Οι υποστηρικτές του κινήματος ανεξαρτητοποίησης της Καλιφόρνιας ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή τη συλλογή υπογραφών, για να τεθεί σε ψηφοφορία πρόταση απόσχισης της πολιτείας από τις ΗΠΑ.
Η ηγεσία της Καλιφόρινιας έδωσε την Πέμπτη το «ΟΚ» για να ξεκινήσει η συλλογή υπογραφών με στόχο το «Calexit». Εάν η πρόταση τεθεί σε δημοψήφισμα και υπερψηφιστεί, τότε θα καταργηθούν άρθρα στο Σύνταγμα της Καλιφόρνιας όπου αναφέρεται ότι η πολιτεία είναι «αναπόσπαστο τμήμα των ΗΠΑ» και ότι το Σύνταγμα των ΗΠΑ είναι ο «ανώτατος νόμος της χώρας». Αυτό θα οδηγούσε σε ακόμα ένα δημοψήφισμα το 2019 σχετικά με την ανεξαρτητοποίηση της πολιτείας. Εάν τουλάχιστον το 50% των καταγεγραμμένων ψηφοφόρων συμμετέχουν, με τουλάχιστον το 55% εξ αυτών να ψηφίζουν υπέρ της ανεξαρτητοποίησης, τότε το αποτέλεσμα θα εκλαμβανόταν ως διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καλιφόρνιας.
Το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών της Καλιφόρνιας ανακοίνωσε πως οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας πρέπει να μαζέψουν τις υπογραφές 585.407 καταγεγραμμένων ψηφοφόρων για να προχωρήσει η ψηφοφορία. Οι διοργανωτές έχουν περιθώριο μέχρι τις 25 Ιουλίου 2017 για να τα καταφέρουν.
Οι επικεφαλής του κινήματος Yes California Independence αναφέρουν ότι στο παρελθόν οι προσπάθειες είχαν περισσότερο να κάνουν με την ενημέρωση του κοινού για το ζήτημα. Όπως υποστηρίζουν, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περισσότεροι Καλιφορνέζοι θέλουν αποχώρηση από την Ένωση και πιστεύουν ότι η εκλογή του προέδρου Τραμπ έχει ενισχύσει το κίνημα.
«Σίγουρα βλέπουμε ότι υπάρχει κάποια νέα στήριξη για αυτό και θέλουμε να βγάλουμε τις υπογραφές έξω, ειδικά τώρα που είμαστε στις πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας Τραμπ, κατά τις οποίες θα προωθεί επιθετικά τις πολιτικές του, τις οποίες οι πολίτες της Καλιφόρνιας θα απορρίψουν – και έχουν ήδη απορρίψει» είπε ο Λούις Μαρινέλι, πρόεδρος του κινήματος, σε συνέντευξή του την Παρασκευή. Ο Μαρινέλι υποστήριξε πως υπάρχουν πολλά προβλήματα και δυσλειτουργίες στο αμερικανικό σύστημα, καθώς και διαφθορά στην Ουάσινγκτον. «Οπότε θέλουμε να φύγουμε από όλα αυτά και να ακολουθήσουμε καινούρια πορεία προς τα εμπρός. Να δημιουργήσουμε μια προοδευτική δημοκρατία στις δυτικές ακτές της βόρειας Αμερικής».
Ωστόσο, στην επίσημη ανακοίνωση για το συγκεκριμένο αίτημα από τον υπουργό Εξωτερικών της Καλιφόρνιας, Άλεξ Παντίλα, σημειώνεται πως τα δεδομένα όσον αφορά στο εν λόγω ζήτημα είναι ασαφή και ο δρόμος άγνωστος και με πολλά εμπόδια. Ειδικότερα, αναφέρεται πως «οι δημοσιονομικές επιπτώσεις αυτού του μέτρου εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, περιλαμβανομένης μιας ψηφοφορίας από τους πολίτες πάνω στο μέτρο αυτό, ένα ακόλουθο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καλιφόρνιας, πιθανά νομικά ζητήματα και θέματα εφαρμογής. Θεωρώντας πως η Καλιφόρνια γίνεται ανεξάρτητη χώρα, τότε το κράτος και οι τοπικές κυβερνήσεις θα βίωναν μεγάλες και άγνωστες επιπτώσεις στον προϋπολογισμό».
Από πλευράς ετησίου ΑΕΠ, η Καλιφόρνια θα ήταν έκτη στον κόσμο εάν ήταν ανεξάρτητη. Από την άλλη, οι υποστηρικτές του Yes California Independence υποστηρίζουν πως, πολιτιστικά, η Καλιφόρνια δεν συμπλέει με τις υπόλοιπες ΗΠΑ και ότι η πολιτεία πληρώνει περισσότερα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση από ό,τι λαμβάνει σε δαπάνες. Υπενθυμίζεται ότι η πολιτεία, όπου ζει ένας στους οκτώ Αμερικανούς, ψήφισε υπέρ της Χίλαρι Κλίντον στις προεδρικές εκλογές.
Ο Μαρινέλι υπέδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία το 1/3 των κατοίκων της Καλιφόρνιας τώρα τάσσονται υπέρ της απόσχισης από τις ΗΠΑ. Στη δημοσκόπηση (6 Δεκεμβρίου- 19 Ιανουαρίου) συμμετείχαν 500 Καλιφορνέζοι, και το ποσοστό υπέρ της αποχώρησης από την Ένωση ήταν στο 32%, τη στιγμή που το 2014 ήταν στο 20%.