Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025 -

Συμβούλιο της Ευρώπης: Αυξήθηκαν οι φυλακισμένοι, μειώθηκαν οι αυτοκτονίες



Αύξηση του πληθυσμού των φυλακισμένων(39%), των ξένων κρατουμένων (37%) και το ποσοστό των προφυλακισθέντων, που δεν έχουν καταδικαστεί (30%), αλλά και του ποσοστού κρατουμένων ανά σωφρονιστικό υπάλληλο (27%) δείχνουν τα στοιχεία της έκθεσης που δημοσιοποίησε το Συμβούλιο τη Ευρώπης για την Κατάσταση των Φυλακών στην Ευρώπη σε μια 10ετία». 

Η έρευνα, που καταγράφει το προφίλ των φυλακών σε 51 χώρες αξιολογώντας δείκτες από το 2015, έγινε από το Πανεπιστήμιο της Λοζάνης με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

 

Στην Ελλάδα, οι συντάκτες της έκθεσης διαπιστώνουν υπερπληθυσμό, χαμηλό προϋπολογισμό που πάντως έχει αυξηθεί κατά 22% ανά ημέρα, σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και αύξηση των αλλοδαπών κρατουμένων. 

Θετική είναι η υποχώρηση των δεικτών όσον αφορά στις αυτοκτονίες, που καταγράφουν αισθητή μείωση (31%), και των γυναικών που βρίσκονται στη φυλακή, (29%), ενώ μείωση καταγράφει και το ποσοστό πυκνότητας φυλακών (24%). 

 

Η έρευνα προχωρά και σε γενική σύγκριση στην κατάσταση στην Ελλάδα με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, σε τρεις κατηγορίες δεικτών: 

Χαμηλός: Ποσοστό εισόδου σε ποινικά ιδρύματα, ποσοστό απελευθερώσεων από αυτά τα ιδρύματα, ποσοστό κρατουμένων - προφυλακισμένων μεταξύ αλλοδαπών κρατουμένων, ποσοστό στερητικού προσωπικού στο σύνολο του προσωπικού.

Μέτριος: Ποσοστό φυλακών, ποσοστό θανάτων ανά 10.000 κρατούμενους, ποσοστό αυτοκτονιών.

Υψηλός: Μέσος χρόνος κράτησης βάσει αποθέματος και ροής, πυκνότητα φυλακών, ποσοστό αλλοδαπών κρατουμένων, ποσοστό μη καταδικασθέντων κρατουμένων, αναλογία κρατουμένων ανά προσωπικό.

 Όταν υπολογίζεται το ποσοστό των γυναικών κρατουμένων και το μέσο ποσό που δαπανάται ανά ημέρα για την κράτηση ενός κρατούμενου, το ελληνικό αποτέλεσμα είναι μέτριο σε σύγκριση με τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά χαμηλό σε σύγκριση με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.