Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τα “κίτρινα γιλέκα”



Να παραμείνουν ορατοί και να ακούγονται στους δρόμους, αυτή είναι η πρόκληση για τα «κίτρινα γιλέκα», την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί εδώ και δέκα ημέρες να δώσει διέξοδο στην οργή με συναντήσεις διαλόγου με τους πολίτες.

Την ώρα που πολλές πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια αύξηση της δημοτικότητας του Εμανουέλ Μακρόν, στα “κίτρινα γιλέκα” υπάρχουν διαφωνίες μετά την ρήξη ανάμεσα στους “ηγέτες” τους, τον Ερίκ Ντρουέ και την Πρισιλιά Λουντοσκί.

Μέλη από τα “κίτρινα γιλέκα” ανακοίνωσαν την Τετάρτη ενός ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές του Μαΐου υπό την επωνυμία “Rassemblement d’ initiative citoyenne” (Συγκέντρωση πρωτοβουλίας των πολιτών) έσπειρε τη διχόνοια.

«Ο σκοπός δεν είναι να πάμε στις Βρυξέλλες για να πάμε στις Βρυξέλλες, ο σκοπός είναι η ενσωμάτωση στην πολιτική ως γενικό κανόνα, η ενσωμάτωση στο σύστημα με αφετηρία τις πρώτες εκλογές», εκτίμησε την Παρασκευή η Λεβαβασέρ.

«Αν το κίνημα των ‘κίτρινων γιλέκων’ αμφισβητεί το σύστημα, ιδίως εκείνο που εφαρμόστηκε από την Ευρώπη, δεν είναι για να γίνει μέρος του», υπογραμμίζει το μέλος από τα «κίτρινα γιλέκα» από τη Λιόν Γιασίν Μπουλαϊκί.

Στο Παρίσι, οι διαδηλωτές θα χωριστούν σε τέσσερις πορείες, από τις οποίες οι τρεις θα καταλήξουν στη Βαστίλλη, ξεκινώντας από τα Ηλύσια Πεδία, την πλας ντε λα Νασιόν και το δημαρχείο της πόλης Ιβρί-σιρ-Σεν (Βαλ-ντε-Μανρ).

Τα «κίτρινα γιλέκα» καλούνται στη συνέχεια να συμμετάσχουν από τις 17:00 έως τις 22:00 σε μια «κίτρινη νύχτα», στην πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ, όπου είχαν πραγματοποιηθεί οι συγκεντρώσεις του κινήματος Nuit debout («Άγρυπνη Νύχτα») το 2016.

Πολλές νυχτερινές πορείες, ανάμεσά τους μία που πραγματοποιήθηκε χθες στη Δουνκέρκη (βόρεια) προβλέπεται να πραγματοποιηθούν σε επαρχιακές πόλεις, όπως στο Μονπελιέ ή στο Ολορόν Σεντ-Μαρί. Σχέδια για ανθρώπινες αλυσίδες εμφανίστηκαν επίσης στο Facebook, από τις οποίες πολλές στις Βερσαλλίες την Κυριακή, κυρίως από την Αντάι και τη Σατλέν.

Η συλλογικότητα “La France en colère” (Η Γαλλία οργισμένη) της Πρισιλιά Λουντοσκί διοργανώνει «πορεία αλληλεγγύης στα κίτρινα γιλέκα των απομακρυσμένων περιοχών» σήμερα το απόγευμα, ανάμεσα στο υπουργείο Υπερπόντιων Εδαφών και την παρισινή έδρα του Facebook.