Το φώς της δημοσιότητας είδαν για πρώτη φορά, οι μυστικές ηλεκτρονικές συνομιλίες της τότε υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, με τον αμερικανό πρόεδορ Μπαράκ Ομπάμα.
Ανώτερες πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, έκαναν λόγο για 22 email που έστειλε η Χίλαρι Κλίντον στον αμερικανό πρόεδρο, με άκρως εμπιστευτικό περιεχόμενο που αφορούσε μυστικές πληροφορίες υψηλής στρατηγικής σημασίας για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Η σειρά των επτά μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Κλίντον, ενόσω ήταν υπουργός Εξωτερικών, που αντιστοιχούν σε 22 ξεχωριστά μηνύματα, δεν πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα, καθώς οι πληροφορίες που περιέχουν χαρακτηρίζονται άκρως απόρρητες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι.
«Αυτά τα έγγραφα δεν ήταν διαβαθμισμένα την περίοδο που εστάλησαν», σημείωσε ο Κίρμπι, προσθέτοντας ότι το αμερικανικό ΥΠΕΞ διεξάγει πλέον έρευνα για το αν οι πληροφορίες που περιέχονται στα μηνύματα ήταν διαβαθμισμένες την στιγμή που μεταφέρθηκαν στην ιδιωτική ηλεκτρονική διεύθυνση (clintonemail.com) από έναν ιδιωτικό σέρβερ στην οικία της Κλίντον στην Νέα Υόρκη.
Ο Κίρμπι επίσης δήλωσε πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δέχεται το αίτημα του Λευκού Οίκου να μην δοθούν στη δημοσιότητα για αρκετά χρόνια τα 18 μηνύματα που αντάλλαξαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η Κλίντον, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας για τα Αρχεία του Προέδρου των ΗΠΑ.
Τα στελέχη του υπουργείου και αξιωματούχοι υπηρεσιών μυστικών πληροφοριών διαφωνούν επί τουλάχιστον πέντε μήνες σχετικά με τα μηνύματα, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα σύμφωνα με δικαστική εντολή.
Η Κλίντον έχει δεχθεί σφοδρή κριτική από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα όταν αποκαλύφθηκε ότι χρησιμοποιούσε έναν τέτοιο λογαριασμό την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήρθε δύο μέρες πριν από την έναρξη των προκριματικών εκλογών στην Αϊόβα, όπου η μάχη ανάμεσα στην Κλίντον και τον Μπέρνι Σάντερς στην εσωκομματική διαδικασία για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο χαρακτηρίζεται αμφίρροπη.
Οι υπεύθυνοι της προεκλογικής καμπάνιας της Κλίντον επέκριναν την απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χαρακτηρίζοντας την αποτέλεσμα "γραφειοκρατικής διαμάχης", κάνοντας λόγο για έναν παροξυσμό υπερ-ταξινόμησης, τονίζοντας πως τα μηνύματα πρέπει να δημοσιευτούν.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ υποβάθμισε το θέμα και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αν το υπουργείο Δικαιοσύνης ενδέχεται να κινηθεί νομικά εναντίον της Κλίντον απάντησε: «Αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο ανησυχώ».