασιλιάς Κάρολος κάνει την πρώτη του δημόσια εμφάνιση συνοδεία της βασίλισσας Καμίλα στην εκκλησία στο Σάντρινγκχαμ, με τον Κάρολο να χαιρετά τους δημοσιογράφους

5 Φεβρουαρίου: Το Παλάτι ανακοινώνει ότι ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με μια μορφή καρκίνου που ανακαλύφθηκε κατά την πρόσφατη επέμβασή του και ξεκίνησε «θεραπεία». Ωστόσο δεν υπήρξε καμία λεπτομέρεια για τη μορφή του καρκίνου.