Η κρίση στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας συνεχίζεται, ενώ διεξάγονται διαπραγματεύσεις οι οποίες μέχρι χθες το βράδυ είχαν αποδειχθεί άκαρπες.
Γεγονός είναι ότι η δικαιοσύνη που ελέγχει ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, δεν έχει δώσει στοιχεία και αποδείξεις στην αμερικανική κυβέρνηση ώστε να στηρίζονται οι κατηγορίες εις βάρος των τουρκικής καταγωγής υπαλλήλων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές για δήθεν σχέσεις με τον Ιμάμη Γκιουλέν. Οι Τούρκοι ισχυρίστηκαν ότι οι υπάλληλοι είχαν γνώση για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, κάτι που σύμφωνα με τους Αμερικανούς δεν ευσταθεί.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, ρωτήθηκε για τα θέματα που οδήγησαν στην αμερικανοτουρκική κρίση, και ειδικά για το εάν η διαμάχη μπορεί να λήξει χωρίς την παρουσίαση των απαραίτητων στοιχείων.
Η εκπρόσωπος είπε ότι «δεν πρόκειται να προκαταλάβω ορισμένες από τις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα αυτή της στιγμή». Πρόσθεσε ότι «βρίσκονται ακόμη υπό κράτηση. Δεν έχουμε δει ακόμη κάποια πειστήρια», τόνισε.
Σύμφωνα με την κ. Νάουερτ, βρέθηκε πρόσφατα στην Τουρκία ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Τζόναθαν Κόενς, ο οποίος συναντήθηκε με αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης.
Η εκπρόσωπος είπε ότι «στις συνομιλίες αυτές που τις περιέγραψαν ως θετικές, σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος στη συνολική ατζέντα. Παραμένουμε εμπλεγμένοι, ως ζήτημα προτεραιότητας για να αντιμετωπίσουμε τα σχετικά θέματα, με την προοπτική να αποκαταστήσουμε άμεσα φυσιολογικές διαδικασίες βίζας».
Η κ. Νάουερτ είπε ότι «υπάρχει κάποια καλή πρόοδος κι ότι συζητήθηκε επίσης η σύνθεση και οι όροι αναφοράς σχετικά με την προτεινόμενη κοινή επιτροπή εργασίας και συμφωνήθηκε η απόφαση να οριστικοποιηθεί σύντομα».
Η εκπρόσωπος σχολίασε -κατόπιν ερώτησης- τη σύλληψη Τούρκου ακτιβιστή και άλλων 16 ατόμων στην Κωνσταντινούπολη.
Παρακολουθούμε στενά την υπόθεση, αφού όπως είπε συλλαμβάνονται στην Τουρκία «αξιοσέβαστοι ακαδημαϊκοί και ακτιβιστές.
Δήλωσε σχετικά:
«Οι κρατήσεις γίνονται συχνά χωρίς καθόλου, ή με ελάχιστες αποδείξεις και ελάχιστη διαφάνεια και το θεωρούμε πολύ ανησυχητική τάση για τη χώρα. Έχουμε εκφράσει επανειλημμένα στην τουρκική κυβέρνηση τις ανησυχίες μας για την τάση αυτή - την τάση περιορισμού της ελευθερίας του λόγου, τις κρατήσεις, τη γενική διάβρωση της δημοκρατικής κοινωνίας εκεί. Συνεπώς, εξακολουθεί να αποτελεί βασικό μέλημα μας».
protothema