Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 -

Σύνοδος Κορυφής: Τελεσίγραφο προς τη Βόρεια Κορέα στο τελικό ανακοινωθέν



Μεταναστευτικό, ψηφιακή ατζέντα, ασφάλεια, Brexit και Βόρεια Κορέα. Η διήμερη Σύνοδος Κορυφής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει γεμάτη θεματολογία μεν, χωρίς  όμως ουσιαστικά συμπεράσματα καθώς δεν πρόκειται να υπάρξουν δεσμευτικές αποφάσεις πλην της αναφοράς στη Βόρεια Κορέα στο τελικό ανακοινωθέν.

Στο προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος που φέρνει στη δημοσιότητα το Reuters αναφέρεται ότι οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα απαιτήσουν την Πέμπτη η Βόρεια Κορέα να τερματίσει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Η ανακοίνωση, η οποία θα δημοσιοποιηθεί το απόγευμα της Πέμπτης, αφού οι ηγέτες συζητήσουν σχετικά, θα ακολουθήσει τις νέες κυρώσεις που αποφάσισαν οι ΥΠΕΞ των χωρών μελών της ΕΕ να επιβληθούν στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων της Δευτέρας. Οι κυρώσεις αυτές είναι ακόμη πιο αυστηρές από εκείνες που επέβαλε ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα προτρέψει την Πιονγκγιάνγκ να «εγκαταλείψει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων κατά τρόπο πλήρη, επαληθεύσιμο και αμετάκλητο». Ακόμη, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα σημειώσουν ότι είναι έτοιμοι να εξετάσουν τη λήψη περαιτέρω μέτρων, χωρίς να διευκρινίσουν ποια θα είναι αυτά. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ενδέχεται να πρόκειται για την επιβολή κυρώσεων σε κράτη εκτός ΕΕ τα οποία συνεχίζονται να συναλλάσσονται με την Πιονγκγιάνγκ.

Στη πρώτη μέρα της Συνόδου, οι ηγέτες θα συζητήσουν για θέματα μετανάστευσης, ψηφιακής πολιτικής και αμυντικής συνεργασίας και στη συνέχεια θα μετάσχουν σε δείπνο εργασίας, όπου η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, αναμένεται να κάνει εισήγηση σχετικά με την πρόοδο που γίνεται στις κατά τα άλλα εγκλωβισμένες συνομιλίες για το Μπρέξιτ. 

Στο πρόγευμα της Παρασκευής, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ανταλλάξουν απόψεις στο θεματολόγιο που προτείνει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ για τις ερχόμενες Συνόδους Κορυφής μέχρι τις Ευρωεκλογές του 2019. Παράλληλα θα εξετάσουν και τη κατάσταση των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας, χωρίς όμως τη παρουσία της Τερέζα Μέι αυτή τη φορά. 

Σε γενικό πλαίσιο, η Σύνοδος θα είναι μάλλον αναιμική, καθώς δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις δεσμευτικού χαρακτήρα, αλλά θα γίνει μια Ευρωπαϊκή ανταλλαγή απόψεων, μετακυλίοντας τη λήψη αποφάσεων στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Μεταναστευτικό

Η συζήτηση για το μεταναστευτικό θα επικεντρωθεί στην Ιταλία και στην προσπάθεια που έχει γίνει για μείωση των ροών. Όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος Τούσκ στην επιστολή του προς τους ηγέτες της ΕΕ μια ημέρα πριν τη Σύνοδο, η Ιταλία έχει ήδη κάνει μεγάλο έργο και η Ευρώπη δεν πρέπει να μείνει μόνο στο να της δίνει συγχαρητήρια αλλά πρέπει να βοηθήσει εμπράκτως.

Ενδιαφέρον έχει πάντως πως ενώ η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει μείωση του ΑΕΠ για το 2016, η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες γίνεται σε μια εξαιρετικά θετική οικονομική συγκυρία για την Ευρώπη. 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, η Ευρωζώνη καταγράφει την ισχυρότερη  ανάπτυξη από το 2011 και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, καταγράφεται ανάπτυξη της τάξεως του 2% και μείωση της ανεργίας κάτω του 8%. «ουσιαστικά μιλάμε για το οικονομικό success story του 2017» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πολωνός Πρόεδρος.