Οι πλημμύρες στη Βόρεια Κορέα έχουν προκαλέσει τον θάνατο 133 ανθρώπων, ενώ 395 αγνοούνται, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.
Σχεδόν 107.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους όταν πλημμύρισε ο ποταμός Τουμέν, ανακοίνωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, το οποίο επικαλείται επίσημα βορειοκορεατικά στοιχεία.
Ο ποταμός Τουμέν αποτελεί μέρος των συνόρων μεταξύ της Βόρειας Κορέας από τη μια και της Κίνας και Ρωσίας από την άλλη.
Περισσότερα από 35.000 σπίτια υπέστησαν ζημιές, με το 69% αυτών να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
Επίσης 8.700 δημόσια κτίρια υπέστησαν ζημιές από την άνοδο της στάθμης των υδάτων λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων.
Σχεδόν 160.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης πλημμύρισαν και τουλάχιστον 140.000 άνθρωποι χρήζουν επείγουσας βοήθειας.
Χθες, το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε ότι "δεκάδες χιλιάδες" σπίτια και κτίρια υπέστησαν ζημιές, όπως και σιδηροδρομικές γραμμές, κεντρικοί δρόμοι, γραμμές ηλεκτροδότησης, εργοστάσια και αγροί που καταστράφηκαν ή πλημμύρισαν. Το KCNA μετέδωσε επίσης ότι οι κάτοικοι στην επαρχία Βόρεια Χαμγκγιόνγκ, στη βορειοανατολική χώρα, υφίστανται "μεγάλα δεινά".
Ανακοίνωσε επίσης ότι τίθεται σε εφαρμογή "η μάχη των 200 ημερών", μια μεγάλη εκστρατεία για την ενίσχυση της οικονομίας η οποία θα προσανατολιστεί πλέον στη βοήθεια προς τους πλημμυροπαθείς. Ο στόχος είναι "ο επαναπροσανατολισμός όλων των προσπαθειών στην κατασκευή κατοικιών για να προσφεθεί μια γλυκιά φωλιά στους πλημμυροπαθείς και να μετατραπούν κατά τη διάρκεια του έτους οι πληγείσες περιοχές σε έναν κόσμο μαγικό υπό την αιγίδα του Κόμματος των Εργατών", σύμφωνα με το KCNA.
Η έλλειψη κατάλληλων υποδομών καθιστά τη χώρα ιδιαίτερα ευάλωτη στις φυσικές καταστροφές, κυρίως στις πλημμύρες που οφείλονται κυρίως στην αποψίλωση των λόφων.
Το καλοκαίρι του 2012, πλημμύρες και κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές ήταν αιτία 169 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, 400 να αγνοούνται, 212.000 να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να καταστραφούν 650 τετραγωνικά χιλιόμετρα καλλιεργήσιμης γης, σύμφωνα με τα επίσημα βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης.
Πλημμύρες και ισχυρές βροχοπτώσεις συγκαταλέγονταν στις αιτίες του μεγάλου λιμού την περίοδο 1994-1998, από τον οποίο εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Από την πλευρά του, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επεξεργάζεται νέα απόφαση για την ενίσχυση των κυρώσεων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ μετά την πέμπτη πυρηνική της δοκιμή.